Министърът на войната любезно напомня: Bitch, we’re America!

Американският министър на отбраната генерал Джеймс „Бясното куче“ Матис отново доказа, че професионализмът му се изразява най-вече в ентусиазма, с който подстрекава към война

Шефът на Пентагона за пореден път привлече вниманието на медиите с изказването си отпреди няколко дни на церемонията за края на учебната година във Висшето военното училище в Нюпорт, в щата Роуд Айлънд.

„Бясното куче“ Матис започна с нападки към Русия. Обвини президента на тази страна в липса на компетентност и в множество недостатъци в характера му, след което обобщи, че „целта му е да подкопае моралния авторитет на САЩ“ и „да се опита да разбие НАТО“.

„Путин се опитва да разбие НАТО. Той има за цел да намали привлекателността на западния демократичен модел и се старае да подкопае моралната власт на Америка. Действията му са насочени не толкова към подкопаване на нашето въоръжено предимство, а към нарушаване на вярата в нашите идеали и нашата компрометация „, заяви Матис.

Естествено не пропусна да изпее и старата песен за „системните нарушения на международното право“ извършвани от Русия, в контекста на анексията на Крим и действията на руското правителство, което подкрепя бунта в източната част на Украйна. Той също така се позова на военната авантюра предизвикани от Грузия през 2008 г.

„За първи път след Втората световна война Русия е нацията, която преначерта международните граници със силата на оръжието в Грузия и в Украйна, като същевременно блокира дипломатическия и икономическия потенциал на своите съседи, както и тяхното развитие в областта на собствената им политика за сигурност“ каза той.

Това беше само първата част от изявлението на американския секретар на отбраната. После се захвана с Китай и заяви, че „Пекин има опасни планове да пренапише съществуващия глобален ред“. Изглежда, че династията Минг е моделът на политическо действие, приет от сегашните власти в Китай, макар и значително „по-мускулест“, когато демонстрират своите изисквания към други народи да им бъдат подчинени (…) Това е неприемливо!“, коментира Матис.

Освен това той обвини Китай в „агресивна милитаризация“, отбелязвайки, че настанява военно оборудване на изкуствени острови, създадени в Южнокитайско море. Обвини също Пекин в „хищническа икономическа експанзия“, който се изразява в „изкупуване на дълговете на страните в региона“.

След такива декларации си струва да се направи елементарна деконструкция на тези твърдения, защото почти всяко изречение съдържа лъжа или очевидна манипулация.

Трудно е да се устоим впечатлението, че тези твърдения са вид предупреждение от страна на част от управляващата класа в САЩ, адресирано до Доналд Тръмп. Кабинетът му е пълен с ястреби от рода на Джеймс Матис, за който – съдейки по коментарите му – ядрената война с Русия е квинтесенцията на неговите мокри сънища. Въпреки че, всъщност, той не е най-тежкия случай в цялата тази компания. Достатъчно е да споменем наскоро назначения за главен съветник по националната сигурност Джон Болтън – човекът-война, ключов двигател за действията срещу Иран, яростен разпространител на янки-империализма и идеологията на „американската изключителност“.

Изглежда понякога се случва на Тръмп да раздразни тази банда военни бандити, правейки нещо, което поражда в тях стомашни киселини и скърцане със зъби. Забелязахме явлението непосредствено след подписването на съвсем първоначалното и много общо писмо за намерения между президента на САЩ и лидера на КНДР. Плачът, виковете и стенанията на американските либерали бяха толкова големи, че дори полските смоленски траурни вопли, взети заедно изглеждат на шепот. Но това е тема за отделен коментар.

За втори път отбелязахме същото, когато точно след срещата на върха между Ким и Доналд, беше обявено, в доста завоалиран начин, потенциалната възможност за подобна среща с Владимир Путин. В американските медии се появи информация, че Вашингтон и Москва „разглеждат“ подобна евентуалност.

Такова нещо демократичният свят нямаше как да позволи! Неговите представители не могат да гледат безразличие мерзости, потъпкващи човешките права и гражданските свободи, както и хората, които заплашват демокрацията. И така споменатия по-горе генерал, с подходящо звучащ псевдоним, трябваше да побърза да прогласи на целия свят, че това просто беше кратка трудова злополука и всичко си е както си беше – войната с Русия през цялото време си е опция, с Китай също, освен това ние сме най-добрите и светът е красив само когато ние го управляваме, и ще продължаваме да го правим, за да бъде ОК за всички, и са напълно безполезни реплики от рода на какво ни е позволено или не, тъй като ние сме сме изключително мъдри и специални, и въобще какво си мислите? Bitch, we’are America! Това накратко би могъл да се резюмира цялата надута реч на Джеймс Матис.

Остава явното впечатление, че изказването на Матис е не само недвусмислено размахване на пръст в посока на Доналд Тръмп, но също така важно напомняне за всички мислещи хора – Америка няма да се откаже. Матис и подобните нему изглежда мечтаят да сменят посоката на течението на реката с пръчка или атомна бомба, да възпрепятстват проспериращото развитие на Китай и пораждането на елементарна стабилност в Русия, или дори в една от държавите в Близкия изток. И ако сега те не могат да докажат своя потенциал – в края на краищата, не случайно Матис получи прякора „Бясното куче“ – те все още могат да лаят и да хапят. Вероятно предстои да се убедим в някой момент отново, покрай поредната война.

А сега няколко необходими елементи относно наговорените глупости пред студентите в Нюпорт. Няма да изпадам в подробности, твърде много са очевидните лъжи и манипулации, във всяко от цитираните изречения има поне по три фалшификации.

Ще поставя само един въпрос – как може човек въобще да демонстрира такова хиперлицемиере?  Привърженик и слуга на радикална провоенна политика, която реално заплашва съществуването на човечеството на Земята, да има наглостта да отправя обвинения за подкопаване на моралния авторитет на Съединените щати?! Извинете, добре ли чух?!

Любезно Ви припомням, че именно тази държава е отговорна за стотици военни престъпления и страдания на милиони хора по целия свят. САЩ сее ужас, разруха и смърт на всички континенти. През 1945 г. хвърлиха две атомни бомби в Япония, проведоха десетки преврати в Южна Америка, във Виетнам хвърлиха повече бомби, отколкото всички страни взети заедно по време на Втората световна война, разрушиха Ирак, Афганистан, Либия и половината от Сирия, а по-рано Югославия. Обама се отличи oт останалите получили Нобеловата награда за мир  със 100-те хиляди хвърлени бомби, а Тръмп атакува с такава честота, че скоро ще свършат бомбите! И това е този морален авторитет, който Русия си позволява да подкопава? Ами, няма лошо.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар