В категории:Русия / Свят

Антифашистко шествие в Москва за С. Маркелов и А. Бабурова

Ежегодната проява почита паметта на известния руски адвокат, нашумял с дела по правозащитни каузи и екологични проблеми, и на журналистка от „Новая газета”. Двамата са застреляни от неофашисти на московска улица през януари 2009 г.

Шествието в памет на Станислав Маркелов и Анастасия Бабурова премина из центъра на Москва. Снимка: RTVI

В Москва се състоя традиционното ежегодно шествие в памет на адвоката Станислав Маркелов, защитавал участници в нашумели дела, свързани с права на човека и екологични проблеми, и на журналистката и активист от в. „Новая газета” Анастасия Бабурова. Двамата бяха застреляни от неофашисти на московска улица на 19 януари 2009 г.

Оттогава всяка година в деня на убийството им из руската столица преминава шествие, което тръгва от Новопушкинския парк, преминава през редица централни улици и стига до лобното място на жертвите на улица „Пречистенка”, където се полагат цветя. По същия маршрут премина и тазгодишното шествие, за което съобщава „Новая газета”.

Участниците носеха плакати с надписи: „Стас и Настя трябваше да живеят”, „Да помним значи да се борим”, „Солидарността е нашата защита”, „Нашето отечество е цялото човечество”, „Мачкай фашизма. Бори се за класата, а не за расата”, „Феминизмът и антифа – винаги ръка за ръка” и др.

34-годишният адвокат Станислав Маркелов е бил много известен с участието си в знакови съдебни дела, включително по свързани с конфликта в Чечня случаи.

Анастасия Бабурова, която е била 25-годишна в момента на убийството, е работила активно за „Новая газета”, без да е имала постоянен договор. Отразявала е екологични теми. Освен това е била активистка в анархисткото и във левофеминисткото движение.

Казусът, в който се пресичат траекториите и на Бабурова, и на Маркелов, е дългото противопоставяне на природозащитници срещу строежа на магистрала през гората край подмосковния град Химки. И двамата са били професионално ангажирани с темата.

Още една пресечна точка помежду им са убежденията им. Маркелов е замислял създаване на партия на руските „нови леви” – идея, която била поддържана и от анархистката Бабурова.

Така и не е доказано дали убийците им са замисляли да убият и двамата едновременно, или основата мишена е бил Маркелов, а Бабурова просто случайно се е оказала с него във фаталния момент на нападението. И двамата са убити с пистолетни изстрели в главата.

За убийството им са осъдени крайнодесните националисти и неофашисти Никита Тихонов и Евгения Хасис, които са задържани на 3 и 4 ноември 2009 г. Присъдите им са произнесени през 2011 г. Тихонов е осъден на доживотен затвор, а Хасис отива зад решетките за 18 години.

Като организатор на убийството доживотна присъда получава и арестуваният през 2013 г. Иля Горячев. Заедно с Тихонов и Хасис той също е бил активист на екстремистката „Бойна организация на руските националисти” (БОРН).

Тази организация, извършила още осем други подобни екзекуции, поема отговорност за убийството на Маркелов и Бабурова с писмо, получено в редакцията на „Новая газета” на 15 февруари 2009 г.

Ежегодното шествие в памет на журналистката и адвоката, свиквано от основания от техни съмишленици Комитет „19 януари”, винаги акцентира върху своя антифашистки и ляв характер. Като такова то бе получило и разрешение за провеждането си от кметството на Москва.

Но тази година към него решиха да се присъединят и противници на анонсираните от президента Владмир Путин в обръщението му пред Федералното събрание на 15 януари промени в конституцията. Властите обаче предупредиха, че всеки, който излезе с лозунги извън предварително обявената тема на обществената проява, ще бъде смятан за нарушител на реда и „ще бъде привлечен към отговорност, както е предвидено от закона”, съобщава meduza.io.

Няколко такива демонстранти, както и забелязани край шествието неофашисти, бяха задържани от полицията. Общият брой на арестуваните е 11 души, съобщава znak.com.

По повод опита да се промени контекста на събитието, редовният участник в шествията Антон Карлинер, член на Профсъюза на журналистите и медийните работници, написа във Фейсбук: „Много е подло да се тикат под полицейските палки хора, които идват на съвсем друга проява”.

Същевременно по средата на маршрута на шествието към него се присъедини и група привърженици на Путин от организацията НОД (Националноосвободително движение), които скандираха: „Русия, свобода, Путин!” Някои сметнаха това за провокация, но не се стигна до никакви напрегнати епизоди.

Общо в шествието са участвали около 1400 души. Както всяка година, то е завършило с поднасяне на цветя пред портретите на Маркелов и Бабурова на лобното им място.

Шествието в памет на Станислав Маркелов и Анастасия Бабурина завърши с полагане на цветя на лобното им място в Москва. Снимка: „Новая газета“

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар