В категории:Общество

Всеки пети българин допуска, че Земята е плоска

Провокативно изследване на „Галъп интернешънъл“ обрисува притеснителна картина за състоянието на българското образование и склонността на българските граждани да се поддават на абсурдни конспирации

Едва около 60% от хората в България са категорично несъгласни с твърдението, че ваксините са вредни за хората, а всеки пети българин не вярва или се съмнява, че планетата Земя има кълбовидна форма.

Това показват данните от изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 824 души между 1 и 8 март. Изследването е представително за пълнолетното население на страната, независимо от външно финансиране и е част от четвъртвековната програма за ежемесечни изследвания на агенцията, уточняват авторите.

81% от запитаните в провокативното изследване нямат колебания по въпроса плоска или кръгла е Земята и отговарят, че вярват в нейната кълбовидна форма. Оказва се обаче, че 8% от интервюираните се съгласяват с твърдението: „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. Други 11% пък заявяват, че не могат да преценят.

„Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък – дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение. Към това трябва да се добавят и 11%, които се затрудняват да отговорят. Така общо 19% от пълнолетните българи имат колебания по въпроса за формата на земята или не могат добре да схванат въпроса за нейната форма, а останалите 81% отговарят съгласно науката. Това са предимно хора от маргинализираните социални групи в обществото. Последното почти изключва опцията някой да се шегува в отговора, например“, уточняват социолозите.

Оказва се, че покойният Тодор Колев има причини да се гордее, тъй като поне по този показател сме стигнали и дори задминали американците. Последователите на идеята, че земята е плоска, са най-популярни именно в САЩ, където дори има организация, наречена Flat Earth Society (в буквален превод – общество на плоскоземците). Според проучвания обаче, само около 2% от американците са твърдо убедени, че Земята е плоска, 84% – че е кълбовидна, а останалите имат различни колебания.

Още по-притеснително с оглед преките възможни измерения от подобно схващане и негативни последици от него е, че едва 58% от българските граждани категорично отхвърлят твърдението, че „ваксините са най-често вредни за хората“. Според 15% това твърдение е вярно, а притеснително висок и процентът на хора, които нямат мнение на въпроса – 27%.

„Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля“, анализират от „Галъп“.

Третият въпрос на агенцията касае мисиите на космонавти до Луната, като респондентите са попитани: Съгласни ли сте с твърдението „Хора са ходили/стъпвали на Луната“. Оказва се, че 74% са съгласни, а според 9% това твърдение е невярно. Останалите 17% не могат преценят.

„Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват“, пишат от „Галъп“.

Социолозите уточняват, че въпросите са експериментални и не би следвало да се интерпретират като нещо повече от хипотези. Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки, пишат авторите на изследването.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар