В категории:Европа / Свят

Испания налива 200 милиарда в „икономически и социален щит” срещу Covid-19

Безпрецедентно високата сума, отпускана от правителството в Мадрид за покриване на нуждите на компании и граждани, представлява 20% от БВП. „Независимо дали сте предприемач или работник, вие ще разполагате с помощта на правителството. Никого няма да изоставим,” обеща премиерът Педро Санчес.

Правителството в Мадрид увери испанските граждани, че никой няма да бъде изоставен пред лицето на коронавируса. Снимка: Anadolu Agency

На проведеното днес дистанционно заседание на министерския съвет на Испания бе взето решение за отделяне на безпрецедентно високата сума от 200 милиарда евро за подпомагане на най-належащите нужди на здравеопазването, икономиката и гражданите в борбата с коронавируса, отнел вече стотици човешки живота в страната. Целта е да се изгради „икономически и социален щит” срещу Covid-19, обяви на пресконференция след заседанието премиерът Педро Санчес. Сумата е еквивалент на 20% от БВП на Испания. Планира се 117 милиарда евро да дойдат от държавния бюджет, а останалото да се събере чрез мобилизиране на частни ресурси.

„Независимо дали сте предприемач или работник, вие ще разполагате с помощта на правителството. Никого няма да изоставим. Всички в тези трудни условия, които преживяваме, могат да са сигурни, че ще бъдат подпомогнати пред лицето на пандемията. Ако всички изградим верига на солидарност, ще излезем по-бързо от тази пандемия, от тази криза, и социалните поражения ще са по-малки. Ако работим единни, не се съмнявайте, че ще победим възможно най-бързо, много скоро Covid-19.”, увери още Санчес.

Разпределението на обявените 200 милиарда евро ще върви в 4 основни посоки – конкретни мерки в здравеопазването и в други сектори, насочени към пряка борба с коронавируса; помпомагане на семействата; закрила на трудовите места; грижа за фирмите и пазарите.

Наред с подсилването на общественото здравеопазване в усилията му да овладее пандемията, приоритетно ще бъдат финансирани научните изследвания в стремежа за бързо изработване на ваксина срещу коронавируса.

600 милиона евро ще бъдат заделени за финансиране на основни потребности на населението със специално внимание към медицинските грижи за възрастните хора и хората с увреждания. Ще бъдат гарантирани базовите обществени и телекомуникационни услуги за семействата в най-затруднено положение. Няма да се прекъсва подаването на вода, ток или газ при неплатени сметки, ако потребителите са в невъзможност да се издължат заради пандемията.

Налага се мораториум върху изплащането на вноските по ипотеки за всички, чиито доходи ще намалеят заради мерките срещу коронавируса.

Работниците ще имат право да намаляват работното си време дори на 100%, ако е необходимо да се грижат за свои болни близки. Ще се поддържа дистанционното упражняване на труд като една от основните мерки за гъвкавост в трудовата сфера.

Онези трудещи се, които изгубят работа поради свиване на дейността на много фирми, ще имат право на помощи за безработица, дори и да не изпълняват обичайните критерии за отпускането ѝ.

Самоосигуряващите се лица ще бъдат освободени от вноски за социално осигуряване, ако техните финансови постъпления са намалели значително.

Когато даден работодател разпуска персонала си само временно, а не го уволнява, този работодател ще бъде освободен от необходимостта да плаща социални осигуровки за работниците си за периода на принудителното им разпускане. Целта е предприемачите да бъдат стимулирани да задържат работниците си, а не директно да ги уволняват.

Ще бъдат открити допълнителни кредитни линии за предприемачите, като държавата ще бъде гарант в тях. Друга кредитна линия ще подпомага отделно фирмите, произвеждащи продукция за износ. Ще бъдат задвижени и мерки за улесняване на крeдитирането на пострадалите от сушата селскостопански производители.

Според в. „Ел Паис” обявените конкретни мерки са само първата стъпка от по-обширния правителствен проект за цялостна подкрепа на обществото в борбата с коронавируса. Втората очаквана интервенция ще е с повече „кейнсиански мерки”, които ще бъдат задвижени след като офанзивата на коронавируса бъде възпряна. Според вестника тогава ще се дойде вълна от фалити, уволнения и спад в БВП, които ще трябва да се преодоляват с нови бюджетни инжекции.

Данните на испанското здравно министерство от 17 март сочат вечe 11 178 заразени от Covid-19, като само за 24 часа са регистрирани 1987 нови случая. На болнично лечение са 46% от заразените или 5136 души. 563-ма от тях са в тежко състояние. Като вече излекувани се отчитат 1028 души или 9% от всички случаи.

Починалите в Испания през последното денонощие са 182-ма (19 от тях са от един и същи дом за възрастни хора), което прави общо 500 жертви от началото на кризата с короновируса.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар