В категории:Икономика

В Русия вече има наследствени милиардери

Забогателите в дивия период през 90-те започват да прехвърлят контрола и парите си на своите деца

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ ©

Александър Сазонов, Bloomberg

В днешно време не е лесно да станеш милиардер в Русия, особено в сравнение с дивия период през 90-те, когато няколко десетки мъже овладяха голяма част от икономиката на страната.

Пред някои млади руснаци – вече и мъже, и жени – обаче се отваря нов път към подобно забогатяване: наследството.

Един пример за това са Антон и Екатерина Федун, деца на петролния магнат Леонид Федун. Те получиха 2% дял от акциите на „Лукойл“ през ноември 2018 г. Оттогава стойността на компанията е нараснала с 33%, което прави двамата най-новите милиардери в Русия, ако приемем, че делът е разпределен поравно.

34-годишния Антон следва доста различен път от баща си Леонид – военен от съветската армия, който участва в изграждането на „Лукойл“ от руините на съветската петролна индустрия през 90-те. След като завършва туристически мениджмънт в Обединеното кралство, Антон става собственик и управител на два луксозни хотела в Лондон – Ampersand и Vintry & Mercer, където нощувката струва по 400 долара. Сестра му Екатерина пък работи в PR сферата, след като завършва Московския държавен институт по международни отношения.

Фамилията Федун е сред първите постсъветски милиардери, които започват да прехвърлят богатството си на следващото поколение. Наследяване на състояние в такъв мащаб не се е случвало в страната откакто болшевиките вземат властта преди повече от век, като този процес ще има значителни последствия за това у кого ще се окаже контрола върху ключви части от националната икономика.

Други примери включват 54-годишния „стоманен“ магнат Алексей Мордашов, който през миналата година прехвърли част от собствеността си на стойност 1.7 млрд. долара на синовете си Кирил и Никита. 71-годишния олигарх Владимир Евтушенков пък даде 5% дял от конгломерата си „Система“ на сина си Феликс.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар