В категории:България

АБВ стартира подписка за референдум за ядрените оръжия

От партията инициират Движение за мир и ще опитат да съберат необходимите подписи за национално допитване с два въпроса, касаещи използването на военните съоръжения у нас и потенциалното разполагане на оръжия за масово унищожение

Системи като „Пършинг“ дълго време можеха да се видят само в музеите, но излизането на САЩ и Русия от Договора за ядрените ракети със среден обсег създава предпоставки подобни оръжия отново да бъдат разполагани в Европа. Снимка: Wikimedia Commons

България да остане територия без ядрено оръжие, а военните съоръжения в страната ни да бъдат само отбранителни, настоява партия АБВ, като за целта формацията ще стартира подписка за провеждане на национален референдум с два въпроса:

1. Съгласни ли сте България да бъде територия без ядрено оръжие?
2. Съгласни ли сте военните съоръжения (тренировъчни центрове и полигони) на територията на България да бъдат само отбранителни?

„Доверието в съществуващата досега международна система на многостранно сътрудничество прогресивно и видимо ерозира. Разгражда се договорно-правната база, гарантираща десетилетия контрола и ограничаването на ядрените оръжия, с което могат да бъдат премахнати и последните бариери пред нов пагубен кръг в ядрената надпревара. Светът навлезе в нова „студена война“, която може да се превърне в гибел за нашата цивилизация“, пишат в официално съобщение от АБВ, като посочват, че запазването на мира с всеки изминат ден се очертава като „най-належаща задача за човечеството и за правителствата и политическите партии и народите на всички държави“.

Според АБВ България трябва неотменно да се бори против надпреварата във въоръжаването, да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти.

С право и с безпокойство изразяваме опасение доколко България е подготвена да реагира в такава ситуация, доколко нейните управници са способни да гарантират и да защитават националните ѝ интереси в тези външнополитически и икономически условия.

Обезпокоително е, че именно в този момент, с нарастването на напрежението между ядрените сили, увеличаващите се заплахи за мира и сигурността в Европа и в региона, пред България – наред с поемането на ангажимент за увеличаване средствата за отбрана (допълнително въоръжаване), може да бъде поставен и въпросът за активизиране или промяна на статута на военните съоръжения (тренировъчни центрове и полигони), които страната ни се е съгласила при определи условия да се използват от военни сили на нашите евроатлантически съюзници или даже създаването на нови съоръжения с неотбранително предназначение, каквито никога до сега не са съществували на българска територия.

Считаме, че такива стъпки в никакъв случай не отговарят на българските национални интереси, само биха засилили напрежението, биха представлявали допълнителна заплаха за мира и сигурността в региона и Европа. По този начин страната ни за първи път би се превърнала в потенциален обект на военен удар в случай на военен конфликт.

Според АБВ въпросът вече не е експертен или технически, а засяга пряко националната сигурност и съществуването на държавата и по него трябва да се произнесе суверенът. Поради това, в съответствие със закона за прякото участие на гражданите, партията ще стартира процедура за провеждане на национален референдум.

„Ако нашето поколение в България не е преживяло нито една война, то само от края на Втората световна война до момента на световната карта има десетки военни конфликти с участието на 100 държави“, коментира за „Барикада“ зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Тя обясни, че референдумът ще бъде част от инициативата за формиране на национално Движение за мир, предложението за което тръгва от младежката организацията на партията.

На 7 март АБВ-Младежи ще стартират Движението за мир, като ще търсят максимално широка подкрепа от граждани и организации. Ще бъде представена онлайн платформа, а амбицията е инициативата да разшири обхвата си и да се превърна от национално в световно движение, обясни Ганчева.

„С тази инициатива младите хора в АБВ доказват, че има ново поколение политически и обществено ангажирани хора, които могат да надскочат мимолетното „днес“ и да предложат своята визия за утрешния ден без насилие. А мирът минава през съпротива срещу надпреварата във въоръжаването, отстояване на диалога, неприлагане на сила и мирно политическо решаване на всички международни конфликти в региона в Европа и света“, подчерта тя.

От АБВ вярват, че хората ще оценят значението и важността на този проект и ще подкрепят подписката, за да се случи подобен референдум наистина. По закон за задължителен референдум се изискват подписите на поне 400 000 български граждани. При не по-малко от 200 000 подписката се праща в парламента, който има право да се произнесе „за“ или „против“ провеждането на референдум.

От партията изрично уточняват, че инициативата им не поставя под въпрос членството на България в Евроатлантическите структури. „Членството ни в тези структури не трябва да води до размиване или пренебрегване на нашия национален интерес. Няма по-важна задача от запазването на мира и сигурността и България трябва неотменно да отстоява диалога, неизползването на сила и мирното политическо решаване на всички международни конфликти в региона, Европа и света“, обобщават от АБВ и завършват, че въпросът е прекалено съдбоносен, за да бъде оставен само на политиците.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар