В категории:Икономика

„Гугъл“ преместили още 20 млрд. евро в данъчни убежища

През 2017 г. през схемата са прекарани повече пари, отколкото в предходните години. Компанията укрива все по-големи печалби с цел да не бъдат облагани

Снимка: Pixabay.com

Технологичният гигант „Гугъл“ е преместил 19,9 млрд. евро в куха компания на Бермудите през 2017 година с цел избягване на данъци, съобщава „Гардиън“.

Информацията е на база документи, подадени в търговската камара на Нидерландия камара, тъй като за схемата е използвана холандска компания. Механизмите са използвани преди и от други компании и са известни като „двоен ирландско-холандски сандвич“.

Напълно сходна информация беше публикувана от холандските регулаторни служби и в началото на 2018-та година, като касаеше преместените в данъчни убежища печалби от „Гугъл“ през 2016 г. Сумата, насочена чрез Google Netherlands Holdings BV, е около 4 млрд. евро повече, отколкото през 2016-та, показват документите. Според Търговската камара на Холандия през 2016 г. пък от „Гугъл“ са прекарали през тази схема със 7% повече пари, отколкото през предходната 2015 година.

Документите показват, че Google Netherlands Holdings BV е платила 3,4 млн. евро данъци в Кралство Нидерландия през 2017-та година върху брутна печалба от 13,6 млн. евро.

„Ние плащаме всички дължими данъци и спазваме данъчните закони във всяка страна, в която работим по света“, се казва в баналното официално изявление на компанията. „Гугъл, както и други мултинационални компании, плаща по-голямата част от корпоративния си данък върху доходите в своята страна, а през последните 10 години сме платили глобална ефективна данъчна ставка от 26%“, пишат още те.

В продължение на над десетилетие споразумението е позволявало на компанията-майка на Google – Alphabet, да се наслаждава на едноцифрени реални данъчни ставки върху печалбите си извън САЩ, възлизащи на около една четвърт от средните данъчни ставки в чуждестранните ѝ пазари.

Дъщерното дружество в Холандия се използва за прехвърляне на суми, спечелени извън САЩ, на Google Ireland Holdings – филиал със седалище на Бермудски острови, където компаниите не плащат данък върху приходите.

Данъчната схема е легална и позволява на „Гугъл“ да се избягват законно, както щатските данъци върху печалбите, така и европейските данъци върху продажбите, което им спестява данъци върху по-голямата част от чуждестранните печалби.

Под натиска на Европейския съюз и Съединените щати през 2014 г. Ирландия реши да преустанови споразумението, като прекрати данъчните предимства на „Гугъл“ от 2020 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар