В категории:Свят

Челси Манинг е опитала да се самоубие в затвора

Администрацията на Тръмп се стреми да принуди Манинг да свидетелства срещу Джулиан Асанж и WikiLeaks

Манинг е доказала, че няма да отстъпи от принципите си, каквито и вреди да ѝ донесе това. Снимка: sparrowmedia.net

Активистката и бивш анализатор във военното разузнаване Челси Манинг е опитала да се самоубие в затвора, където е прекарала вече година заради отказа си да свидетелства пред съда, разследващ WikiLeaks, съобщава Gizmodo. .

Адвокатите на Манинг са заявили пред медиите, че в момента тя се намира в болница и се възстановява. В петък тя трябваше да се яви на поредното изслушване пред съда.

Прокуратурата на САЩ се опитва да застави Манинг да свидетелства за миналите си отношения с основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, като я държи в затвора и ѝ налага непосилни глоби. Асанж, който бе арестуван в Лондон през миналата година, в момента води съдебна битка срещу искането за екстрадиране в САЩ. Ако бъде екстрадиран, той ще е изправен пред 18 обвинения за шпионаж и фактически доживотна присъда заради публикуването на документите, предоставени му от Манинг през 2010 г.

Манинг първоначално излежа във военен затвор седем години от 35-годишната си присъда за изтичането на документите. Един от последните декрети на Барак Обама като президент бе да облекчи присъдата ѝ, но тя прекара съвсем малко време на свобода заради стремежа на администрацията на Тръмп да се разправи с WikiLeaks. Манинг заявява, че отказът ѝ да съдейства на разследването произтича от несъгласието ѝ със самия процес срещу WikiLeaks.

В писмо до съдия Антъни Тренга през миналата година Манинг определи специалния съдебен състав като „опит за сплашване на журналисти и издатели, които служат на общественото благо. „Аз следвам тези ценности от дете, освен това имах години да разсъждавам върху тях в затвора. През това време оцелявах благодарение на своите ценности, своята съвест и своите решения. Няма да ги изоставя сега“, пише тя.

В изявлението си за медиите адвокатите на Манинг изтъкват, че се предвижда тя да се яви на изслушването в петък, на което съдия Тренга трябва да се произнесе относно искането да бъдат прекратени санкциите срещу нея. „Въпреки тези санкции, които досега включват повече от година в затвора и глоби на стойност почти половин милион долара, тя остава непоклатима в отказа си да участва в работата на таен, специален разследващ състав, който според нея е силно податлив на злоупотреби. Госпожица Манинг е показала, е няма да предаде принципите си, дори с риск това да ѝ донесе тежки вреди“, заявяват защитниците ѝ.

През ноември специалният докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелзер заяви, че подобни наказания „без краен срок и с нарастваща жестокост“, на каквито е подложена Манинг, включват „всички съставни елементи на изтезанията или друго жестоко, нехуманно или унизително отношение или наказание“.

Внесеното миналия месец искане за отмяна на наказанията срещу Манинг включва и доклад на психолога Д-р Сара Бойд от Съдебната клиника на университета Вирджиния. Според адвокатите в него се заключава, че Манинг е психологически неспособна да действа срещу принципите си. В искането е цитиран следния абзац от доклада:

„Госпожица Манинг проявява дългогодишни личностни характеристики, които са свързани с нейната скрупульозност, нейната упоритост и всеотдайност и готовността ѝ да изтърпява обществено неодобрение, както и официални наказания. Освен това тя има тенденция да разглежда проблемите в черно-бяло, що се отнася до етични и свързани с ценностите ѝ решения. Не може да се очаква тези особености на личността ѝ да бъдат изменени чрез каквато и да е интервенция“

Манинг направи два опита за самоубийство през 2016 г., докато още излежаваше присъдата си за публикуването на архиви и дипломатически грами, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар