Оставиха Аржентина в 1921-ва година

Оттогава е криминализиращият аборта закон, който ще продължи да е в сила, след като Сенатът отхвърли предложението за легализацията на интервенцията. Над милион и половина демонстранти, настояващи за легализация, заляха Буенос Айрес. Шествия на солидарност се състояха в цяла Латинска Америка и в Испания. Речта на известен режисьор и сенатор „за” аборта стана хит в YouTube: „Защо лишавате бедните дори от насладата да обичат?! Човешкото същество има право на наслада!”

Привърженичка на легализацията на аборта пред надпис на стена в Буенос Айрес, който гласи: "Майчинството или трябва да бъде желано, или не трябва да бъде!". Отдолу с по-малки букви е добавено: "Извадете молитвените си броеници от яйчниците ни". Снимка: Resumen Latinoamericano
Привърженичка на легализацията на аборта пред надпис на стена в Буенос Айрес, който гласи: „Майчинството или трябва да бъде желано, или не трябва да бъде!“. Отдолу с по-малки букви е добавено: „Извадете молитвените си броеници от яйчниците ни“. Снимка: Resumen Latinoamericano

Аржентина, а и цяла Латинска Америка кипна, след като решаващото гласуване в Сената в Буенос Айрес отхвърли с 38 срещу 31 гласа внесеното предложение за легализация на аборта. В страната остава в сила действащият и досега закон от 1921 г., който продължава да криминализира прекъсването на бременността.

Това е болезнен проблем за региона, където само в Куба и в Уругвай интервенцията е разрешена, а силната католическа църква категорично се противопоставя. Стотици хиляди латиноамериканки ежегодно умират или увреждат тежко здравето си след нелегални аборти. Най-застрашени са жените от бедните слоеве, които не могат да си позволят плащане на сигурна процедура в скъпа клиника.

В Аржентина броят на нелегалните аборти всяка година е между 350 000 и 450 000. В около 50 000 от случаите се стига до тежки възпаления, а между 50 и 100 жени умират.

Аржентинките бяха на крачка от шанса да променят тази тъжна действителност поне в своята страна след месеци на масови мобилизации и след прокарване на законопроекта през долната камара на Националния конгрес на 14 юни. Легализацията се препъна обаче при гласуването на предложението в горната камара на 8 август. Обсъждането на темата в Сената продължи 16 часа – до 3 часа след полунощ на 9 август. Резултатите се очакваха с нетърпение от над един милион и половина демонстранти, залели улиците на Буенос Айрес.

Дебатите между сенаторите бяха изключително разгорещени, като много от речите бяха с високи емоционални градуси, макар и в рамките на протокола. Хит в социалните мрежи и в YouTube стана изказването на 82-годишния известен кинорежисьор и сенатор Пино Соланас, който приветства усилията и енергията на младите жени, повели битката за легализация на аборта като ключова битка за човешки и социални права. Той развълнува всички, разказвайки своя лична история от младостта си, когато негова приятелка е била принудена да абортира заради общественото мнение.

Кинорежисьорът и сенатор Пино Соланас развълнува дълбоко обществото в Аржентина с речта си. Снимка: El Diario Popular
Кинорежисьорът и сенатор Пино Соланас развълнува дълбоко обществото в Аржентина с речта си. Снимка: El Diario Popular

Соланас увери, че макар да е католик, не може да понася лицемерието, водещо до човешки трагедии. Режисьорът припомни, че никое законодателство никога не е било в състояние да забрани реално абортите, а само тласка към нелегалното им извършване, съпроводено с безброй рискове. Той подчерта, че тези рискове обикновено са главно за бедните жени, които не могат да си позволят сигурна процедура в скъпа клиника. „Защо лишавате бедните дори от насладата да обичат?! Човешкото същество има право на наслада!” – настоя Соланас.

Той се обърна и към жените, отстояващи правото на аборт, които през цялото време на дебатите останаха на площада и улиците около Сената, въпреки студения дъжд (в Южното полукълбо сега е зима – б.а.). „Браво, момичета! Тази нощ е само една малка почивка. Закон все пак ще има, никой не може да спре напора на младото поколение!” – така завърши Соланас изказването си.

Някои от сенаторите, подкрепящи легализацията, разказаха в пленарна зала на какъв натиск са били подлагани преди гласуването и как са получавали обидни смс-и от католически групи.

Повечето от гласувалите против легализацията са от управляващата коалиция на президента Маурисио Макри, макар че някои сенатори дори и от тази формация – като Гладис Гонсалес, подкрепиха проектозакона. Гладис Гонсалес се опита да вразуми противниците му така: „Ако мотивът е да се спасяват два живота – на майката и на детето, то резултатът е съвсем друг – губим и двата живота”.

Интерес предизвика и изказването на бившата президентка – перонистката Кристина Фернандес, която през двата си мандата не направи нищо за легализацията на аборта и дори не засягаше темата, за да не предизвиква напрежение, защото личната ѝ позиция беше против. Сега обаче тя подкрепи предложението за легализация и се аргументира така: „Не променям мнението си заради дъщеря ми. Накараха ме да го променя тези хиляди и хиляди момичета, които победиха не тук, а на улицата. Законът няма да мине тази нощ, няма да мине тази година, но ще мине следващата или по-следващата”.

На вдигнатия плакат пише: "Как така бремеността е моя, а пък абортът е на държавата, свещеника и съдията?". Снимка: Resumen Latinoamericano
На вдигнатия плакат пише: „Как така бремеността е моя, а пък абортът е на държавата, свещеника и съдията?“. Снимка: Resumen Latinoamericano

В същия дух са и повечето коментари в аржентинските медии. „Важното е, че този закон победи на улицата, а не между четирите стени на Сената,” писа в авторитетното ляво списание Resumen Latinoamericano известният журналист Карлос Аснарес.

Паралелни шествия, също изискващи легализация на аборта и солидаризиращи се с борбата на аржентинките, се състояха в много латиноамерикански страни, както и в Испания.

Представителки на индианските общности също се включиха в шествията "за" легализация на аборта под лозунги за "народна власт". Снимка: Resumen Latinoamericano
Представителки на индианските общности също се включиха в шествията „за“ легализация на аборта под лозунги за „народна власт“. Снимка: Resumen Latinoamericano

Мобилизациите със сигурност няма да прекъснат заради сегашния неуспех, защото законопроектът може да бъде внесен отново за разглеждане догодина.

Сегашните дебати протичаха на фона на поредна жестока драма – 35-годишна жена, майка на 5 деца, продължава да се бори за живота си след тежки последствия от нелегален аборт в провинция Мендоса. А седмица по-рано поради същата причина почина 22-годишната Лилиана Ерера.

Част от шествието "за" легализация на аборта в Буенос Айрес. Снимка: Resumen Latinoamericano
Част от шествието „за“ легализация на аборта в Буенос Айрес. Снимка: Resumen Latinoamericano
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар