В категории:България

Мнозинството подкрепя акциите срещу богаташи

ГЕРБ губи доверие, но БСП не печели нищо, сочат още данните от социологическо проучване на „Тренд“. На правителството „Борисов-3“ се доверяват само 28% от гражданите

Над 80% от българските граждани подкрепят поредицата от акции срещу бизнесмени за укриване на данъци и пране на пари.

Това показват данните от национално представително социологическо проучване на „Тренд“, проведено в периода 6 – 12 ноември тази година по поръчка на в-к „24 часа“.

Акциите срещу Ветко Арабаджиев, Миньо Стайков, Николай Банев и други се подкрепят напълно от 51% от населението, а още 30% от анкетираните отговарят, че „по-скоро ги подкрепят“. Едва 5% изобщо не подкрепят акциите, а още 5% „по-скоро не подкрепят“.

Според 83% от българите прокуратурата трябва да продължи с такъв тип акции. Само 5% са тези, които смятат, че не трябва да продължават.

„Вярвате ли, че ще се стигне до осъдителни присъди в резултат от акциите?“

Същевременно обаче само 16% смятат, че в резултат от акциите ще се стигне до ефективни присъди. Цели 60% не очакват да има осъдителни присъди за обвинените бизнесмени, а 24% не могат да преценят.

От „Тренд“ посвещават сериозна част от въпросите в ежемесечното изследване на работата на съда и прокуратурата. Запитани относно работата на прокуратурата, министерствата на вътрешните работи и правосъдието, съда и Висшия съдебен съвет, мнозинството има по-скоро отрицателна, отколкото положителна оценка.

Едва 21% имат положително мнение за прокуратурата, а 54% са с отрицателно такова. Най-висока е негативната оценка за съда – 61%, а най-високо е положителното мнение за МВР – макар и само 26% одобрение спрямо 50% неодобрение. Много високо е и отрицателно мнение за министерството, оглавявано от Цецка Цачева – 59% имат отрицателно мнение за работата на правосъдното ведомство и само 15% я оценяват положително.

Същевременно, „да се подобри работата на съдебната система“ като цяло зависи най-вече именно от Министерството на правосъдието, посочват най-много от анкетираните – 38%. Според 31% най-голяма е отговорността на съдиите, а според 28% – на главния прокурор, следван от ВСС (26%). Едва 23% смятат, че този въпрос зависи от най-висшия орган в парламентарната република – Народното събрание, а според 20% това е работа на правителството.

Също така, въпреки ниското мнение за прокуратурата, 31% от гражданите искат увеличение на нейните правомощия, за да се подобри работата ѝ. Според 35% от анкетираните правомощията на държавното обвинение не трябва да се увеличават, а 34% не могат да дадат отговор на този въпрос.

На въпрос кои са основните проблеми в работата и функционирането на съдебната система, най-честият спонтанен отговор е „корупция/всички са подкупни“ – 28%. Около 10% посочват „политическо влияние и натиск/не са независими“, „делата се бавят с години/бавна/тромава“ (7%), „вратички в закона“ (5%) и други като „не се спазват законите“, „нежелание за реформи“ с под 3%.

На въпрос дали политиците оказват натиск върху работата на съдебната власт 75% отговарят положително. Едва 2% смятат, че категорично няма натиск, а още 6% отговарят с „по-скоро не“. Запитани от какво според тях се влияят в най-голяма степен решенията на съда, гражданите посочват най-вече „корупция“ (36%), „политическо влияние“ (32%). Според едва 4% българският съд се влияе от „справедливост“, а още само 10% посочват отговор „законите“.

ГЕРБ губи доверие, но БСП не печели

Електоралните въпроси на „Тренд“ показват скромна тенденция за намаляване на доверието към ГЕРБ, но управляващите все пак остават първа политическа сила. Това се дължи най-вече на факта, че при основната опозиционна сила БСП няма никаква промяна между октомври и ноември.

Ако днес се проведат парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 21.2% от българските граждани, като управляващите отстъпват с 1.2 процентни пункта спрямо миналия месец. Същевременно процентът за БСП е 19.9% – точно колкото е бил и тогава. Около 1.3 процентни пункта доверие губят „Обединени патриоти“ – от 5.5% през октомври на 4.2% през ноември.

Макар и минимално, отстъпление има и при ДПС и ВОЛЯ. На същото ниво (1.9%) остава „Демократична България“, а повишение от 2.3% на 3.6% има при отговор „други“. Най-голямо е повишението на гражданите, които отказват да гласуват – такива са били 35.3% през октомври и 37.2% през ноември.

 

Според данните на „Тренд“ с 2 проценти пункта расте доверието към президента Румен Радев през ноември спрямо октомври – от 57% на 59%. С 1 процентен пункт – от 27% на 26% намалява отрицателното отношение към Радев. На обратната страна е отношението към правителството – 62% оценяват отрицателно работата му, докато 28% – положително. Още по-изразена тук е промяната през този месец спрямо миналия – 6 процентни пункта расте негативно отношение (от 56% през октомври), а с 4 спада положителното (от 32%). Негативно е и отношението към работата на парламента – 71%, като расте с 6 процентни пункта спрямо октомври (65%). Едва 20% имат положително отношение, което е спад с 2 процентни пункта.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар