В категории:Свят

„Социалдемокрацията се провали. Нужно е да измислим нещо ново“

Депутатът от „Непокорна Франция“ Клементин Отен вижда бъдещето на левицата в съчетаване на силни социални и зелени каузи 

Клементин Оутан. /www.facebook.com/pg/Clémentine-Autain

През 2017 г. Клементин Отен е избрана за депутат от партия „Непокорна Франция“. Тя също така е член на създадената през 2013 г. политическа организация „Заедно“ и е участвала във вече несъществуващия „Ляв фронт“. Редактор е на изданието regards.fr.

През 2019 г. заедно с Елза Фасион от Френската комунистическа партия (PCF) стартира инициативата „За Голям взрив от ляво“, включваща членове на техните партии, Зелените и партия Génération.s.

„Инициативата „Голям взрив“ бе стартирана малко след европейските избори. Тя представляваше призив за действие, тъй като резултатите от тези избори бяха много лоши за левицата, която се представи като много фрагментирана сила“, заявява Отен по време на участието си в седмото издание на уебинара „Срещи с лявото“, организиран от фондация Transform! europe. „Искахме да направим нещо безпрецедентно. Поради това смятахме, че този проект трябва да съчетава както силен социален компонент, така и силен екологичен компонент. Социалдемокрацията се провали. Нужно е да измислим нещо ново“, добавя тя.

По отношение на възможностите за единение между левицата и зелените във Франция, Отен отбелязва, че е трудно да се предвиди бъдещото развитие. „Ясно се виждат различните настроения и изкушения, доминиращи сред Зелената партия (EELV) от една страна и Социалистическата партия от друга. Последната е стара организация, която е управлявала много време и носи негативите от това, докато Зелените са сравнително млада политическа партия с много позитивен имидж. Водят се много оживени дебати между тези, които вярват, че Социалистическата партия може да бъде преобразувана, без фактически да бъде основавана наново, и онези, според които трябва да се извадят поуките от миналото и да се обърне нова страница“, казва тя.

Отен обаче подчертава, че не се е включила в обществения призив „Au coeur de la crise, construisons l’avenir” (в разгара на кризата, нека изградим бъдещето), под който се подписаха личности от социалистическата, комунистическата и зелената партии. По думите ѝ текстът не съответства напълно на позициите, които тя защитава, макар да съдържа много предложения, които си струват.

Тя също така остро критикува антикризисните мерки, прокарвани от френското правителство. „Макрон обяви, че вече нищо няма да е като преди. Това е пълна подигравка. Няколко дни, след като бе прокаран Закона за бюджета, всичко вече беше абсолютно същото, каквото и преди. Те връчиха 20 млрд. евро на големите корпорации, без да искат нищо в замяна“.

Отен отбелязва, че Европейският съюз като цяло също се е показал като неработещ по време на кризата. Поради това тя лансира идеята за подгрупи в рамките на ЕС, които по думите ѝ „може би ще работят по-добре, когато в Брюксел текат битки за влияние по конкретен въпрос. Като пример за това тя дава сътрудничеството между Франция, Италия и Испания по време на последната криза. По думите ѝ ще е нужно и сътрудничество на международно ниво, за да бъдат посрещнати последствията от пандемията и екологичната криза.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар