В категории:Икономика

Хората от развитите страни искат по-високи данъци за богатите

Мнозинството граждани от ОИСР изразяват подкрепа и за засилване на социална държава

Едно от исканията на „жълтите жилетки“ във Франция е богатите да поемат по-справедлив дял от данъчното бреме. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“ ©

Голямо мнозинство от хората в развитите икономики искат богатите да бъдат облагани с по-високи данъци, а на повечето места има и солидна подкрепа за подсилване на социалната държава, показва проучване в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от Reuters.

Във всички държави, включени в изследването, над половината анкетирани дават положителен отговор на въпроса: “Трябва ли държавата да облага богатите с по-високи от сегашните ставки, за да подкрепя бедните?”.

Идеите за по-високото облагане на богатите се превръщат във все по-силен акцент в политическия живот в много развити държави. В САЩ водещи представители на Демократическата партия настояват за връщане на по-високите ставки за най-богатите, а във Франция едно от основните искания на протестното движение на “жълтите жилетки” е заможните да поемат по-голяма част от данъчното бреме.

Анкетите показват, че най-висока подкрепа за тази идея има в Португалия и Гърция. И в двете държави, пострадали силно от икономическите кризи през последното десетилетие, близо 80% от запитаните са се обявили за по-високи данъци за богатите, спрямо 68% средно за ОИСР.

В изследването, проведено от самата ОИСР, са участвали 22 хил. души. Отговорите им са показали значително недоволство от социалните политики на правителствата, които много от запитаните са определили като недостатъчни.

Средно за 21-те страни едва 20 на сто от анкетираните са заявили, че могат лесно да получат държавни помощи, ако изпаднат в нужда, докато 56% смятат, че това би било трудно за тях. Основно притеснение за повечето хора е дългосрочния достъп до качествени и достъпни грижи за възрастните, здравеопазване и жилища. Хората масово заявяват, че не получават справедлив дял от услугите предвид това, което дават на системата чрез данъците си. Анкетираните във всички страни освен Канада, Дания, Холандия и Норвегия също така считат, че правителствата не се вслушват в мнението на гражданите.

“Такива усещания се разпростират сред повечето социални групи, и не са ограничени само до тези хора, които обикновено се считат за “изоставени” от системата”, коментира един от анализаторите на ОИСР. Усещането за несправедливост е било дори по-силно сред високообразованите и домакинствата с високи доходи.

В светлината на тези високи нива на недоволство, мнозинството от хората заявяват, че искат държавата да прави повече за населението. Изключение са Франция и Дания, чиито социални системи са сред най-щедрите в света.

Повечето анкетирани казват, че приоритет трябва да са по-добрите пенсии – средно 54% заявяват, че това ще ги накара да се чувстват по-сигурни икономически. На второ място се нарежда здравеопазването с 48%, докато почти 37% са изразили подкрепа за концепцията за гарантиран базов доход, която през последните години привлича вниманието на политици и икономисти.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар