В категории:България

„Грийнпийс България“: Увеличението на съдебните такси е атака срещу природата и гражданите

Според екоорганизацията, вносителите на промените не крият, че основната цел, която преследват, е ограничаване на възможността за обжалване на инвестиционни проекти

Спорните промени в Административнопроцесуалния кодекс, с част от които се повишат съдебните такси, бяха приети окончателно от Народното събрание, а резултатът от тях ще бъде негативен за природата и гражданите на България, сигнализират в съобщение до медиите от българския клон на международната екологична организация „Грийнпийс“.

Поправките, автор на които са депутати от ГЕРБ, предвиждат драстично увеличаване на таксите в касационното производство, подчертават от организацията. „Таксата за касационно обжалване по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще се изчислява върху материалния интерес по делото, като таванът е 4500 лв. Тези суми ще важат и за общините, както и други обществени институции, които биха обжалвали ОВОС“, подчертават те.

„Вносителите на промяната не крият, че основната цел, която преследват с увеличените такси по еко дела, е ограничаване възможността за обжалване на инвестиционни проекти и ускоряване реализирането на „инвестиции за милиони“, казва Регина Колева, адвокат на екологично сдружение „За Земята“.

Фактът, че промените са инструмент за ограничаване възможността за обжалване по екологични съображения не се крие от вносителите, твърдят от „Грийнпийс България“. Те не се съгласни с аргумента на вносителите, че обжалванията на ОВОС са „изнудване на бизнеса“, и подчертават, че „тези ситуации представляват престъпление и следва да се преследват от прокуратурата, а не да се ограничават правата на гражданите“.

„Новите такси са в тотална диспропорция и със средната брутна месечна заплата в страната, която през първото тримесечие за 2018 г. е 1077 лева. Според поддръжниците на промяната обаче таксата от 4500 лв. е „една много ниска такса, когато отсреща стоят интереси за десетки-стотици милиони и когато на огромен брой хора им се засягат правата и законните интереси“, по думите на проф. Иван Тодоров в дискусиите в Комисия по правни въпроси“, добавят от екологичната организация.

„Приемането на промените е открито незачитане на съществуващото екологично законодателство, отнемайки правото на българските граждани на чиста околна среда. Високите такси за обжалване означават, че правителството може да налага еднолично опасни проекти“, твърди Доминик Дойл, адвокат в международната екологична правозащитна организация Client Earth.

Според „Грийнпийс България“ вносителите на промяната без основание твърдят, че увеличението на таксите на втора инстанция не възпрепятства достъпа до правосъдие на гражданите, тъй като на първа инстанция те остават непроменени. Те не коментират, че инвеститорът може обжалва първото решение на втора инстанция, следователно да представлява ефективна бариера пред граждани и организации. При неблагоприятен изход от делото високите такси могат да им бъдат присъдени и така да служат като пречка за обжалване на решения по дела изобщо.

„Промените не уточняват и начина, по който ще се определи материалният интерес, върху който ще се изчисляват таксите. Това ще доведе до спорове и несигурност в процедурите по обжалване и допълнително ще увеличи натоварването на съда. Същевременно вносителите твърдят, че искат намалят тежестта върху съда“, недоволни са еколозите.

„Изглежда, че настоящите промени са част от една по-голяма стратегия на правителството да ограничи достъпа до правосъдие на гражданите, гарантирано от Конституцията“, коментира Регина Колева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар