В категории:Азия / Свят

Туркменистан отменя безплатните ток, газ, вода и сол

Президентът Гурбангулъ Бердъмухамедов слага край на 26-годишен период с ползвани от населението гратис благини. Остава обещанието за преференциални цени

Изглед от центъра на Ашхабад, столицата на Туркменистан. Снимка: orient.tm
Изглед от центъра на Ашхабад, столицата на Туркменистан. Снимка: orient.tm

От 1 януари 2019 г. жителите на Туркменистан ще изгубят важни социални бонуси, на които са се наслаждавали от 1992 г. насам, без останалия свят да е особено осведомен за това. През изтеклите 26 години туркменистанците са ползвали безплатен ток, природен газ, питейна вода и готварска сол в рамките на определен лимит, но дори и при надхвърлянето му, доплащането е било нищожно. Така бил решил Халк Маслахатъ – местният парламент, след разпадането на СССР.

Пазарните времена обаче явно вече не могат да бъдат пренебрегвани и сегашният президент на средноазиатската република Гурбангулъ Бердъмухамедов е подписал указ, с който от догодина електроенергията, газът, водата и солта за народа стават платени, макар и с обещанието за „преференциални цени”. За това съобщава сайтът newsru.com, позовавайки се на текста на указа, публикуван от Държавната информационна агенция на Туркменистан.

С подписа си сега Гурбангулъ Бердъмухамедов де факто одобрява и придава законова сила на решение, вече взето от сегашния състав на парламента. То е аргументирано с целта за „достигане на устойчиво и системно развитие на държавата по всички направления, рационално използване на базовите ресурси, както и по-нататъшното усъвършенстване на социалните преференции”.

На правителството на републиката е разпоредено да подготви и да предложи на президента нормативно-правните актове по изпълнение на указа.

Със същия документ се обезсилва парламентарното решение от 1992 г. токът, газта, водата и солта да станат безплатни за туркменистанците, както и президентски указ от 2003 г., който продължаваше действието на това решение до 2030 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар