В категории:Икономика

„Холандски сандвич“ или как Google си спести данъци върху 16 млрд. евро печалби

Чрез сложна схема с кухи компании на Бермудите технологичният гигант си спестява милиарди евро данъци

Снимка: Pixabay.com

Jeremy Kahn, Bloomberg

Технологичният гигант „Гугъл“ е преместил 15,9 милиарда евро в куха компания на Бермудите през 2016 година, спестявайки милиони долари от данъци, показват данни от холандските регулаторни служби.

„Гугъл“ са използвали два механизма, известни като „двойно ирландско“ и „холандски сандвич“, за да скрият по-голяма част от международните си печалби от данъчно облагане. Схемата включва прехвърляне на приходи от едно ирландско дружество към холандска компания без служители и след това към фирма „пощенска кутия“ на Бермудите, собственост на друга регистрирана в Ирландия компания.

Според Търговската камара на Холандия през 2016 година от „Гугъл“ са прекарали през тази схема със 7% повече пари, отколкото през предходната година. За документите беше съобщено още в края на декември миналата година и бяха представени онлайн 10 дни по-късно – на 2 януари. Първи за тях писа холандското издание Het Financieele Dagblad.

„Плащаме всички дължими данъци и спазваме данъчните закони във всяка държава, в която работим по света“, заявява говорител на „Гугъл“ в официално изявление. „Оставаме ангажирани да помагаме за развитието на онлайн екосистемата“.

Компанията е под натиск от регулатори и власти по света, които смятат, че „Гугъл“ не плаща достатъчно данъци. През миналата година технологичният гигант успя да избегне плащането на 1,12 милиарда евро данъци във Франция, след като съд реши, че ирландското дъщерно дружество, което събира приходи от реклами, които компанията продава във Франция, няма постоянна централа в страна. Европейският съюз се опитва да намери начини да накара американските технологични компании, много от които използват подобни схеми за избягване на данъци, да плащат повече.

През 2015 година ирландското правителство затвори данъчната вратичка, която позволява прилагането на схемата „двойно ирландско“, но компаниите, които вече използват схемата, могат да продължат да го правят до 2020 година.

Според американски финансови документи глобалната ефективна данъчна ставка на „Гугъл“ през 2016 година е била 19.3%, като тя е постигната отчасти благодарение на преместването на голяма част от международната печалба на компанията на Бермудите. При тази данъчна ставка спестените от „Гугъл“ суми чрез трансфера през 2016 г. трябва да възлизат на 3,7 милиарда долара.

.Според данъчния експерт Робърт Уиленс по-добър начин да бъдат изчислени спестените данъци би било да се приложи ирландската ставка от 12,5% към преместените на Бермудите пари, защото в противен случай щяха да бъдат обложени там.  При този сценарий „Гугъл“ са спестили около 2,4 милиарда долара данъци.

Към края на 2016 година „Гугъл“ са държали около 60,7 милиарда долара в чужбина, за които все още не е платен данък върху доходите или „чуждестранен подоходен данък“, съобщиха от компанията пред Комисията за ценни книжа и борси в САЩ.

От години американското данъчно законодателство стимулира американските компании да запазят чуждестранните си печалби офшорни и отложат данъците в САЩ, докато не върнат тези печалби у дома. Това обаче се промени през миналия месец с приетите промени в данъчните закони, които ще принудят компаниите да заплащат данък върху чуждестранните си печалби, натрупани до момента по една от двете ставки: 15,5 за приходите под формата на парични средства или 8% за по-малко ликвидните активи.

В бъдеще компаниите в САЩ, които плащат сравнително ниски глобални ефективни данъчни ставки – знак, че използват данъчни убежища – ще плащат минимален данък в САЩ. Този нов данък, който започва с процент от 10,5%, няма да се прилага в случаите, когато глобалната ефективна данъчна ставка на една компания е 13,125% или по-висока.

Google Ireland Ltd. събира по-голямата част от международните приходи от реклама на компанията и след това прехвърля тези пари на холанското дъщерно дружество Google Netherlands Holdings BV. Същото прави и дъщерно дружество на Google в Сингапур, което събира по-голямата част от приходите на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион.

След това холандската компания прехвърля тези средства на Google Ireland Holdings Unlimited, която има право да лицензира интелектуалната собственост на компанията извън САЩ. Тази компания се намира в Бермудите, където няма корпоративен данък. Използването на двете ирландски предприятия е това, заради което схемата се нарича „двойно ирландско“, а използването на холандското дъщерно дружество като канал между двете ирландски компании е т.нар. „холандският сандвич“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар