В категории:България

Константин Проданов слезе от сцената в АБВ, заменя го Румен Петков

Младият председател остана на поста около година и половина. АБВ след него потегля към „активни преговори със сродни партии“, обяви Георги Първанов

Константин Проданов се оттегли от председателския пост на АБВ по време на Третия конгрес на партията. Неговото място ще бъде заето от един от основателите на формацията и бивш министър на вътрешните работи Румен Петков.

Проданов беше избран за лидер на партията през януари 2017-та година и остана на поста по-малко от година и половина, като за това време опита да наложи по-ляв курс на формацията, основана от Георги Първанов след напускането му на БСП. На парламентарните избори АБВ се яви в коалиция с „Движение 21“ на Татяна Дончева, но не успяха да влязат в 44-тото Народно събрание.

„Настоящият Трети конгрес предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип, включително на ниво председател“, заяви цитиран от „Фокус“ в началото на днешния Трети конгрес на АБВ все още действащият лидер, като добави, че „сега е моментът АБВ да създаде един нов управленски екип, който да може да изведе тези битки, им предстои да водят“, с което на практика обяви оттеглянето си.

В речта си пред конгреса Проданов критикува остро настоящото управление на страната. „В държавата цари хаос, тя на практика е на ръчно управление в ръцете на един човек, който с лека ръка раздава милиони с една единствена цел – временно да заглуши гласовете на недоволните от неговото управление. В същото време държавата абдикира от ключови свои ангажименти в обществения договор с хората, отказва да защитава основно човешко право – правото на сигурност. Беше прокарана приватизация на сигурността, като прехвърля отговорността за реда в общините в ръцете на частни охранителни структури и ни връща в Средновековието. Фалитите на държавни и общински болници са се превърнали в ежедневие, а третирането на човешкото здраве като стока доведе до това, че за огромното мнозинство от българите дори тривиални заболявания могат много бързо да се превърнат в смъртна присъда. Сривът в образователната система, който е директно следствие от порочния модел “парите следват ученика”, създава загубени поколения, които няма да бъдат готови за предизвикателствата на утрешния ден“, посочи младият лидер на АБВ, цитиран от OFFNews.

Той обвини парламентарната опозиция в неадекватно поведение и изрази мнение, че отсъства разговор за идеите и за големите проблеми пред нашето общество. “ГЕРБ и БСП са като политически Ин и Ян, които заедно очертават затворения съвършен кръг на българското безвремие”, добави той. Лидерът на АБВ посочи и че печелившата формула единението около автентични леви, градивни, родолюбиви каузи. Каузи, които обединяват обществото, а не го разделят. „Време е за битка. Битка срещу нарастващото социално-икономическо неравенство, защото то е в основата на всички останали обществени недъзи. Битка срещу подчиняването на държавната машина на едрия капитал. Битка за културата и духовността, които са жизнено необходими за оцеляването ни като нация“, каза още Проданов.

Той изтъкна като успех на партията участието в инициативата „Да спрем машината за неравенство! За справедливи данъци!“, която успя да събере над 30 000 подписа за две ключови промени в данъчното законодателството в полза на мнозинството от българия народ – въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физическите лица до размера на минималната работна заплата и въвеждането на намалени ставки на ДДС за стоки от първа необходимост. „Наред със самите искания там показахме подход. Каква е работещата формула и за формиране на един работещ съюз в лявото пространство“, допълни председателят на АБВ.

По-късно стана ясно, че той ще бъде заменен на поста от Румен Петков, а АБВ ще води към курс към сближаване с партии от ляво-центристкия спектър, включително БСП. „Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила, какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център и родолюбивото пространство“, обяви по време на конгреса основателят на партията Георги Първанов, цитиран от „Фокус“.

Според него конгресът трябва да даде мандат на ръководството за активни преговори със сродни партии и да се вземе решение за нова коалиция. „Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт“, каза бившият президент. Той обаче критикува бившите си съпартийци от „Позитано №20“: „Със съжаление трябва да повторя, че в партийната централа на една от големите, голямата лява формация, неизменно следват линията на монопола и се опитват да сведат ролята на други леви формации до незначителни сателити“, коментира той и добави, че АБВ няма да приеме това.

„Мераците, които се появяват периодично да се открадне един или друг член на лява формация са обикновен реваншизъм, без електорален и политически ефект. Този форум го потвърждава. Ние трябва да сме наясно, че и на предстоящите избори силата на техния стратегически удар ще е срещу АБВ. Те може би съзнават, че не могат да се преборят с големия си опонент и затова голямата им победата е да откраднат някой друг отстранен от нас партиен член или симпатизант. Това е меко казано сектантство. Това е неразбиране, недалновидност и то няма бъдеще в българската политика, особено в политиката на българската левица“, обясни Първанов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар