В категории:Икономика

Искат гаранции срещу приватизация на ВиК сектора

Проблемите в сектора се трупат, а търпението на работещите се изчерпва, предупредиха синдикалисти. В момента около 15% от населението на страната изпитва трудности да си плати сметките за вода

pixabay.com

За приемането на специален закон за ВиК, който да отчита жизненоважния характер на сектора и да гарантира обществената собственост в него, настояват работещи във водоснабдяването. „Въпреки изявления на управляващите, че нямат приватизационни намерения, остават съмнения, че това е поредният сектор, от който държавата може да абдикира поради несправяне със задачите. По-лош от държавния монопол е само частният монопол“, заяви зам.-председателят на браншовата синдикална федерация към КНСБ Евгени Янев. В законодателната програма на правителството е залегнало такъв закон да бъде внесен в парламента през октомври, но до момента обсъждането му не е започнало дори на ниво работни групи.

Освен закон, работещите в сектора искат и нов регулаторен механизъм, тъй като считат, че сегашният не работи. Половината ВиК дружества са без одобрени бизнес планове, въпреки че регулаторният период е преполовен. На общия фон единственият частен концесионер в сектора – „Софийска вода“, успява съмнително бързо да си издейства от КЕВР увеличения на цените, заяви Янев.

Според него, проблемите в сектора се трупат, а търпението на работещите се изчерпва. Заплатите са с около 40% по-ниски от средната за страната, което води до демотивацията и напускане на кадри. Има и дружества, които ни доставят вода, където вече не работи нито един инженер, а средната възраст на персонала е над 51 години. От КНСБ настояват за 15% увеличение на заплатите във ВиК сектора.

От федерацията предлагат два решения, с които дружествата ще поемат глътка въздух. Един от източниците за подобряване на състоянието им е прехвърлянето на таксата за водовземане към тях. Тя е в размер на 2 стотинки за куб.м. и отива към бюджета на Министерство на околната среда и водите. Проблемът с неплатените задължения към ВиК може да се реши с въвеждането на водни помощи чрез ваучери за енергийно бедни граждани. Един ваучер трябва да отговаря на минималното потребление на човек на месец, което е 2,8 кубически метра при средна стойност 2,59 лв. за куб.м. Потенциалните получатели на помощите са около половин милион души, за което ще са необходими около 50 милиона лева. В момента около 15% от населението на страната изпитва трудности да си плати сметките за вода.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар