В категории:Латинска Америка / Свят

Завива ли към война кризата около Венесуела?

С кампанията „Без повече Тръмп!” Мадуро даде твърд отговор на блокадата, наложена на родината му от САЩ, и пред многохиляден митинг в Каракас заяви, че страната и народът са готови да отбраняват независимостта си от агресията. В световната инициатива в подкрепа на Боливарската република се включи и българската асоциация за приятелство

„Без повече Тръмп!“ – този лозунг на английски и на испански е мотото на международната кампания срещу обявената от САЩ блокада на Венесуела. Кампанията тръгна на 10 август и ще продължи до 10 септември. Масов митинг в Каракас настоя за вдигане на блокадата. Снимка: Prensa Presidencial

Венесуелският президент Николас Мадуро отвърна с много твърд тон на наложената на 5 август от лидера на САЩ Доналд Тръмп финансово-икономическа блокада срещу Венесуела. На многохиляден митинг в Каракас край парка „Есекиел Самора”, известен и като „Ел Калварио”, Мадуро заяви в събота, 10 август, че страната и народът са готови да отбраняват най-решително независимостта си от американската агресия и няма да отстъпят.

„Това е битка за правото ни на живот, на съществуване, за правото на независимост и суверенитет, за международното право. Империалистическото и криминално правителство на Доналд Тръмп нарушава постоянно нормите, международните принципи, предприемайки незаконни едностранни наказателни мерки, използвайки икономическата власт на долара, на американските банки, за да шантажира света и да налага световна диктатура,” каза Мадуро.

Многохилядно множество изпълни улиците около парка „Ел Калварио“ в Каракас по време на митинга на 10 август, преминал под мотото „Без повече Тръмп!“. Снимка: Prensa Presidencial

Той подчерта още: „Тук съм, за да призова народа към борба, към действия срещу Тръмп. Тук съм, за да призова да вдигнем поглед към знамето на родината и да заявим, че Венесуела трябва да се уважава. Длъжни сме да ги накараме да уважават силата и наследството на родината на Освободителите”.

Мадуро наблегна: „Подготвили сме се военно да защитаваме нашата земя и да не се боим от никакви империалистически заплахи, откъдето и да идват. Венесуела не се страхува, Венесуела иска мир, иска териториална неприкосновеност и ние ще ги имаме, бъдете сигурни!”

Президентът Николас Мадуро говори пред митинга край парка „Ел Калварио“ в Каракас. Снимка: Prensa Presidencial

И митингът, и състоялите се преди нег масови шествия из Каракас, преминаха под общия надслов на английски #NoMoreTrump („Без повече Тръмп!”) и еквивалента на испански No+Тrump (знакът плюс съответства на испанската дума más – в случая „повече”). Такъв бе анонсът и на стартиралата на 10 август „Световна кампания на протест срещу империята САЩ и бруталната блокада против Венецуела”.

Кампанията ще продължи до 10 септември, като през това време ще се събират подписи под апела #NoMoreTrump, осъждащ антивенесуелската блокада. След края на кампанията подписите ще бъдат предадени на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, съобщи венесуелският министър на информацията и комуникацията Хорхе Родригес. Той съобщи, че в течение само на 10 август са събрани над 13 милиона подписа. Първият, подписал апела #NoMoreTrump в Каракас, беше президентът Мадуро.

Президентът Николас Мадуро и съпругата му – известната юристка Силия Флорес, бяха първите, подписали възванието „Без повече Тръмп!“. Снимка: Prensa Presidencial

Обявената на 5 август американска блокада замразява всякакъв вид собственост и финансови средства на венесулската държава, намиращи се в САЩ и минаващи през банки с американско участие. С тях няма да могат да се извършват никакви разплащания, договаряния или какъвто и да е друг вид операции. Под възбраната попадат поделения, сметки, ценни документи и т.н. на всички венесуелски държавни институции, включително държавната петролна компания PDVSA и Централната банка на Венесуела. Санкционирани ще бъдат и чуждестранните партньори, които си сътрудничат с Каракас.

Тази сурова блокада се добавя към многобройни предходи наказателни мерки на САЩ, които вече са нанесли болезнени щети на венесуелската икономика за над 30 милиарда долара и са причинили много страдания на народа на страната, тъй като възпрепятстват правителството да осигурява вноса на жизненоважни стоки като храни, лекарства, суровини и т.н.

Блокадата бе обявена от Тръмп насред започнал в Барбадос с посредничеството на Норвегия процес на диалог между представители на официален Каракас и на опозицията. Диалогът търсеше компромис между и баланс между настояването на правителството за вдигане на досегашните американски наказателни мерки и опозиционното искане за провеждане на избори. Разбра се, че пратениците на Мадуро са били готови на много отстъпки, само и само да спре икономическата война срещу страната и животът на хората да се нормализира.

Само че опозицията и покровителстващият я Вашингтон очевидно не са имали предвид нищо такова. Още при въвеждането на блокадата на 5 август обявилият се за „временен президент” опозиционер Хуан Гуайдо незабавно я приветства, при това доста злорадо – включително и спрямо трети страни, които могат да пострадат като партньори на Венесуела. А на следващия ден съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че „времето на диалога отмина, сега е моментът за действие”.

В Каракас разчетоха двете изявления, като ясен и откровен знак, че нито опозицията, нито Вашингтон желаят конструктивен диалог за доброто на Венесуела и народа ѝ. А се стремят само към съсипване на страната чрез сваляне на законната власт, разпалване на остър вътрешен сблъсък, култивиране на хаос и насилие, в чието затъмнение САЩ да си възвърнат някогашния контрол над венесуелските природни богатства.

Ето защо Мадуро счете за безсмислено продължаването на диалога в Барбадос поне на този етап и отказа да изпрати делегацията си за поредния кръг в тези разговори на 8 и 9 август. След острия тон на президентската реч на митинга на 10 август в Каракас може да се заключи, че не става дума само за един кръг от този диалог, а правителството очевидно е решило въобще да прекъсне участието си в процеса, в който отсрещната страна не търси нищо друго, освен събаряне на настоящото управление, макар зад него да стои все пак най-малкото половината от венесуелците.

Дали това означава завой към война? Тонът на Мадуро на 10 август беше несъмнено войнствен, но не нападателен, а категоричен, че Венесуела не се предава, че няма да позволи да я унижават и че ще брани решително своята независимост, суверенитет, териториална цялост и достойнство на народа си. Несъмнено на венесуелското ръководство като червена лампичка му свети горчивият опит на други държави и лидери, които напразно се опитваха да влизат в договорки със Запада въз основата на химерично доверие, докато накрая биваха най-кръвожадно ликвидирани от него. Справка – Ирак и Либия. Примерът на твърдо опълчилата се срещу подобен натиск Сирия очевидно се харесва повече на Мадуро.

В световната кампания за солидарност с Венесуела и срещу блокадата на Тръмп се включи и Асоцацията за приятелство „България-Венесуела”, която на 10 август публикува своя декларация по този повод. А пред скулптурата на Освободителя на Латинска Америка Симон Боливар, изваяна от големия български скулптор Георги Чапкънов-Чапа и разположена в двора на венесуелската резидентция в София, се събраха служители на посолството начело с Н. Пр. посланик Ориета Капони, както и приятели на Венесуела, за да се снимат с плакати с логото No+Тrump.

Пред скулптурата на Симон Боливар във венесуелската резиденция в София – служители на посолството на Боливарската република начело с Н. Пр. Ориета Капони и и приятели на Венесуела с плакати „Без повече Тръмп!“. Снимка: Посолство на Венесуела

От 12 август в посолството на Боливарска република Венесуела в България на адрес София, бул. „Патриарх Евтимий” 27, тел. 02 963 1637, всеки желаещ ще може да се подпише под възванието #NoMoreTrump/ No+Тrump/ „Без повече Тръмп”. Тези подписи ще бъдат присъединени към всички, които ще се съберат по време на международната кампания из цял свят до 10 септември, и след това ще бъдат внесени в ООН.

Предлагаме текста на декларацията на Асоциацията за приятелство „България-Венесуела”:

 

НЕ НА ПРЕСТЪПНАТА БЛОКАДА НА САЩ СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛА!

Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” изразява дълбокото си възмущение от цялостната агресивна политика и дългата поредица от едностранни наказателни мерки на САЩ срещу Боливарска република Венецуела, чиято кулминация дойде с обявената на 5 август 2019 г. от американски президент Доналд Тръмп финансово-икономическа блокада на суверенната латиноамериканска държава.

Осъждаме категорично тези действия, влизащи в противорече с международното право и с елементарната човечност, насочени към съсипване на венецуелската икономика, към дестабилизиране на цялата страна, към нови страдания за венецуелския народ, вече понесъл тежки изпитания заради водената от Вашингтон икономическа и геополитическа война срещу достойните потомци на Освободителя Симон Боливар.

Настояваме за незабавна отмяна на блокадата и на всички едностранни наказателни мерки на САЩ, а също и на Европейския съюз, задушаващи Венецуела и представляващи пряка заплаха за живота на венецуелците. Отхвърляме всякаква външна намеса във вътрешните работи на суверенната Боливарска република.

Изразяваме подкрепата си за процеса на вътрешновенецуелски диалог, започнат с добрата воля на законното правителство на страната и с посредничеството на папа Франциск и на Норвегия. Само мирен и разумен може да е изходът от нагнетената отвън криза. Но диалогът е възможен единствено с отговорни към националните интереси фактори, а не с предатели, аплодиращи на чужди сили, които изтезават отечеството им.

Фактът, че Вашингтон затяга клещите на блокадата тъкмо в момент, в който се отваряше шанс за конструктивни решения в името на добруването на венецуелския народ, е красноречив знак за истинските цели на агресивната американска политика – подклаждане на непрестанен хаос и напрежение, жертване на невинни хора, срутване на венецуелската държавност и облагодетелстване от венецуелските природни богатства.

Сценарият е разиграван вече в други части на планетата. Време е всички да се надигнем и да кажем: СТИГА! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА! НЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЯ СРЕЩУ НАРОДА НА БОЛИВАР! НЕ НА БЛОКАДАТА НА ТРЪМП СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛА!

Асоциация за приятелство „България-Венецуела”

София, 10 август 2019 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар