В категории:България

„Къщата в Барселона” пусната за продан за близо 3 млн. евро

Испанският в. „Ел Периодико” продължава серията си от публикации около имот, станал част от разследване за предполагаемо пране на пари, в което се замесва и името на българския премиер Бойко Борисов

Част от обявената за продан къща в Барселона. Снимка: El Periodico

Ванеса Лосано, Луис Рендуелес, El Periódico

Къща, „намираща се на възвишение и с изглед към морето от всичките си стаи”, с уникално разположение, „с частна охрана и модерни системи за наблюдение”, „на четири нива, със седем бани, с осем места в гаража, асансьор, градина, басейн и прекрасна панорама към Барселона”.

Въпросната къща е обявена за продан за 2 950 000 евро. Има понижение от 450 000 евро от първоначалната цена, както известява на своя сайт известна агенция за недвижими имоти.

Става дума за луксозната къща в квартал Есплугес де Льобрегат, която е разследвана от каталунската полиция и от антикорупционната прокуратура от миналата година във връзка с предполагаемо пране на пари. В разследването се появява и името на министър-председателя на Българя Бойко Борисов. За това съобщи „Ел Периодико” през февруари т. г.

Четири стаи и един апартамент

„В приземния етаж на тази прекрасна къща виждаме един широк салон-приемна, един кабинет и една тоалетна за посетители. На първия етаж има четири спални с антрета и с бани с тоалетни. Има и основен апартамент, разполагащ с двойна баня с тоалетна, с антре и с хол с камина, с изход към частна тераса”, съобщава описанието с анонса на агенцията, която отговаря за продажбата на тази собственост. Сградата разполага също „с широка кухня и самостоятелна трапезария, предвидена за осем души, както и служебна стая с отделна баня и тоалетна”.

Къщата, която сега си търси нов купувач, принадлежи от 2013 г. на дружеството Numin Invest S.L. – компания, свързвана с предполагаемата мрежа, която е инжектирала над пет милиона евро в Каталуня през последните години според полицейското разследване. Тогава жилището е било купено за три милиона евро. Но реалният му собственик и мажоритарен съдружник в Numin Invest – Александър Чавсев („Ел Периодико” изписва така фамилията Чаушев – б.пр.), който е бил в България ръководител на руската петролна компания „Лукойл”, не се е настанявал тук, както твърди каталунската полиция.

Магазин за луксозни дрехи

Полицаите са открили, че купуването на къщата е послужило, за да заживее в Барселона Борислава Йовчева, българска ексмодел, чиито отношения с министър-председателя на нейната страна – Бойко Борисов, се проучват от разследващите. Наблюдението на каталунската полиция над къщата е установило, че жената, нейните родители и дъщеря ѝ, които са обитавали къщата в продължение на шест години, са ѝ се наслаждавали най-малко до края на 2019 г. Установено е също, че бившата манекенка е управлявала магазин за луксозни дрехи с площ 140 квадратни метра на „Пасео де Грасия” (централна улица в Барселона – б.р.) и че този бизнес е принадлежал на друго дружество – EMA BGS S. L., което също е свързано с предполагаемото пране на пари.

В същия февруарски ден на тази година, когато нашият вестник информира за разследванията на каталунската полиция и на антикорупционната служба, магазинът беше изненадващо затворен и една агенция за недвижими имоти сложи табела на вратата му, информирайки, че е свободен за наемане. Същото става сега с луксозната къща, в която са живели бившата манекенка и нейното семейство и която сега събира сухи листа на терасата си в очакване на нови обитатели.

Публикацията за започнати разследвания в Каталуня предизвика политическа буля в България, където главната прокуратура обяви, че започва собствено разследване. Но сигнализиралата за случая НПО MC BUUP няма новини оттогава от правосъдието в своята страна (Във в. „Ел Периодико“ очевидно не са разбрали, че българската прокуратура е прекратила разследването по този случай – б.р.). А българското правосъдие вече е имало информация за тези факти отпреди една година – от сигнал на евродепутатката социалистка Елена Йончева. Подалите сигналите отправиха също така през март т.г. искане за среща с Европейската комисия, но и оттам не са получили отговор. Досега.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар