В категории:България

Йончева уличи министър в корупция с аудиозапис

Аферата „Ало, Банов съм“ е пример за това как функционира държавата, обяви депутатката и представи запис, който според нея уличава министъра на културата, че е ощетил държавата с поне 700 000 лева. Той отрече твърденията. Чуйте записа:

 

Журналистът и депутат от БСП Елена Йончева представи на специална пресконференция звукозапис, на който според нея се чува гласът на министъра на културата Боил Банов, а разговорът го уличава в корупция.

Записът е от 2016-та година, когато Банов е заместник-министър на културата, като по думите на Йончева от записа става ясно, че в това си качество той опрощава неустойка за поне 700 000 лева на фирмата строител на втория и третия етап от реконструкцията на Ларгото в София.

За целта той прави следното: първо, дава указания от своя кабинет на служители на министерството на културата как да бъдат подправени документите, обясни Йончева. Второ, разговаря за същото с независимия надзор, за да не се прибере от държавата сумата от поне 700 000 лева. Трето, разговаря отново по телефона с ръководителя на проекта и се договарят как да синхронизират подправянето на документите.

„Фирмата има закъснение и дължи на държавата поне 700 000 лева неустойка, става дума за европейски средства. Удивителното в разговора, който ще чуете, е с каква лекота днешният вече министър от кабинета „Борисов“ уговаря схеми в ущърб на държавата. Аферата „Ало, Банов съм“ е пример за това как днес функционира българската държавата“, каза Йончева.

Тя обясни, че записът е направен от служител на министерството на културата, който е присъствал на разговорите. Направен е, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и са предполагали, че записът един ден може да послужи за тяхна защита, добави тя.

Чуйте записа: 

Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР (строително-монтажни работи) за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 – 700 000 неустойка. Ние трябва да я искаме от онези. Проблемите са два: първият е, че ние тази неустойка не можем да си я съберем с години. Проблемът е и в това, че ние тази неустойка трябва да я вкараме в регионалното… Те предлагат следното нещо – сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и ги раздробяваш на два или три акт 10. Можем ли това да го организираме? Но трябва да са периоди в цялото строителство, в които няма строителна документация, тоест няма извършено СМР… Нали, да не засече после като акт 10 и да пише в строителните книжа…
Служител: Това строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов трябва да ги разпишат? Те трябва да ги разпишат…
Банов: Ами ще ги разпишат…
Служител: Значи така да го направя, че тези 33 дни…
Банов: Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условия за… Но трябва да го направим до дни, да го входираме другата седмица на ръка, да ги допълним в документацията на ръка и така тази точка да отпадне – за искане на неустойка.

Банов към служителите в кабинета:
– Мечкунов, нали разбрахте сега, докато му обясних? Трябва да намерим два периода по 15-16 дена. Няма да ги входираме в ДНСК, даваме ги в регионалното направо и тва е. Ако се наложи после да ги входираме, той ще съдейства, ще ги оправи.

Разговор по телефона с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД „Антична Сердика“:

– Добър ден, здравей, Банов съм, зам.-министъра. Абе, вижте понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР. Което означава 700 000 лева като пари. Което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка. Сега – има такова предложение: намираме две по 15-16 дни празни, във времето назад, в които няма в строителни книжа вписано нищо и няма извършване на СМР, може да са в началото когато вървеше обекта… Намираме две по 15-16 дни и пускаме акт 10 и акт 11 за там, за да излезем от… да няма тая простотия, да ви съдим и така нататък.

Банов: Мечкунов се е продал за едно ходене в Испания. Това е.
Цветанова: Верно ли? … (???) (Добре, ако ще ходим и ние се продаваме)
Банов: Мечкунов, няма да се продавате за жълти стотинки…
Цветанова: Само за милиони.

„Направихме интервю с един от служителите, присъствали на разговора. Този служител сега иска да остане анонимен, но е готов да свидетелства, да даде показания пред компетентните органи. Това интервю може да бъде видяно днес по БСТВ, а след това ще ви го предоставим“, заяви Елена Йончева.

Сред присъстващите на разговора в кабинета са Татяна Цветанова Цановска, и. д. директор „Дирекция правна“, Ангел Ангелов от дирекция „Европейски програми“ и арх. Мечкунов, ръководител на проекта от страна на Министерство на културата“, заяви Йончева.

„Не мога да кажа каква е мотивацията на човека, който ни даде записа и защо го е забавил толкова много, но може би от страх чак сега го предоставя“, подчерта още тя, като посочи, че името му ще бъде издадено на по-късен етап.

Според Йончева тази афера не е само схема на Банов, а е схема на правителството на Борисов. „Аферата на сегашния министър Боил Банов показва как днес функционира българската държава. Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени и колкото по зависими са, толкова повече имат възможност да се издигнат“, коментира Елена Йончева.

„Реагирал съм на случая с „Ларгото“ и съм го изпратил на съд още тогава, въпросите са към друг, коментира по повод разкритията на Йончева тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, който днес е депутат от ГЕРБ. „Казвам, че съм подписал заповед да отиде на съд тази неустойка за неспазване. Втора инстанция чакаме. Реагирал съм. За всичко останало въпросите са към друг“, каза Рашидов, цитиран от „Фокус“.

От пресцентъра на прокуратурата обявиха, че главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал и е разпоредил незабавно извършване на проверка.

Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева.

Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая.

Кметът на София заяви, че няма отношение към казуса. „Не съм запозната и нямам отношение. Проектът беше реализиран от Министерството на културата“, коментира Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

Реакцията на Боил Банов

Около два часа след пресконференцията на Йончева, случаят коментира и самият Боил Банов. Той заяви, че е рекетиран с тези записи от години и показа документ като обясни, че това е искова молба от Министерството на културата към фирмата-изпълнител за просрочено време и неизпълнени дейности.

„Казвам се Боил Банов и съм български режисьор, от известно време съм министър на културата. Не искам да бъда многословен, защото ми е обидно въобще това, което се случва, то е под моето достойнство“, заяви пред журналисти Банов, цитиран от „Фокус“, след което показа документа.

„Повече няма какво да кажа. Това, което е скалъпено в момента – от 4 години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор на Дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата. Вежди Рашидов го уволни за поредица гафове, несправяне, включително и хипотези за записи. Така че, от 4 години съм рекетиран с този запис, само че всички, които работят с мен знаят, че аз не се поддавам на рекет. Тези евтини компромати не правят чест на никой“, добави министърът.

„Този проект беше изключително важен и труден, мащабен. Ако ми се съберат думи с израз към почтеността ми към вас и обществото, вероятно съм псувал, вероятно съм вдигал тон, но съм защитавал държавния интерес по всякакъв начин. Ако ми се извадят думите от тези хиляди оперативки, които съм правил, вероятно ще се скалъпят още 56 записа“, каза още той.

Банов беше категоричен, че „няма опростени пари от министерството към фирми“ и дори се закани, че ще съди „всеки, който може“ след консултация с адвокати. По повод поисканата му от БСП оставка той обяви, че може да подаде такава мигновено, ако бъде поискана от премиера, тъй като не се е родил министър.

„Няма опростени пари, има заведена искова молба от министерството, в момента текат съдебни дела. Няма спестени пари на никой. Аз съм правил десетки оперативки. По този проект сме се мъчили всички да мотивираме и нашите служители да се случи, завърши и да се направи. Аз и от това, което ви говоря в момента, да изрежете различни думи, може да направите…не знам – да ме дадете на съд. Рекетират ме с това, че имат записи. Вероятно аз ще заведа дело. Това са проектаджии. Това са хора, които искат незаконосъобразно да влизат в проекти и когато това не стане, започват да рекетират, шантажират, тормозят, сплашват. Всичко, което е по закъснения от дни, несвършена работа, за всичко са заведени искове. Ще се консултирам с адвокати ще съдя, който мога по трасето. Това, което мога да кажа е, че към мен рекет и сплашване не минава“, коментира Банов.

От БСП обаче контрираха, че парите, за които Боил Банов и Вежди Рашидов са пратили иск в съда, са резултат от доклад на Агенция за държавна финансова инспекция и в този иск не са включени въпросните 700 000 лева, на които е посветен записът. От думите на депутата от БСП Димитър Данчев, който беше до Йончева на пресконференцията се разбра, че БСП не отричат автентичността на показания от Банов документ, но той касае различни нарушения, а описаната от тях схема е минала успешно.

От ГЕРБ коментираха, че твърдо стоят зад своя министър. Депутатът от управляващата партия Маноил Манев определи Елена Йончева като „пощенска кутия“ и я нападна, че „разхвърля новини“ заради „голямата жега, която трябва да гаси след себе си“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар