В категории:История / Култура / Общество

ООН се извини на Испания за гавра с историята, Герника и Пикасо

На сайта на световната организация в продължение на 3 години е стоял текст, описващ легендарната картина „Герника” на големия художник антифашист като „форма на протест срещу зверствата на Републиката по време а Испанската гражданска война”

Картината „Герника“ на Пабло Пикасо е най-прочутата творба от колекцията на музея „Кралица София“ в Мадрид. Снимка: EFE

Подмяната на историята е агресивен вирус, плъзнал не само из нашите ширини. Поредната му жертва се оказа Испанската гражданска война и легендарната картина „Герника” на големия испански художник антифашист Пабло Пикасо.

Напомняме – картината с внушителните размери 7,7 метра на 3,5 метра се ражда през май-юни 1937 г. в Париж, където тогава живее Пикасо. С бързо и трескаво нарисуваната си творба художникът изразява своя гняв и болка от жестоката бомбардировка на баския град Герника, извършена на 26 април 1937 г. от летци от нацистка Германия, които съвместно с части от фашистка Италия се бият на страната на генерал Франсиско Франко, вдигнал метеж срещу Испанската република. В продължение на 4 часа над Герника са изсипани 31 тона бомби.

Това е разгарът на Испанската гражданска война – трагичната „малка” репетиция на задаващата се Втора световна. Именно по испанските фронтове за първи път се сблъскват челно фашизмът и антифашизмът. На страната на републиканците се сражават интербригадисти от много страни, включително и от България.

Ужасът на Герника после ще се повтори в още по-големи мащаби и с бомбардировките над Мадрид и други испански градове. Но благодарение на картината на Пикасо и на нейния мощен заряд, Герника се превръща в световен символ на антивоенното и антифашисткото движение.

Когато е извършена тази бомбардировка, художникът вече е приел молбата на испанското републиканско правителство да подготви картина, която да стои на входа на испанския павилион в подготвящото се в Париж Световно изложение. Пикасо е обмислял други теми за тази картина. Но щом научава за случилото се в Герника, отхвърля всичко друго и прави своето разтърсващо платно, което днес е познато по цял свят. Славата на картината „Герника” тръгва тъкмо от открилото се през юли 1937 г. парижко Световно изложение, където тя се извисява над испанския павилион.

Докато рисува „Герника“ Пикасо е сниман от Дора Маар. Снимка: Museo Reina Sofia

По-късно тя обикаля света и дълги години остава в Музея за за модерно изкуство в Ню Йорк. Пикасо изрично настоява, че „Герника” ще може да отиде в Испания, само когато там отново се върне властта на Републиката.

Испанската гражданска война завършва през лятото на 1939-то с разгрома на Републиката, а после избухва и Втората световна. Човечеството преживява още много сътресения. Франко установява жестока диктатура в Испания и остава на власт до смъртта си през 1975 г. Пикасо не дочаква този момент, след който в страната започва процес на демократизация. Художникът умира през 1973 г.

И до днес в Испания има над 100 000 (някои данни сочат и 150 000) „безследно изчезнали“ жертви на гражданската война и на последвалата я свирепа франкистка диктатура – заровени са из масови гробове, само малка част от които е разкрита досега…

„Герника” пристига във вече демократична Испания през 1981 г. и днес е най-притегателният за посетителите експонат в музея „Кралица София” в Мадрид, оставайки и до днес най-прочутият антифашистки и антивоенен символ в изобразителното изкуство.

И ето този символ, както и цялата история на Испанската гражданска война, както и целият творчески и борчески път на комуниста Пабло Пикасо, се оказаха обект на шокираща гавра. И то не къде да е, а на официалния сайт на най-авторитетната световна организация – Организацията на обединените нации. От три години на този сайт е стояло описание, преобръщащо всичко с главата надолу и характеризиращо творбата на Пикасо като „форма на протест срещу зверствата на Републиката по време а Испанската гражданска война”.

В червено е ограден скандалният текст, представящ напълно превратно историята на „Герника“ и стоял от 3 години на сайта на ООН

Описанието е открито случайно от испанци, попаднали на него при търсене на материали около отбелязаната тази година 80-годишниня от края на Испанската гражданска война. Незабавно беше направена електронна подписка с настояване скандалния текст да бъде премахнат от сайта на ООН. В нея се казва: „Смятаме за недопустим и крайно тежък абсурд на уеб страницата на тази световна организация да се публикува фалшива информация, след като е очевидно, че творбата на Пикасо е обвинение срещу зверствата на фашизма в Испания. Именно правителството на Републиката беше онова, което се обърна към художника чрез своя генерален директор по изящните изкуства Жозеп Ренау да подготви тази творба. Допуснати са и други грешки в текста относно желанието на Пикасо кога би могла „Герника” да влезе в Испания. Той не просто е искал творбата да влезе в страната, когато там се установят „обществените свободи”, а когато се възстанови Републиката. Затова изискваме незабавно нанасяне на поправки на уеб страницата на ООН, във версиите ѝ на всички езици, за да не разпространява повече тази организация информации, които са толкова далеч от истината”.

ООН поднесе официалните си извинения в началото на тази седмица. „Много съжаляваме за ужасната грешка и поднасяме извиненията си на народа и правителството на Испания,” заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Той увери, че не е имало „зла умисъл” и „лоши намерения” и добави: „Знаем, че републиканците са били жертвите, а не извършителите”. Дюжарик обяви, че сайтът ще бъде спрян временно, за да се нанесе необходимата поправка, а също така и за да се направи проверка дали няма други допуснати подобни грешки.

Публикацията в сайта на ООН относно „Герника“ е във връзка със стенен килим, на който е изобразена репродукция на картината. Килимът е дело на френската художничка Жаклин дьо Ла Бом-Дюрбах. Подарен е на ООН от семейството на Нелсън Рокфелер, който поръчал творбата през 1955 г. През 1985 г. текстилното произведение е било окачено над входа в залата на Съвета за сигурност

Новината с извинението на ООН относно „Герника“ малко се позагуби из испанските медии тези дни, защото хитът в тях сега е окончателният провал в проточилите се пет месеца след изборите на 28 април т.г. безуспешни опити да се сформира първото след Републиката съвместно правителство на социалисти и наследили някогашните комунисти днешни партии като „Подемос” и Обединена левица. До разбирателство така и не се стигна, така че Испания отново ще трябва да гласува в извънредни избори на 10 ноември.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар