В категории:Латинска Америка / Свят

Тръмп: Защо просто не нападнем Венецуела?

Въпреки възраженията на хора от неговия екип, президентът на САЩ сериозно предлагал „военно решение“ за латиноамериканската страна

Доналд Тръмп се прицелва към поредната дразнеща го държава. Снимка: EFE
Доналд Тръмп се прицелва към поредната дразнеща го държава. Снимка: EFE

Заобиколен от най-добрите си военни съветници, президентът на САЩ Доналд Тръмп поискал да разбере защо американската армия просто не нахлуе във Венецуела, съобщава Асошиейтед прес, пояснявайки че въпросната среща се е провела в Белия дом преди по-малко от година.

Цитирайки „старши служител от администрацията, който е запознат с казаното“, Асошиейтед прес съобщава, че коментарите на президента са „удивили“ присъстващите на срещата, включително държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън и съветника по националната сигурност, Х.Р. МакМастър – и двамата вече напуснали администрацията на президента, предава TruthOut.

Ето какво пише Асошиейтед прес:

„В около 5-минутен разговор МакМастър и останалите се изредиха да обясняват на Тръмп как военният отговор може да има обратен ефект, а твърдо спечелената подкрепа на правителствата в Южна Америка, които са решили да накажат президента Николас Мадуро за това, че е повел Венецуела по пътя на диктатурата – да бъде изгубена, разкрива служителят, който е пожелал да остане анонимен заради чувствителния характер на дискусията.

Но Тръмп настоял. Макар и да не дал индикации, че ще разпореди изготвянето на военни планове за инвазията във Венецуела, американският президент изтъкнал примери за това, което според него били успехи на „военната дипломация“ в региона – инвазиите в Панама и в Гренада през 80-те години на миналия век.“

Въпреки че някои от хората около Тръмп продължили с опитите си да го разубедят или поне се опитвали да игнорират тези му идеи, той не се отказал. Асошиейтед прес цитира „две високопоставени колумбийски официални лица“, които потвърдили, че Тръмп обсъдил идеята за военно нападение с колумбийския президент Хуан Мануел Сантос по време на закрита среща през август 2017 година.

Месец по-късно, по време на вечеря с други латиноамерикански лидери, непосредствено преди заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Тръмп – въпреки предупрежденията да не го прави – още веднъж повдигнал въпроса за нахлуването, информира агенцията.

„Източникът от администрацията сподели, че Тръмп бил специално информиран да не повдига темата, защото това нямало да доведе до нищо добро. Но първото нещо, което американският президент заявил на вечерята, било следното: „Моят персонал ми нареди да не казвам това, но сигурни ли сте, че не искате военно решение на ситуацията?“ След което Тръмп попитал всеки един от присъстващите поотделно. Никой от тях обаче не желаел военно решение. В крайна сметка МакМастър успял да разубеди президента от идеята за инвазия, разкривайки му всички негативи, които биха последвали от нея“, съобщава Асошиейтед прес.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар