В категории:Информации / Русия / Свят

Взрив, стрелба и десетки жертви в кримския град Керч

Засега се съобщава за 19 убити и над 50 ранени. Убиецът е 18-годишен ученик, който се е самоубил. На етажа в Политехническия колеж, където е станал инцидентът, е имало над 800 души. Взривът е избухнал в столовата по време на обедната почивка. Пострадалите са предимно непълнолетни ученици от колежа

Тази снимка на очевидец от пораженията на взрива в Политехническия колеж в Керч бе публикувана в "Комсомольская правда"
Тази снимка на очевидец от пораженията на взрива в Политехническия колеж в Керч бе публикувана в „Комсомольская правда“

Взрив е избухнал в столовата на Политехническия колеж в Керч, която е била пълна с обядващи непълнолетни ученици, а по коридорите и стълбището е имало стрелба. Руските телевизии вкупом прекъснаха този следобед редовните си програми, за да предават директно за трагедията, разиграла се в кримския град, край който неотдавна бе изграден впечатляващ мост от Таманския полуостров и така бе осъществена пряка връзка между Руската федерация и Крим.

Взривеният в столовата на училището експлозив е бил натъпкан с метални предмети с цел да се предизвикат повече жертви и по-големи поражения, съобщи говорителката на руската Федерална следствена служба Светлана Петренко. Тя добави, че следствието определя взрива като терористичен акт. Същото потвърди и включеният пряко от повечето руски телевизии говорител на руския президент Дмитрий Песков. Той добави, че президентът Владимир Путин е разпоредил всички ранени, за чието лечение това е необходимо, да бъдат транспортирани в най-добрите московски болници.

Първоначалните съобщения бяха за 10 убити, но бройката много бързо започна да расте и към 19 ч. информациите вече бяха за 19 жертви. Повечето от загиналите са ученици на възраст между 15 и 20 години. Ранените са над 50 и техният брой също расте. 12 души от тях са в особено тежко състояние. На етажа, на който се е взривило адското устройство, е имало над 800 души – и ученици, и преподаватели. На стълбището също е имало много хора, които са били разстрелвани от въоръжен с пушка младеж.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, който веднага след вестта за трагедията пристигна в Керч, пръв бе цитиран от ТАСС със съобщение, че убиецът бил възпитаник на самия Политехнически колеж, ученик от 4-ти курс. По-късно бе уточнена и самоличността му. Това е 18-годишният Владислав Росляков. След касапницата, която извършил, той се самоубил. Трупът му е намерен с огнестрелна рана в библиотеката.

Убиецът Владислав Росляков е бил заснет от охранителните камери
Убиецът Владислав Росляков е бил заснет от охранителните камери

Много линейки и частни коли се притекоха на помощ, за да откарват пострадалите към болници.

Специализираните части, които пристигнаха веднага след известието за нападението, изведоха всички хора от сградата и започнаха претърсване за още възможни експлозиви. Действително бе открито още едно самоделно взривно устройство сред вещите на убиеца и то бе обезвредено на място.

След като се установи, че нападението е дело на ученик от Политехническия колеж, наказателното дело бе преформулирано и то вече не е по параграфа за терористичен акт, а за убийство на двама и повече души по общественоопасен начин.

Същевременно следователите проучват и дали младежът не се е намирал под нечие влияния. Разпитват се членове на семейството му и негови близки. Проверяват се за евентуално заложени експлозиви ключови обществени места в града.

В пряко включване за вечерната новинарска емисия на Първи канал на ОРТ Сергей Аксьонов каза, че според директорката на Политехническия колеж Владислав Росляков е бил добър ученик, не е създавал никакви проблеми.

Установено е, че в началото на септември младежът си купил ловна пушка, като преди това минал всички необходими тестове и проверки, получавайки надлежно разрешение за притежаване на оръжие. Миналата седмица купил 150 патрона за пушката. Днес е стрелял по хората именно с нея. А взривът в столовата предизвикал, хвърляйки там своята раница, в която сложил самоделно взривно устройство.

Повечето руски телевизии не пропуснаха да напомнят, че екстремистки сили в Украйна са призовавали за взривяване на Керченския мост от Русия до Крим още веднага след изграждането му.

Имаше и първоначални съобщения, че взривът може да се дължи на изтичане на газ, но руският Първи канал, както и други медии уточниха, че сградата на Политехническия колеж не е била газифицирана.

В Крим е обявен тридневен траур. Много европейски държавни ръководители изпратиха съболезнования до руския президент Владимир Путин.  Украинският президент Петро Порошенко изказа съболезнования само към украинските граждани, загубили в трагедията свои близки.

Путин бе информиран днес за касапницата в Керч насред преговорите му с гостуващия в Москва египетски президент Абдел Фатах ас Сиси. По-късно, по време на пресконференцията след подписването на руско-египетски договор за сътрудничество, Путин извести за случилото се в кримския град и помоли за минута мълчание в памет на жертвите.

Пред сградата на Политехническия колеж в Керч малко след атентата. Снимка: ТАСС
Пред сградата на Политехническия колеж в Керч малко след атентата. Снимка: ТАСС
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар