В категории:България

Питейната вода на 100 000 българи замалко да се окаже частна

След като Пловдив се сдоби с ,,Първи частен площад“, Велико Търново не остана назад – има си ,,Първи частен магистрален водопровод“

Аварията се оказа толкова близо до маститата ограда на частното имение, че багерът на ВиК работеше трудно. Снимка: фейсбук профил на кмета на Велико Търново Даниел Панов (кметът е на кадъра–вторият отляво надясно)
Аварията се оказа толкова близо до маститата ограда на частното имение, че багерът на ВиК работеше трудно. Снимка: фейсбук профил на кмета на Велико Търново Даниел Панов (кметът е на кадъра – вторият отляво надясно)

„Частната инициатива“, този светъл лозунг на българския преход, роди ново чудо – барбекю, басейн, градинки и алеи, построени върху магистрален водопровод. Случаят стана публично известен през последните дни и заслужава да бъде разказан подробно, защото не е единствен в България.

Миналата събота във Велико Търново се случи авария, която остави към 100 000 души от града и околностите без вода. Екипи на ВиК тръгнаха да дирят мястото на спукване на тръбата. Намериха го – край село Присово. Но що да видят – аварията се оказа на ръба на мастит двуметров дувар. И добре, че се е случила на метър вън от него, защото иначе, за да се възстанови водоподаването,

екипите трябваше да влязат с полиция и прокурорско разрeшение.

Оказа се, че върху магистралния водопровод е построено имението на местен бизнесмен. То, по данни на великотърновската преса и потвърдено от общинската власт, е на бизнесмена Симеон Василев, който се занимава с печатарство. Предприемачът вдигнал палата преди десетина години, подавал молби за узаконяване, но местната власт отказвала. Имал право на собственост върху сервитута на тръбата, но нямал право на строителство. А си построил доста неща. „Досега не знаехме, че тръбата минава от там. Установихме го по време на аварията“, съобщи пред вестник ,,Борба“ Илия Сирмов, главен инжeнер на ВиК – Йовковци. Институциите казват, че обектите ще бъдат съборени. Това можеше да стане и сега, тъй като багерът, дълбаещ земята, за малко да удари масивната ограда – толкова близо бе аварията до знатното имение.

От община Велико Търново заявяват, че не са знаели за масивното строителство, вдигнато върху водопровода. Това е малко вероятно предвид факта, че бизнесменът е опитвал да си го узаконява, внасял е документи. Още повече, че всяка община поддържа подземен кадастър. Малко вероятно и е ВиК да не са знаели, макар трескаво да се учудват сега. Сформирана е комисия, която трябва да установи всички тези работи.

Тази дебела тръба някак се оказа полу частна. Снимка: фейсбук профил на Панов

Социалните мрежи, както винаги, са на висота.

,,Тоя трябваше да иска наем за тръбата“,

шегува се потребител в електронен форум. ,,Замалко водата на половин Великотърновска област да се окаже частна“, описва друг абсурда.

Подобен случай имаше и преди десетина години в Ловеч. Вдигнатата върху водопровод вила не бе на заможни хора. Версията им бе, че в скицата на имота не е бил означен водопровод, а общината отвърна, че собствениците е трябвало внимателно да извършат проверка има или няма тръба. Казусът бе обект на съдебно дело, но много други подобни случаи не стигат до Темида. Най-често срещаното заграбване на обществена собственост, на което никой вече не обръща внимание поради тривиалността му, е строителство върху тротоар – има го в почти всяко българско селище.

Пловдивският принос по темата. Кадърът е от bTV

Междувременно добра новина долетя от Пловдив. Там, както ,,Барикада“ писа, си имаме ,,Първи частен площад“. Новината обаче не е свързана с площада, а с факта, че фантомната госпожа Анка, която спря с обжалвания редица инфраструктурни проекти в Пловдив и други градове, е претърпяла частично поражение. Общината под тепетата възобнови процедурата за строеж на нова художествена галерия, тъй като ВАС и КЗК отказаха да уважат воплите на Анка.  За протокола припомняме – Анка Ангелова е от град Антоново,

овчарка, живееща в крайна бедност, но пък на името ѝ се водят към 50 дружества.

Туй то! Частна инициатива от всякакъв калибър преуспява в България.

 

 

 

 

Оставете коментар