В категории:България / Екология

Перник приютява тридневен климатичен фестивал

Чрез различни събития и инициативи, фестивалът „Заедно за климата“ си поставя за цел да покаже, че има напълно възможни решения на проблема със замърсяването, причинено от изгарянето на отпадъци и въглища.

Фестивал под надслов „Заедно за климата“ ще се проведе между 11 и 13 октомври в Перник, съобщиха организаторите от „Грийнпийс“ – България и Сдружение „Дишай, Перник“.

Събитието си поставя за цел да покаже чрез различни събития и инициативи, че има напълно възможни решения на проблема със замърсяването, резултат от изгарянето на въглища и отпадъци.

“Дишай, Перник” и “Грийнпийс” – България организираме събитието в контекста на национална политика, която покровителства използването на въглища, замърсяващи и подклаждащи климатичните промени. Освен това ТЕЦ “Република” и други стари и замърсяващи въглищни централи в страната имат намерения да изгарят или вече изгарят и отпадъци. Промените в климата и замърсяването на въздуха имат едно и също решение, пишат организаторите.

Бившият миньорски район може да се радва на едно по-щастливо и чисто бъдеще, благодарение на новите технологии и възобновяемата енергия, посочват още от „Грийнпийс“ – България в поканата си към всички перничани.

Фестивалът започва в петък в Двореца на културата от 18:00 часа, когато ще бъде представена изложба на фотографии от града, а след това ще има прожекция на документални филми – „Тъмната страна на въглищата“ от Испания и „Идва време…“ от Великобритания. Вечерта ще бъде завършена с дискусия за решенията на проблемите на Перник.

В събота към жителите на града със специален влак от София ще присъединят и гости, като пътуването ще е безплатно и придружено с развлекателна и информативна програма, свързаната с производството на възобновяеми източници като възможно решение на проблемите с използването на изкопаеми горива.

След това в града ще бъде организирано велошествие, а след него – представяне и обсъждане на „Визия за чиста енергия на град Перник 2020 – 2030“ в Двореца на културата. Това е основното събитие в програмата. Планът е разработен от експерти в енергийния сектор и активни местни граждани. Той очертава стратегията, която дава възможност на града да не е зависим от въглищата за осигуряването на електричество и топлина.

„В момента ТЕЦ “Република” е редовно санкциониран за нарушения на екологичните норми. Централата е част от скандала с международни размери с внос и изгаряне на отпадъци във въглищни електроцентрали. “Визия за чиста енергия на Перник” не е част от предизборна кампания, той изразява волята на перничани да живеят по-добре в собствения си град“, посочват организаторите.

“Каним хората не просто на фестивал, на който да се забавляват, но и приветстваме всеки, който се включи в обсъждането на решенията, които предлагаме за проблемите на Перник. Елате в събота от 12:00 ч. в малката зала на Двореца на културата, за да се запознаете с плана”, отправи покана Меглена Антонова от “Грийнпийс” – България.

За втория ден от фестивала се предвиждат още безплатни посещения на Подземния минен музей, Климатични ири пред сцената на Централния парк, куклен театър и други мероприятия за по-малките гости на фестивала, а вечерта се предвижда концерт. За гостите от София отново е организиран безплатен вагон, който да се върне в столицата.

В неделя също има безплатен „климатичен вагон“, а през деня ще бъде организирана среща с разнообразни представители на климатичното движение у нас – граждани, експерти, младежки групи, неправителствени организации, институции. „За да се срещнем и опознаем по-добре лично и професионално, потърсим възможности за сътрудничество и общо действие, така че движението да бъде по-успешно и устойчиво“, обясняват организаторите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар