В категории:Свят

Лекари предупреждават, че има опасност Асанж да умре в затвора 

С отворено писмо медицински специалисти призовават основателя на WikiLeaks да бъде преместен в болница, където да получи спешно лечение 

.

Над 60 лекари са изпратили до британските власти отворено писмо, в което изразяват страховете си, че здравето на Джулиан Асанж се е влошило дотолкова, че има опасност той да умре в затвора. Той е зад решетките от април т.г.

48-годишният австралийски гражданин се бори срещу искането на САЩ да бъде екстрадиран в тази страна заради публикациите на WikiLeaks, разкриващи военни престъпления по време на кампаниите в Ирак и Афганистан. Според повдигнатите срещу него обвинения по американския Закон за шпионажа, той може да бъде осъден на до 175 години в щатски затвор. В писмото, адресирано до британския вътрешен министър Прити Пател, лекарите призовават Асанж да бъде преместен от затвора с максимална сигурност Белмарш в университетска болница.

Специалистите основават оценката си на „плашещите свидетелства на очевидци“ от съдебното изслушване от 21 октомври, както и на публикуван на 1 ноември доклад на специалния докладчик на ООН по изтезанията Нилс Мелзър. Независимият експерт на ООН предупреждава, че „продължаващото подлагане на Асанж на произвол и малтретиране може скоро да му коства живота“.

„Пишем това отворено писмо като медицински специалисти, за да изразим сериозните си опасения за физическото и психично здраве на Джулиан Асанж“, заявяват лекарите в своето послание от 16 страници. Те изтъкват опасенията си относно физическата способност на Асанж да издържи на съдебната процедура за екстрадирането, насрочена за февруари.

„Господин Асанж се нуждае от спешна експертна медицинска оценка както на физическото, така и на психическото му състояние. Всякакво предписано лечение трябва да се приложи в университетска болница с подходящо оборудване и персонал (третична здравна помощ). Предвид наличните в момента доказателства, имаме реални опасения, че ако не се проведе такава спешна оценка и лечение, г-н Асандж може да умре в затвора. Медицинското му състояние изисква изключително спешна реакция. Няма време за губене“, се настоява в писмото.

Подписалите го лекари са от Съединените щати, Австралия, Великобритания, Швеция, Италия, Германия, Шри Ланка и Полша.

Съдебното изслушване през октомври бе първата публична поява на Асанж от шест месеца. Според разказите на присъствалите основателят на WikiLeaks е изглеждал изключително немощен и объркан. Той е имал затруднения да се съсредоточи и да отговаря дори на въпроси като рождената си дата, а в края на заседанието е завил, че не е успял да разбере какво се случва в съда. Той също така се е оплакал от условията, в които е държан в затвора Белмарш, и от липсата на възможност да подготви защитата си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар