В категории:Свят

Въпреки икономическия растеж, много американци не успяват да свържат двата края

Над 23% от участниците в ново изследване са имали затруднения да нахранят семейството си в някакъв момент през миналата година. Медицинските разходи пък поставят много хора пред риск от банкрут

pixabay.com

Въпреки добрите данни за икономиката на САЩ, около 40% от гражданите на страната са срещали затруднения при посрещането на поне една от основните си нужди през миналата година, включително разходите за храна, здравеопазване, жилища и комунални услуги.

Изследване на Urban Institute, цитирано от Associated Press, е установило, че сред населението на САЩ с ниски доходи, най-преобладаващи са трудностите, свързани със здравни проблеми. Анкетата сред приблизително 7600 възрастни граждани също така разкрива, че хора от всякакви житейски поприща се натъкват на еднакви трудности.

Данните от проучването подчертават финансовите затруднения, изпитвани от много жители на САЩ на фона на иначе силните данни за икономическия растеж и безработицата. Средното ниво на безработица през 2017 г. достигна едва 4.4% след дългогодишна тенденция на спад. „Това, че някои има работа обаче не гарантира, че семействата ще са способни да покриват основните си нужди”, отбелязва Майкъл Карпман, един от авторите на изследването.

Сред домакинствата с поне един работещ възрастен, над 30% заявяват, че срещат затруднения. „Икономическият растеж и ниската безработица не подсигуряват, че всеки може да посрещне базовите си нужди”, пишат авторите на изследването.

Най-често срещаният проблем е несигурността при осигуряването на храна. Над 23% от всички анкетирани домакинства са имали затруднения да нахранят семейството си в някакъв момент през миналата година. След това се нареждат проблеми с плащането на сметки за лечение, които са засегнали 18% от запитаните. Подобен процент от хората не са потърсили лекарска помощ за медицински проблем поради цената. В добавка към това около 13% от семействата са пропуснали плащане на сметка за ток, вода или друга услуга. Около 10% не са успели да платят пълния размер на наема или ипотеката на дома си, или пък са ги платили със закъснение.

За някои тези данни може да са фрапиращи, но това не е изненадващо за тези американци, които трудно свързват двата края. Малко след като претърпява операция на гръбначния стълб през миналата есен, Дебра Попелаарс от град Нашвил е диагностицирана с рак на гърдата. Макар да има здравна осигуровка, тя трябва да доплати около 19 хил. долара за медицинските си сметки. На фона на временната неспособност да работи, смяната на работното място и трупащите се дългове, жената не успява да свърже двата края и сега е изправена пред банкрут. „Това е много трудно за 64-годишна жена. Гледайки в каква позиция се намирам, си мисля, че би трябвало да имам възможност да се пенсионирам”, казва тя.

Джери Ууд от град Рентън, щата Вашингтон, коментира, че всеки месец трябва да прави избор да плати една сметка вместо друга, и че се затруднява да посреща здравните си разходи. От години тя живее с мозъчен тумор, който трябва да бъде постоянно наблюдаван. Наскоро ѝ е открит и диабет, който трябва да бъде контролиран с инсулин.

Повишените медицински разходи, дори и със здравна застраховка, я принуждават да жонглира със сметките, за да се справя – например като оставя плащането на сметките за телефон или електричество за следващия месец. Въпреки това, тя се чувства като един от късметлиите, защото успява да оцелее. „Има огромна нужда от защитни социални механизми, толкова много хора се намират в подобна позиция”, казва тя.

Изследването на Urban Institute се появява в момент, в който управляващите обмислят съкращения на някои социални програми като Medicaid, купоните за храна и помощта за осигуряване на жилища. Авторите на изследването изтъкват, че свиването на услугите за подкрепа на социално слаби създава риск още повече семейства да не могат да покриват основните нужди. Институтът, специализиращ в икономическата и социална проблематика, възнамерява да прави изследването ежегодно, за да проследява благосъстоянието на семействата на фона на промените в икономиката и социалните системи.

Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар