Провал на референдума за семейството в Румъния

Едва 20% участваха в допитването, което трябваше да дефинира конституционно семейството като съюз на мъж и жена

Връзката между протестите в подкрепа на антикорупцията и провала на референдума за традиционното семейство е посланието, насочено срещу политическата класа на прехода (снимка: Mihai Petre, CC BY-SA 4.0, via Wikipedia Commons)

Румънският референдум, чрез който традиционалистите искаха да дефинират в Конституцията семейството като съюз на мъж и жена, а не на съпрузи, пропадна, след като не бе постигнат 30-процентния праг на гласували от общия брой хора с право на глас. До затварянето на секциите за вот в Румъния са гласували едва 20,41% от гражданите. Подобно развитие не бе очаквано дори от хората с либерални и социални убеждения, които бойкотираха референдума, в опит да го лишат от валидност заради ниска активност.

Известно е, че румънците уважават традициите и са религиозни, румънската православна църква е могъща институция, а почти цялата политическа система подкрепи предефинирането на семейството, което референдумът целеше. Управляващата Социалдемокартическа партия, опозиционната Националнолиберална партия, движението на бившия президент Траян Бъсеску заявиха своята подкрепа за „традиционното семейство“ в ущърб на „джендър нововъведенията“, които навлизали в някои западноевропейски държави. Именно затова е изненадващо, че румънците масово предпочетоха да не изразят подобна подкрепа за „традицията“. Репортажи от двата дни, в които се проведе референдума – 6 и 7 октомври, показаха свидетелства на граждани, които предпочитат да си правят виното и да се занимават с „важни“ битови неща, вместо да се явят пред урните.

Народното допитване се проведе в седмицата, в която премиерът Виорика Дънчила бе изслушана в европейския парламент заради загрижеността на Брюксел Румъния да не се превърне в поредната „нелиберална демокрация“ в източната част на ЕС. Тя даде обяснения за промените в областта на правосъдието, за насилието по време на антиправителствените протести от 10 август 2018 г., и бе предупредена да не поема по пътя на Полша и Унгария. В този контекст правителството на социалдемократите, предвождани от силния си лидер Ливиу Драгня, са надяваше чрез референдума да сплоти народа около себе си и да се покаже като защитник на румънските традиции срещу настъплението на външни за страната ценности. Паралелно с агитацията на Коалицията за семейството – мрежа от религиозни организации, която стои зад референдума, през седмиците преди вота по различни медийни канали се говореше, че това е „референдум на Драгня“, чрез който „корумпираните“ искат да отклонят вниманието от себе си и да получат подкрепа, която иначе не биха имали.

Съюзът „Спасете Румъния“ бе единствената парламентарно представена партия, която заяви, че не подкрепя предефинирането на семейството в Конституцията. Това е и една от партиите, развяващи флага на борбата с корупцията, настояваща за обновяването на политическия елит с нови и чисти хора, и олицетворяваща скептицизма към старата политическа класа на прехода. „Това правителство трябва да си отиде. Ние искаме оставката му, защото то похарчи 40 млн. леи (около 10 млн. долара) напразно. Безотговорната политическа класа не трябва да провежда референдуми, които водят до разкол в обществото“, заяви Дан Барна – лидерът на Съюз „Спасете Румъния“. Още снощи, когато стана ясно, че референдумът пропада, видни кадри на Националнилибералната партия излязоха във фейсбук с послания срещу сегашното ръководство. Дали бароните на социалдемократическата партия също не са бойкотирали „референдума на Драгня“, отказвайки се да мобилизират своите избиратели, за да ударят своя лидер в името на борбата за властта? Съспенсът в румънската политика продължава…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар