В категории:Свят

Сирийските кюрди призовават за международни наблюдатели по турската граница

Дамаск и кюрдската автономия не изглеждат близо до политически консенсус, макар и двете страни да съзнават опасността от агресивната политика на Ердоган

Илхам Ахмед. Снимка: PYD London UK

Представителка на сирийските кюрди призова на турско-сирийската граница да бъдат разположени малки международни наблюдателни сили, които да защитават кюрдите от престъпленията, които се готвят да извършат турската армия и съюзниците ѝ.

Илхам Ахмед, съпредседател на Сирийския демократичен съвет – политическото крило на Сирийските демократични сили (SDF) – предвожда кюрдска делегация, която обиколи Вашингтон, Париж и Лондон в опит да убеди западните страни да не предават кюрдите, като ги оставят уязвими за турска атака.

По време на посещението си във Великобритания тя отбеляза, че последните територии, държани от Ислямска държава на Изток от река Ефрат, до няколко дни ще бъдат освободени от частите на SDF. Ахмед добави, че се подготвят планове за елиминиране на спящите клетки на джихадистите, които ще изискват “време и търпение”.

В края на миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли намиращите се в Сирия около 2000 щатски войници, подкрепящи военните действия на SDF. Това решение дойде след разговори с турския президент Реджеп Ердоган, който отдавна отправя заплахи да нахлуе в североизточните сирийски територии, контролирани от кюрдите, които турската пропаганда обявява за “терористи”. През миналата година турските войски и съюзните им ислямистки милиции окупираха кюрдския кантон Африн, който е отделен от останалите територии, контролирани от кюрдските отряди и SDF. Ердоган се опитва да получи международна легитимация за планираната окупация на пограничните сирийски територии под формата на “зона за сигурност”.

Заявлението на Тръмп  бе неприятна изненада не само за заплашените от турска инвазия сирийски кюрди, но предизвика и силно политическо недоволство в самите САЩ, включително сред представители на Пентагона. Вашингтон обаче все още не е обявил конкретни срокове и планове за изтеглянето. Това ядоса и Реджеп Ердоган, който многократно отправя предупреждения към САЩ, че операцията срещу кюрдите в град Манбидж и на Изток от Ефрат наближава. “Нашето търпение не е безкрайно. Ако терористите не бъдат премахнати от Манбидж в рамките на няколко седмици, периодът на изчакване ще свърши”, заяви той през уикенда.

“След всичко случило се, ако има атака, ще считаме тези, които мълчат за тези заплахи като съпричастни с турските престъпления срещу човечеството”, заявява Илхам Ахмед, цитирана от Guardian. “Не само че вече няма да има доверие към коалиционните сили, с които се борихме заедно, но тяхната надеждност ще бъде изгубена завинаги. Това ще доведе до избухване на много големи войни в този регион”, добавя тя.

По думите ѝ всеки опит на турската държава да установи “зона за сигурност” в Северна Сирия ще представлява окупация. “Колкото и Турция да иска да убеди другите, че ще бъде стабилизираща сила в региона, това няма да се случи. Видяхме как в Африн през миналата година те се опитаха да изтрият нашата култура и да прогонят хората от домовете им. Турците извършиха огромни кланета. Следващи атаки ще донесат само повече война, бежанци, окупация и опити за заличаване на културата ни”, заявява Ахмед.

Според нея едни международни сили биха могли да осигурят въздушна защита от турски атаки, но добавя, че “бихме искали да видим и международни наблюдатели по границата, които да подсигурят, че Турция няма да нападне”. Според нея такива сили могат да бъдат съставени от “държави, активно участващи във войната срещу ИДИЛ“, като ООН също би трябвало да играе роля. Ахмед заявява, в такива сили биха могли да участват само символичен брой войски.

По нашумелия във Великобритания въпрос за пленените в Сирия чуждестранни бойци на ИДИЛ, Ахмед заявява, че кюрдите са склонни да организират съдебни процеси срещу тях, ако получат съществена международна подкрепа за правните процедури. “Но би било по-добре ако бъдат съдени в собствените си страни”, изтъква тя.

По думите ѝ в затворите на SDF в момента има 800-900 чуждестранни бойци на ИДИЛ, а в бежанските лагери има около 4000 техни съпруги и деца. “Не сме казвали, че ще пуснем бойците да си ходят, но ако Турция атакува, то тогава ние ще се борим за собственото си съществуване. Тогава може би няма да сме способни да ги държим под контрол и те могат да се завърнат в Европа. Това също е един от залозите, когато става въпрос за потенциалната атака на турската държава”, заявява тя.

Ахмед също така заяви, че кюрдите не обсъждат активно сформирането на съюз със сирийското правителство, в случай че Западът реши да не защитава кюрдите от турска инвазия. “Режимът не е давал сигнали и не е демонстрирал интерес за смислен диалог с нас относно бъдещето на Сирия”, казва тя. Според нея такъв диалог ще изисква промяна от страна на държавното управление, включително политическо споразумение за една федерализирана единна Сирия.

Липсата на напредък в разговорите между Дамаск и кюрдите пролича и от изказвания на старши съветник на президента Башар Асад тази седмица. Попитана дали сирийското правителство е готово да сключи сделка, която осигурява на кюрдите някаква степен на автономност, Бутайна Шабан директно отхвърли тази възможност.

“Автономията означава разделяне на Сирия. Няма начин, по който да разделим страната. Сирия представлява котел за претопяване на всички народи. Всички са равнопоставени пред сирийския закон и сирийската конституция”, коментира тя пред Reuters в кулоарите на конференция за Близкия Изток в Москва, организирана от дискусионния клуб Валдай. Президентската съветничка уверява, че кюрдите са “много ценна и важна част от сирийския народ”.

През миналия месец зам.-външният министър на Сирия Файсал Мекдад изрази по-голям оптимизъм за диалога с кюрдските групи, но сигнализира, че кюрдите трудно ще издействат отстъпки от Дамаск, тъй като правителството не се е отказало от намерението си да възвърне контрола над всеки сантиметър земя, изгубен по време на осемгодишния конфликт.

Вероятно най-голямата пречка пред възстановяването на териториалната цялост на Сирия е това, че значителни части от Северна Сирия са директно окупирани от Турция, и Анкара не показва никакво намерение да ги връща на Дамаск. След споразумение с основния съюзник на сирийското правителство – Русия, Турция стана фактически опекун и на контролираната от Ал Кайда провинция Идлиб.

Въпреки различията с кюрдите относно федерализацията на страната, коментарите на Шабан по отношение на Турция не се различават особено от тези на Илхам Ахмед. Тя заявява пред Reuters, че зад идеите на Реджеп Ердоган за “зона за сигурност” в Северна Сирия се крие цинично желание за незаконно присвояване на земя. “Турция има нови амбиции за окупиране на чужди земи. Изправени сме пред един Ердоган, който си мечтае на пресъздаде Османската империя”, казва тя. Съветничката на Асад обаче изразява увереност, че той няма да успее, защото “нашият народ е там да защитава нашата земя”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар