В категории:Латинска Америка / Свят

Тръмп се реваншира на Гуайдо и развя бойни знамена

Президентът на САЩ уреди на венесуелския гост овации в Конгреса и си поговори с него в Белия дом на фона на флагове на американската морска пехота и военноморските сили. За силова акция срещу властта в Каракас ли вещае символиката?

Хуан Гуайдо и Доналд Тръмп при срещата им в Белия дом. Снимка: Туитър

На четвъртия ден след тъжния си митинг в Маями, на който така и не дочака мечтаното участие на американския президент Доналд Тръмп, венесуелският политически пътешественик Хуан Гуайдо бе овъзмезден щедро. Тръмп го покани като специален гост при произнасянето на годишната си реч за състоянието на съюза пред Конгреса и му уреди  бурни овации със ставане на крака и от републиканци, и от демократи. Представи го патетично като „истинския и законния президент на Венесуела”, обеща му пред всички, че ще „разгроми тиранията на Мадуро” и го увери, че „всички американци са заедно с венесуелския народ в борбата за свобода”.

Ден по-късно Тръмп прие Гуайдо и в Белия дом, където си поговори с него в продължение на един час. Медиите не бяха допуснати на срещата, а снимките от нея са само на придружаващия Гуайдо екип. Липсваха и очакваните от журналистите обичайни изявления след срещата.

Според туитъра на Гуайдо по време на разговора той е получил пълна подкрепа от Тръмп за линията си към смяна на властта в Каракас. Същата поддръжка му изказал и приелият го преди това вицепрезидент Майк Пенс.

С Пенс Гуайдо се беше виждал вече в Колумбия, при предишното си излизане от Венесуела през февруари м.г., като още тогава той наруши наложена му съдебна забрана да напуска страната си. На 20 януари т. г. той отново извърши това нарушение, пак отивайки първо в Колумбия, а оттам – в Европа, Канада и САЩ. Навсякъде целта му беше да се среща и да се снима с ръководители на държави, правителства, институции, организации и да получава от тях уверения за подкрепа.

Но най-заветната му цел, заявена още от първата му спирка в Колумбия, бе да се види с призналия го първи за „временен президент” и винаги поддържалия го Доналд Тръмп.

Това не се осъществи на Световния форум в Давос, откъдето Тръмп си тръгна преди да дойде Гуайдо. Не се получи и в Маями, където двамата бяха по съседство на 1 февруари. Но Тръмп предпочете да играе голф в имението си и да гледа финала на шампионата на Националната футболна лига. Затова пък сега му се реваншира напълно и му демонстрира непроменената си подкрепа. И то в ден, в който Сенатът гласуваше за или против импийчмънта на самия Тръмп – вярно, с предрешен резултат в негова полза.

На снимките от срещата на Тръмп и Гуайдо в Белия дом на всички направи впечатление една особеност. За разлика от други подобни срещи с чуждестранни гости, на които зад събеседниците стоят националните знамена на държавите им, този път от двете страни на служещата за фон камина изпъкваха флаговете на корпуса на морската пехота на САЩ  и на американските военноморски сили.

Дали тази символика може да се смята за знак към възможна силова акция срещу властта в Каракас? Слабо вероятно е Тръмп да се реши на открита военна авантюра точно в изборна за САЩ година. Но не може да остане и само до куха риторика пред влиятелното американо-кубинско лоби, ако иска да получи парите и гласовете му за вота през ноември. Ще трябва да покаже някакви конкретни действия.

В Каракас вече реагираха остро и очевидно притеснено, заклеймявайки разчетените като намеса във вътрешните венесуелски работи декларации на Тръмп за сваляне на „тиранията на Мадуро”. Самият президент Николас Мадуро предупреди, че така Тръмп „тласка САЩ към широкомащабен конфликт с Венесуела” и призова „честните сектори” сред американците „да възпрат интервенционистката политика”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар