Планината в седем цвята в Перу дадена на канадски минен концесионер

Неправителствени организации алармират не само за съхраняването на уникалния природен феномен край древната столица на инките Куско, но и за защита на правата на индианските общности, обитаващи зоната, чиито земи така се отнемат.

Оригиналното име на планината в седем цвята е Виникунка, но понякога я наричат и планината-дъга. Снимка: Resumen Latinoamericano
Оригиналното име на планината в седем цвята е Виникунка, но понякога я наричат и планината-дъга. Снимка: Resumen Latinoamericano

Много популярната сред местните и чужди туристи в Перу Планина в седем цвята, чието оригинално наименование е Виникунка, е дадена за експлоатация на канадски минен концесионер, въпреки че за същата зона има направено предложение да бъде консервирана като природен феномен. За това алармира неправителствената организация CooperAcción, цитирана от многобройни испаноезични издания.

Високата 5200 метра планина Виникунка, която дължи уникалната си окраска на богатата палитра от метали и минерали, съдържащи се в структурата ѝ и окислявани по специфичен начин от атмосферните влияния, е разположена недалеч от древната столица на инките Куско. През нея преминава пътят за най-свещената планина за инките – 6300-метровата Аусангате. Ето защо регионалното правителство на Куско още през 2009 г. е предложило цялата зона да се обяви за защитена.

Туристически маршрут преминава през планинака Виникунка и отвежда до свещената планина на инките Аусангате. Снимка: El Tiempo
Туристически маршрут преминава през планинака Виникунка и отвежда до свещената планина на инките Аусангате. Снимка: El Tiempo

Въпреки това сегашното разрешение за концесия е издадено още през март т.г. от отговарящата за тези въпроси официална перуанска институция – Геологичен, минен и металургичен институт, или Ingemmet, както го наричат съкратено на испански.

Медиите сега припомнят, че при продължилото години наред проучване на въпроса, Дирекцията по минни концесии към Ingemmet е установила, че районът, за който е поискана концесията, съвпада частично с друго постъпило предложение от местните власти в Куско. То е за обособяване на Регионална консервирана зона Аусангате, в която е включена Планината в седем цвята, както и още 17 площи.

Съобразявайки се с това обстоятелство, Ingemmet се обръща с молба за повече информация по въпроса към Националната служба за природни зони, защитени от държавата, наричана Sennap. Въпросната Sennap обаче отговаря, че не е упълномощена да дава мнения по този въпрос.

Притеснени, че държавните институции само си прехвърлят топката, в казуса се включват индианските общности, които живеят в планината Виникунка – в общините Кусипата и Питумарка. Те са под риска да загубят земите си, ако канадският концесионер реши така. Още преди три години община Кусипата изпраща възражение за даването на тази концесия до Районната дирекция по енергетиката и мините в регионалното правителство на Куско, която е поделение на Ingemmet. Но тъй като за придвижването на това възражение не е заплатена в рамките на 10 дни таксата от 209 перуански сола (около 60 долара), на него не му е даден ход.

Ето така се стига до решението на Ingemmet от 16 март т.г. концесията все пак да бъде дадена на фирмата Minquest Perú, дъщерна на канадската Camino Minerals.

Това стана широко известно едва вчера, когато CooperAcción и други неправителствени организации алармираха медиите в Перу и в други испаноезични страни за рисковете, пред които сега се изправя уникалният природен феномен на Планината в седем цвята, както и правата на индианските общности, обитаващи зоната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар