В категории:Свят

Докато САЩ обвинява Китай за пандемията, останалият свят търси помощ от Пекин 

Неадекватността на западните правителства и липсата на солидарност позволиха на китайските власти да променят разказа за провал в разказ за успех 

enghunan.gov.cn

Джо Пени, Intercept

Докато броят на заразените от коронавирус излиза от контрол, страните по цял свят, включително САЩ, отчитат значителен недостиг на респиратори, тестови комплекти, хирургически маски и друго оборудване от първостепенно значение в условия на пандемия. На фона на това, президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да прехвърля вината на Китай и упорито да нарича заразата „Китайски вирус“.

След като обаче ситуацията в Китай изглежда се е стабилизирала, страната се позиционира като водач на глобалния отговор на Covid-19. Заемайки такава уникална лидерска позиция, Китай може да измени глобалното съотношение на силите, въпреки че икономиката на страната понесе безпрецедентен за близката история шок, а първоначалният етап на епидемията в Ухан бе белязан от опити за прикриване от страна на Пекин.

Западна Европа и САЩ започват да изнемогват под натиска на кризата, като случаите нарастват експоненциално всеки ден, а в Италия се отчита по-висока смъртност отколкото където и да е другаде. Китайският държавен и частен сектор запълват липсите на оборудване, което други страни не успяват да произведат, макар че болестта се разпространява с такава скорост, че търсенето би могло бързо да надвиши китайския капацитет. Китайските власти, както и милиардерът Джак Ма, вече изпратиха лекари и медицински изделия на Франция, Испания, Италия, Белгия, Иран, Ирак, Филипините и Съединените щати. Китайски граждани, живеещи в чужбина, масово се връщат в родината си, за да избегнат опасността от катастрофален срив на здравните системи. При един случай в щата Масачузетс, китайска гражданка се е опитала безуспешно три пъти да се тества за Covid-19, преди в крайна сметка да хване полет за дома, където да бъде изследвана и лекувана.

„Китайските власти се опитват да проектират сила извън границите на държавата си и да я превърнат в глобален лидер – по подобие на това, което властите в САЩ правят от почти век. Разпределянето на медицинска помощ е част от тази мисия“, коментира д-р Янгян Ченг, научен сътрудник в университета Корнел.

Най-успешните примери за отговор на пандемията включват много високи нива на тестване за Covid-19, като в това отношение изпъква Южна Корея. В страната са извършени приблизително 300 000 теста, или около 15 000 на ден. Благодарение на успешното изравняване на кривата, в страната бяха избегнати драконовските блокади, каквито бяха приложени в Китай, а сега обхващат все повече европейски и някои американски градове. Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом също препоръчва тази стратегия. „Нашето послание е: тествайте, тествайте, тествайте“, заяви той в понеделник.

САЩ обаче изглежда не са схванали посланието – до вторник в страната са били направени само около 60 000 теста, въпреки че населението е шесткратно по-голямо от това на Южна Корея. Същевременно интензивните отделения на много болници в САЩ могат да се окажат претъпкани до дни. Мемориална болница Sloan Kettering в Ню Йорк, която е сред водещите заведения за лечение на рак в страната, има запас от маски само за една седмица и разполага с много ограничени бройки защитно облекло и белодробни вентилатори.

Макар американските лаборатории да са започнали да изработват по-големи обеми от тестове за Covid-19, техният капацитет изостава от китайския, и е малко вероятно да са способни да предоставят медицинска помощ на други държави в краткосрочен план. В контраст с това, фондацията на Джак Ма изпрати 500 000 теста и един милион маски в САЩ, които ще бъдат разпределяни от Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Спешни медицински доставки се оказаха блокирани заради търговската война на Тръмп с Китай, като чак на 6 март Вашингтон прокара изключение за такива материали в митническите правила.

В момента китайски и американски официални лица си разменят обвинения кой е отговорен за вируса, а американци от азиатски произход все по-често се сблъскват с прояви на расизъм и предразсъдъци. Във вторник Китай изгони щатски журналисти като отговор на наложените от Вашингтон ограничения за китайски журналисти и на туитовете на Доналд Тръмп, в които той нарича Covid-19 „китайски вирус“. На пресконференция в сряда Тръмп заяви „ще видим какво ще стане“, след като бе попитан дали обмисля „да накаже Китай“.

В края на миналата седмица щатският министър на здравеопазването Алекс Азар заяви, че няма да разкрие броя на респираторите в страната от съображения за сигурност, но е ясно, че в САЩ има недостиг на оборудване, което федералните власти не могат да прикрият. „Респиратори, белодробни вентилатори – опитайте се да си ги осигурите сами“, е заявил Тръмп по време на конферентен разговор с губернатори в понеделник (след което започна туитър кавга с един от тях). Макар САЩ да имат спешна нужда от белодробни вентилатори, местни производители на такива апарати като Dräegerwerk и Hamilton Medical получават поръчки основно от други държави като Италия и Германия. Други щатски фирми за медицинско оборудване отчитат, че не са получавали заявки за нови поръчки.

На други места по света, способността на Китай да осигури така необходимата медицинска помощ контрастира рязко с липсата на помощ от страна на Западните държави, които сами се затрудняват да се справят с кризата. „Европейската солидарност не съществува. Това е просто приказка, написана на хартия“, заяви сръбският президент Александър Вучич на пресконференция в неделя. Той обяви, че е изпратил писмо на своя „брат и приятел“ Си Дзинпин с молба за медицинска помощ. „Единствената страна която може да ни помогне е Китай. На останалите – благодаря за нищо“, каза Вучич. Първите тестове за коронавирус от Китай пристигнаха в Белград в понеделник вечерта.

Фондацията на Джак Ма също така обяви, че ще изпрати „20 000 комплекта за тестване, 100 000 маски и 1000 защитни костюма и щитове за лице“ на всяка страна в Африка, като етиопското правителство ще отговаря за логистиката и разпределението им на континента. Представител на етиопските здравни власти е коментирал пред Intercept, че се надява предоставените от Ма тестове да са достатъчни, но страната ще се опита да си осигури и доставки от други източници. В Етиопия има и недостиг на белодробни вентилатори, но по думите му засега никой не може да ги осигури.

Трудно е да се каже колко голям ефект ще имат тези действия на Китай за овладяване на разпространението на вируса в глобален мащаб. Макар държави и частни компании по цял свят да ускориха производството на тестове, проблемът с липсата на респиратори ще е много по-труден за решаване. Властите в Обединеното кралство например призоваха всички индустрии да окажат подкрепа за производството на 20 000 респиратори в допълнение на 5-те хиляди, с които разполага в момента Националната здравна служба. Някои критици обаче изтъкват, че ще е по-добре властите да помогнат за увеличаване на продукцията на компании, които вече се занимават с производство на такива апарати.

Хауърд Френч, журналист и автор на „Всичко под небесата: Как миналото оформя китайския стремеж да стане глобална сила“, изразява съмнения, че Китай ще е способен да изиграе ролята на глобален спасител. „Трудно ми е да си представя, че Китай ще може да увеличи капацитета си за производство на респиратори до степен, която да е достатъчна за покриване на спешните нужди в толкова много държави едновременно“, заявява той.

„Макар осигуряването на медицинска помощ по време на пандемия безспорно е нещо добро, през последните седмици Китай пренаписва разказа за епидемията“, отбелязва от своя страна Янгян Ченг. „От скандална история за лошо управление и опити за прикриване от страна на китайските власти, това бива превръщано в триумфална история за китайската сила и щедрост, и дори за превъзходство на системата ѝ за управление. Дисфункционалността на Белия дом и други правителства определено спомогна на Пекин да наложи този разказ“, добавя тя.

„Ставаме свидетели как китайските власти използват чуждестранната помощ и инвестиции, за да изперат нарушенията на човешките права, и как страните, получаващи такава помощ, стават по-несклонни да критикуват Китай или да му търсят отговорност. Тази перспектива не трябва да се губи дори при условия на криза и пандемия“

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар