В категории:България

Синдикатите при Радев: Гарантирани доходи на работниците и мерки срещу спекулата

На среща с държавния глава КНСБ и КТ „Подкрепа“ се обявиха за въвеждане на пределно допустими цени на някои продукти и за гарантиране на заплатите на засегнати от ограниченията работници

Снимка: President.bg

Президентът Румен Радев обсъди с ръководствата на синдикалните конфедерации КНСБ и КТ „Подкрепа“ необходимите според тях мерки, които да се предприемат във връзка с пандемията от новия щам на коронавирус.

„В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на коронавируса и предвид ограничения финансов ресурс най-важното е да се намери балансът между предприетите строги ограничения и прилагане на социално-икономическите мерки, така че България да разполага с пълноценна работна сила и след кризата“, коментира Румен Радев.

„Хората са най-важният ресурс, с който разполага България, и днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на сектори на икономиката и за най-засегнатите българи, които са на ръба на своето съществуване“, заяви още Радев. Държавният глава добави, че освен задължителните рестриктивни мерки за ограничаване струпването на хора, настоящата ситуация налага и „друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме и достойното съществуване на българите и след коронавируса“.

„В условията на кризисната ситуация с овладяване на разпространението на коронавируса и предвид ограничения финансов ресурс най-важното е да се намери балансът между предприетите строги ограничения и прилагане на социално-икономическите мерки, така че България да разполага с пълноценна работна сила и след кризата“, коментира Радев.

По време на срещата от синдикатите откроиха острата необходимост маски и дезинфектанти да бъдат налични в търговската мрежа и да не се допуска спекула при продажбата им. „Държавата трябва да предприеме действия за обявяване на пределно допустими цени на продукти, които са необходими за ограничаване на коронавируса“, призова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката посочиха, че все още получават сигнали, че не във всички лечебни заведения са осигурени предпазни облекла и маски за персонала. Необходими са повече тестове за изследване на пациентите, адекватно и достатъчно медицинско оборудване за овладяване състоянието на болните от коронавируса, както и повишаване на социалната сигурност за работещите на първа линия медицински екипи. От КНСБ изтъкнаха, че трябва да се осигурят санитарно-хигиенни препарати в обществения транспорт и на места с голямо струпване на хора.

Димитров коментира още, че трябва да се гарантират доходите на работниците, останали временно без заетост заради мерките срещу коронавируса.

За таван на цените на определени стоки категорично настояха и от КТ „Подкрепа“, а Димитър Манолов коментира, че „невидимата ръка на пазара дълбоко е бръкнала в държавния джоб“. И добави, че „трябва да променим парадигмата, в която живеем“.

Според него „настоящата криза предоставя възможност да се преосмисли данъчният модел в държавата, за да може тя да функционира ефективно и да разполага с необходимия финансов ресурс“.

КНСБ обяви на своя сайт десет социално-икономически мерки, за които настоява и смята, че те биха помогнали въведените от правителството мерки за ограничаване разпространението на вируса да бъдат ефективни:

 • Да се разблокират военно-временните запаси с цел осигуряване на необходимите предпазни средства и да се насочат към високорискови професионални групи като: всички медицински лица, работещите в административния сектор, в транспортния сектор – градски транспорт, летища, БДЖ.
 • Настояваме държавата да предприеме необходимите действия за осигуряване на пределни допустими цени на продукти, необходими за ограничаване разпространението на коронавируса.
 • На следващо място трябва да се осигури гарантиране на доходите на работниците, останали временно без заетост чрез компенсиране от държавата като обезщетения или от държавния бюджет, или от Фонда за гарантиране на вземанията, като се разшири възможността фирмите с намалени обороти да получат пари от фонда.
 • Приоритетно да се осигури финансиране на средства за болниците и за лицата, които са на първа линия в борбата с пандемията, като се определи механизмът и начинът на финансиране на медицинския персонал. За целта настояваме за среща със здравния министър Кирил Ананиев.
 • Предвид облекчаване на бизнеса в условията на задаващата се тежка икономическа криза, подкрепяме възстановяването на надплатените суми за природен газ на крайните клиенти на „Булгаргаз“ след споразумението с „Газпром“.
 • Всички забавени и дължими плащания на държавата да бъдат изплатени с оглед предотвратяването на фалити и невъзможност за изплащане на суми към доставчици.
 • Подкрепяме промяна и отлагане сроковете за годишно финансово приключване плащанията на осигуровки и ДДФЛ, подаване и плащане на годишните данъците на физическите лица, съобразно срока на действие на извънредното положение. Да се отложи срокът за плащане на годишния данък печалба за фирми и физически лица, съобразно финансовото състояние на фирмите.
 • За физически лица и фирми да се даде право на разсрочване на кредитни вноски от финансови институции, а при необходимост въвеждане на мораториум върху плащането на ипотеки и/или предоговаряне на условията и рефинансиране на рисковите ипотеки.
 • Предлагаме на ниво предприятия да се свикат комитетите и групите по условия на труд за разглеждане на мерките за осигуряване на безопасност при работа в новата ситуация. Да се допълни оценката на риска на работните места с конкретни мерки за минимизирането му. Да се предприемат мерки за консултиране на работниците за действията, които да предприемат при съмнения за заразяване. Да се информират работниците за риска, включително чрез провеждане на извънреден инструктаж. Осигуряване на дезинфектанти, на подходящи лични предпазни средства – маски, защитни ръкавици и др., осигуряване на специални места за съхранение на използваните предпазни средства. Да се допълнят оценките на риска на работното място, като в разработването да участват представителите на комитетите и групите по условията на труд и службите по трудова медицина.
 • Социалните работници, социалният патронаж да бъдат задължително снабдени с всички предпазни средства. На хората, затворени вкъщи, да бъдат също предоставени дезинфектанти.

КНСБ правят четири предложения и за промени в Кодекса на труда.

 • Предлагаме в КТ да се даде възможност работодателят при извънредно положение да може да променя със заповед работното място на работника и служителя, като работата да се извършва от дома или от определено място, извън обичайното помещение на работодателя. В заповедта да се определя местоположението на работното място, условията за възлагане и отчитане на работата, както и консумативните разходи на работното място. За времето на промяната не се променя възнаграждението на работника и служителя.
 • Предлагаме да се създадат възможности за ползване на отпуск – платен или неплатен, при обявено извънредно положение от различни категории работници и служители, като майки на деца, работници, които се грижат за зависим член на семейството или гледат болен или карантинен член на семейството.
 • При преустановяване на работа поради въведено извънредно положение да се изплаща ежемесечно обезщетение на работника и служителя в размер на 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение от страна на органа, установил извънредното положение, по ред и условия, определени с нормативен акт. Остатъкът от обезщетението, дължимо от работодателя за периода на извънредно положение, да се изплати на работника и служителя от работодателя. Работодателят да има право да издължи целия остатък по обезщетението в срок до два месеца след отмяна на извънредното положение.
 • Да се търси прилагане на по-голяма гъвкавост на вече съществуващите режими на работно време по КТ – удължено, непълно, време на разположение и др.

Комплекс от социално-икономически мерки представи още през уикенда и сдружение „Солидарна България“.

Към 18:00 часа на 16 март, осем дни след първия разкрит у нас случай на заразен с новия коронавирус, в страната ни са регистрирани общо 62 случая.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че няма да има временен мораториум върху битовите сметки, като е постигнато споразумение с енергоразпределителните дружества гратисният период за плащане на сметките, който в момента е 10 дни, да бъде увеличен на 20. Онези потребители, които не могат да се вместят в тях, могат да постигнат индивидуално споразумение с въпросното ЕРП, каза още тя.

Министерството на външните работи пък повиши индекса на риск при път в редица държави. МВнР продължава да съветва да не се пътува никъде освен при много по-голяма необходимост. Същевременно към Китай, Иран, Южна Корея, Италия и Испания, откъдето пристигащите у нас пътници ще бъдат поставяни под карантина, се добавят още Германия, Франция, Холандия и Великобритания.

Днес беше съобщението също, че целият оперативен щаб, в това число премиерът Бойко Борисов и началникът на щаба ген. Владислав Мутафчийски, са тествани за коронавирус и резултатът е отрицателен.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар