В категории:България

Обвинен и оправдан за аферата „Костинброд“ поема транспорта

Росен Желязков е номинацията на кабинета за заместник на Ивайло Московски, на когото вече е намерена нова работа

Росен Желязков. Снимка: Комисията за регулиране на съобщенията

Росен Желязков – бившият главен секретар на Министерски съвет в първото правителство на Бойко Борисов – е номинацията на управляващата коалиция за нов министър на транспорта. Към момента Желязков е председател на Комисията за регулиране на съобщенията, а в началото на третия мандат на него беше поверено електронното управление.

Росен Желязков е единственият обвинен от прокуратурата, но впоследствие напълно оправдан от съда, относно аферата „Костинброд“.

Името на Желязков беше съобщено официално от лидера на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров след коалиционен съвет с ГЕРБ, проведен в Министерския съвет.

Смяната на кандидатурата се наложи, след като първият вариант на управляващите – заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се отказа от поста след публикация на „Капитал“ относно неговите бизнес връзки, както и пътен инцидент в миналото.

Изборът на нов транспортен министър пък беше наложена от оставката на Ивайло Московски, който заедно с вътрешния министър Валентин Радев и регионалния Николай Нанков подаде оставка след трагедията край Своге.

Новите министри Манолев, Младен Маринов (МВР) и Петя Аврамова (МРРБ) трябваше да бъдат гласувани още на 13-ти септември, но точката падна от дневния ред на парламента, тъй като държавният глава Румен Радев не беше издал указ за освобождаването на Маринов от поста главен секретар на МВР. Случката предизвика обвинения от ГЕРБ, че президентът възпрепятства работата на правителството, но само ден по-късно се оказа, че един от хората, които трябва да бъдат избрани за нов министър, всъщност се отказа от поста.

Пред медиите пък Румен Радев коментира през уикенда, че кабинетът не е спазил законовата процедура, която е необходима преди издаването на указ и докато това не се случи, той няма как изпълни своята работа, без да наруши закона.

Също в часовете след проваления избор на тримата нови министри гръмна и скандалът с арестуваните журналисти на „Биволь“, който пък постави под въпрос избора на настоящия главен секретар на МВР Младенов Маринов за министър на вътрешните работи.

Междувременно „Офнюз“ съобщава, базирайки се на информация от свои източници, че кабинетът вече е намерил нова работа на Ивайло Московски. Според изданието той ще стане стане вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие, което може да бъде извършено с решение на Министерски съвет. В момента на този пост е Нина Ставрева – бивш началник на кабинета на министъра на финансите в правителството на Сергей Станишев, която беше назначена с 4-годишен мандат през 2014-та година.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар