В категории:Латинска Америка / Свят

Мадуро поиска от Кристалина 5 милиарда срещу Covid-19

В лично писмо до шефката на МВФ президентът на Венесуела предлага средствата да дойдат чрез Инструмента за бързо финансиране, за да се укрепи здравната система на страната му пред лицето на пандемията от коронавирус. Българката беше оповестила, че Фондът е заделил 50 милиарда долара в помощ за такива усилия на развиващи се държави

Президентът на Венеусела Николас Мадуро по време на обръщението си, с което обявява карантина заради Covid-19. Снимка: Prensa Presidencial

След като ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева оповести, че Фондът е заделил 50 милиарда долара, за да подпомага развиващите се държави с по-ниски доходи в борбата им срещу коронавируса, президентът на Венесуела Николас Мадуро откликна на офертата ѝ. Той ѝ изпрати лично писмо и поиска точно за тази цел на страната му да бъдат отпуснати 5 милиарда долара. За това съобщи на своя профил в Туитър венесуелският външен министър Хорхе Ареаса, който публикува и факсимиле на писмото с дата 15 март.

Със същата молба и за същата сума на 12 март към генералната директорка на МВФ се обърна и Иран.

А на 16 март Кристалина Георгиева направи и нови изявления, уверявайки, че МВФ е готов да разпредели 1 трилион долара за подпомагане на държавите по света в борбата им срещу Covid-19.

Обръщайки се към Георгиева с „Ваше Превъзходителство”, Мадуро пише в писмото си:

„От името на венесуелския народ, боливарското правителство и от мое лично име искам да ви изпратя сърдечен поздрав и същевременно да припомня тежката и неочаквана битка, която днес води светът срещу разрастването на новия коронавирус (Covid-19) – епидемия, определена от Световната здравна организация като пандемия, която така постави в извънредни условия в международен аспект общественото здравеопазване. Това изисква единението на всички страни, които да работят координирано и солидарно, за да сведат до минимум последствията”.

По-нататък в писмото венесуелският президент споменава усилията на своето правителство в прилагането на превенция и контрол за защита на венесуелския народ в условията на вече установени случаи на заразени граждани във Венесуела. Той не споменава конкретния брой на тези случаи, но към 17 март те са 36. В цялата страна е обявена карантина. В Латинска Америка към същата дата с най-много заразени е Бразилия – 291, следвана от Чили – 201, Перу – 117 и т.н. Венесуела е на 10-то място засега.

Мадуро продължава: „Ето защо се обръщаме към вашата уважаема институция с молба за подкрепа чрез предоставяне на Венесуела на финансиране в размер на 5 милиарда долара от извънредния фонд на Инструмента за бързо финансиране. Тези средства ще допринесат съществено за укрепване нашите системи за възпиране и отговор. В този решаващ момент, давайки си сметка за агресивността и високото ниво на заразяване при това заболяване, ще продължим да взимаме бързи и енергични мерки, които да възпрат неговото разпространение. Убедени сме, че в постоянна координация със СЗО и чрез взаимопомощ между страните по света ще съумеем да се противопоставим и да надделеем тази трудна ситуация и ще реализираме бъдещите си мечти за ползотворен труд и споделено бъдеще. Само чрез дух на солидарност, братство и социална дисциплина ще можем да преодолеем настоящата конюнктура и ще сме в състояние да предпазим живота и добруването на нашите народи”.

В посланието си Мадуро нищо не споменава на жестоките наказателни мерки, на които е подложена страната му от няколко години насам от САЩ и ЕС въз основа на отправяни от тях искания за промени в политическото ръководство на Венеусела. Според разгласени данни на Каракас от февруари т. г. общата стойност на щетите, нанесени на венесуелската икономика от тези санкции, включващи също и възпрепятстване за получаване на кредити и за извършване на международни разплащания, възлизат на 116 милиарда долара.

Междувременно във Венесуела пристигна група известни кубински медицински специалисти, за да подпомогнат борбата срещу Covid-19 в страната. Сред тях е и ученият Луис Ерера, разработил имуностимулиращия препарат „Интерферон ALFA 2B”, който е дал много добри резултати в лечението на пациенти с коронавирус в китайския град Ухан.

На 17 март бе съобщено, че Куба се е съгласила да приеме британския круизен кораб MS Braemar, комуто други карибски държави отказват влизане, защото на борда му са установени петима заразени с Covid-19, а още над 40 души са изолирани със симптоми като при грип. Куба е откликнала на молбата на Обединеното кралство да приеме кораба, като на болните на него ще бъде оказана необходимата медицинска помощ при спазване на всички мерки на СЗО и кубинските здравни власти. Здравите пътници ще бъдат превозени до Лондон с чартърни полети. Повечето от тях изливат в социалните мрежи благодарността си към Куба. А кубинското външно министерство отбелязва в свое изявление: „Днес е време за солидарност, за възприемане на здравните грижи като човешко право, за засилване на международното сътрудничество с цел изправяне срещу нашите общи предизвикателства. Това са все ценности, присъщи на хуманната практика на нашата революция и на нашия народ.”

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар