В категории:България

Трагичен край на натовско учение край Пловдив

Канадски парашутист загина, а трима американци са ранени след нощен скок в района на летището в село Чешнегирово

Десантчик по време на приземяване. Снимка: pixabay.com

Канадски парашутист загина, а трима американски военни са ранени след поредица инциденти, станали по време на многонационално учение в района на бившата авиобаза край пловдивското село Чешнегирово. Операцията е била под американско командване, а учението е част от мащабни маневри на НАТО, които се провеждат на Балканите и в Прибалтика.

Миналата нощ в района на Чешнегирово е отработван нощен въздушен десант, при който парашутът на канадски десантчик не се е отворил. От МО потвърдиха за трагичните инциденти, но без да изпадат в подробности. По информация в български медии, американците също са пострадали при скока, тъй като са били близко един до друг. Те са били откарани в болница в Пловдив, единият е в тежко състояние.

По-късно от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа излязоха с официално съобщение, според което десантирането е било прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Единият ранен войник е настанен в болница за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са изписани.

На българска територия съвместни учения се провеждат и на полигона „Ново село“ край Сливен, където са дислоцирани военни части от САЩ, България, Гърция, Северна Македония и Албания. От МО съобщават, че в „Ответен удар-2019“ се отработва изпълнението на задачи, характерни за съвместна отбранителна операция.

Междувременно, на северния фланг на НАТО – в Прибалтика, отработваха дебаркиране на морски десант. В учението „Baltops“, което се провежда от 9 до 21 юни, участват около 12 хиляди военнослужещи, 44 кораби и над 40 самолети и хеликоптери. При изпълнение на операция край бреговете на Литва на 16 юни пробойна е получил полският десантен кораб „Gniezno“. По време на дебаркиране на десант той се е сблъскал с препятствие, вследствие на което е повредена обшивката на корпуса му. Представител на флотилията е заявил, че ситуацията е под контрол и корабът продължава да изпълнява задачите си, тъй като конструкцията му може да издържи такива повреди.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар