В категории:България / Екология

Акция срещу ТЕЦ „Бобов дол“ пред Министерски съвет

Свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа се готви да гори отпадъци, за което не е пригодена според изискванията и заплашва да предизвика екокатастрофа. Това се случва мимоходом на фона на огромното недоволство от качеството на въздуха в цялата страна

Акция на „Грийнпийс“ – България срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“ се състоя на пл. „Независимост“ в София в т.нар. „Триъгълник на властта“ – между сградите на президентството, правителството и Народното събрание.

„ТЕЦ „Бобов дол“ е остаряла централа, която замърсява региона постоянно. Подали сме десетки сигнали, че пуши коминът, който не е снабден със сероизчистваща инсталация. Сега към замърсяването от горенето на въглища ще се добави и горене на пластмаси, общ отпадък, което неминуемо ще доведе до ново замърсяване на въздуха и околната среда. И това без да има каквито и да е било филтри, които да ни защитят от вредните емисии“, коментира Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България.

През юли тази година свързваната с бизнесмена Христо Ковачки централа поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, припомня bTV. Според местните жители и екоорганизациите това се случва без да е променена горивната инсталация или да са направени инвестиции в нови модерни пречиствателни системи.

Протестът беше придружен с прожекция, която информира за рисковете от изгарянето на отпадъци, в която бяха включени кадри от района на ТЕЦ-а. Раздадени бяха картички със снимки на централата, адресирани до Министерството на околната среда и водите, които хората да изпращат с апел против изгарянето на отпадъци. Вече са изпратени над 300 писма, както до министъра на околната среда Нено Димов, така и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) Георги Балчев.

„Чистият въздух е наше право“ беше един от възгласите по време на протеста. По-рано същия ден пред Столичната община в София се състоя и отделен протест по повод замърсяването в София в последните дни и липсата на адекватни мерки от страна на общината.

ТЕЦ „Бобов дол“ е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През юли 2018 г. централата поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него, пишат от „Грийнпийс“.

Те обръщат внимание и на факта, че макар ИАОС още да не се е произнесла по искането на ТЕЦ „Бобов дол“ за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това. Според Акт за установяване на административно нарушение на РИОСВ – Перник „от предоставените документи, водени от ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД е видно, че биомаса е доставяна и разходвана през цялата 2017 г.“, посочват от организацията.

ТЕЦ „Бобов дол“ се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо – къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Изгарянето на отпадъците струва скъпо не само на природата, но и на централите. В цял свят използването на подобно гориво е съпроводено от огромни инвестиции в специално конструирани мощни пречиствателни филтри. Дори тяхното изграждане обаче не гарантира изцяло улавянето на всички опасни замърсители.

В ТЕЦ “Бобов дол” обаче не се предвиждат никакви подобрения или изменения (инвестиции) в основните съоръжения на централата с аргумента, че по документи количеството отпадъци и биомаса ще представлява едва 0,5% от горивото на централата.

От „Грийнпийс“ посочват още, че при изгаряне на отпадъци 20 – 25% от цялото количество остава под формата на пепел, която трябва да се депонира в специални депа, тъй като част от нея е токсична. Ако тя не се съхранява правилно, това води до замърсяване на почви и води. Не на последно място, ако ТЕЦ „Бобов дол“ получи разрешение да въведе исканите промени, никой не може да гарантира, че посочените количества няма да бъдат надвишавани.

Чрез горене се унищожават отпадъци, които не са предназначени да служат за безопасно гориво. В конкретния случай отпадъци ще се изгарят заедно с въглища. Двете суровини имат съвсем различен състав и при горене филтрите, предназначени за въглищата, няма да са ефективни за вредните емисии от отпадъци.

Горенето на (смесени) отпадъци крие много опасности. В България почти няма разделно събиране и е възможно да има опасни отпадъци от домакинствата, pvc, лекарства. Тоест отпадъците могат да съдържат следи от всякакви вредни химикали, които при изгаряне стават още по-опасни. Веднъж изгорени в ТЕЦ-а, те се отделят във въздуха, който дишаме. Една от опасностите са тежките метали, които се емитират. Друг голям риск са диоксините, които са най-токсичните известни вещества, които са доказано канцерогенни, увреждат организма дори при нищожно малки количества и няма 100% ефективни филтри за тяхното прочистване.

Екологичната организация посочва още, че чрез горене се унищожават отпадъци, които иначе биха могли да бъдат рециклирани: пластмаси, хартия, картон, текстил, като същевременно рециклирането създава над 30 пъти повече работни места от изгарянето.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар