В категории:Икономика

Въглищата станаха най-скъпото изкопаемо гориво

Новото съотношение на цените ще трябва да се задържи за по-дълъг период, за да може да се очаква по-съществена замяна на най-замърсяващия способ за производство на енергия

pixabay.com

Въглищата, най-замърсяващата и обикновено най-евтина възможност за производство на енергия, в момента се оказва най-скъпото изкопаемо гориво, пише Bloomberg.

Драстичният срив на цените на петрола през изминалия месец доведоха до това, че сортът Брент, който се използва като бенчмарк за голяма част от световната търговия, вече е по-евтин от най-търгувания договор за въглища на енергийно-еквивалентна база. На борсата ICE Futures Europe въглищата, продавани от австралийското пристанище Нюкасъл, достигнаха цена от 66.85 долара за тон при приключване на търговията в петък. Като се пресметне енергийната стойност, това е еквивалент на 27.36 долара за барел. В петък цената на Брент достигна 16.98 долара за барел, а при отварянето на борсите в понеделник продължи да спада.

Употребата на въглища в САЩ и Европа по принцип спада заради по-ниските цени на природния газ и възобновяемите източници, както и заради стагниращото потребление на енергия. Същевременно обаче в Азия използването им продължава да нараства, тъй като там въглищата традиционно са най-евтиният вариант за гладните за енергия развиващи се икономики. Въглищата също така са най-замърсяващото изкопаемо гориво – при изгарянето им се отделя около два пъти повече въглероден диоксид в сравнение с природния газ и 30% повече в сравнениe с бензина.

За да се стигне до подмяна на въглищата в електроцентралите и намаляване на инвестициите в производство на въглища, ще е нужно това съотношение на цените да се задържи за по-дълъг период от време. В краткосрочен план експертите очакват единствено Япония да замени малка част от потреблението на въглища с по-евтин втечнен природен газ.

Търговията в Нюкасъл засяга въглищата, използвани за производство на електроенергия, където търсенето и предлагането има различни фундаменти от пазара на петрол. До ниските цени на петрола в момента се стигна заради спада на потреблението с до 20% в резултат на отменените полети и въведените ограничения за придвижване. Друг основен фактор са очакванията Саудитска Арабия и Русия да залеят пазара с допълнителни доставки, след като преговорите между ОПЕК и Москва за поддържане на цените се провалиха в началото на месеца.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар