Германски съд пусна Пучдемон под гаранция и свали обвинението му в метеж

Бившият каталунски премиер ще чака на свобода окончателното решение на съдебните власти в Шлезвиг-Холщайн дали да го екстрадират в Испания заради по-лекото второ обвинение – злоупотреба с обществени средства, похарчени за организирането на противоречащия на испанската конституция референдум за независимост на 1 октомври м.г. Той излезе от затвора срещу 75 000 евро. Правителствени източници в Мадрид са посочили, че решението на германския съд ще бъде зачетено. Какво ли е казала неофициално Меркел на Рахой?

Карлeс Пучдемон. Снимка: El Pais
Карлeс Пучдемон. Снимка: El Pais

Териториалният съд на северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн отмени в четвъртък обвинението в метеж срещу бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, което фигурира в искането на Испания за екстрадирането му, съобщи в. „Ел Паис”. Съдът реши той да остане на свобода под гаранция от 75 000 вро, докато се вземе решение дали да бъде предаден на испанските власти по другото, по-лекото обвинение – за злоупотреба с обществени средства. То му е отправено по повод похарчените от бюджета на каталунската автономия средства, отишли за организирането на противоречащия на испанската конституция референдум за независимост на 1 октомври м.г.

Както посочва съдът в свое съобщение, първи съдебен състав е решил, че обвинението в метеж е „неприложимо”, но в същото време е приел обвинението в корупция под формата на злоупотреба с обществени средства, поради което процесът по вземане на решение за екстрадицията  продължава. По мнението на съда престъплението, което би могло да се съпостави в Германия с обвинението в метеж, а именно – „висша измяна” – не може да се приложи в случая, защото липсва обстоятелството „насилие”.

Наред с това германските съдии са отхвърлили тезата на защитата на Пучдемон, че ако той бъде екстрадиран в Испания, ще се окаже там жертва на политическо преследване.

Пучдемон е извън Испания вече над пет месеца. Той се установи в Белгия, но редовно пътуваше из различни други страни. На 25 март т.г. бе задържан на пункт за обслужване в Шлезвиг-Холщайн по време на пътуване с кола от Финландия, където бе за участие в конференция.

Източници от правителствения дворец „Монклоа” в Мадрид, на които се позовава „Ел Паис”, са посочили, че решението на германския съд ще бъде зачетено и че „правителството никога не изказва мнения по съдебни решения, особено когато става дума за становища на съдилища от други страни, независимо дали ни харесват, или не”. Други коментари засега не се правят, защото още не са проучени подробностите.

„Ел Паис” все пак цитира още нещо от своите източници: „Правителството е убедено, че испанското правосъдие ще предприеме най-адекватните мерки пред тези нови обстоятелства, за да осигури спазването на законите на нашата страна”.

Следва да се напомни, че при краткото задържане на Карлес Пучдемон през януари т.г. по време на негово пътуване в Дания испанското правосъдие нарочно не активира своята временно отменена международна заповед за ареста му, защото в датското законодателство липсва параграф, сходен с испанското обвинение в метеж (бунт, пуч, опит за преврат). Ако тогава Пучдемон беше екстрадиран от датските съдебни власти, това можеше да стане само по по-лекото обвинение за злоупотреба с обществени средства. Но испанският съдия Пабло Ярена, водещ делата на няколко каталунски сепаратистки политици, включително и на Пучдемон, не поиска да се възползва от подобен ход, облекчаващ обвиненията срещу експремиера на Каталуня.

Международната заповед за задържане на Пучдемон обаче бе спешно подновена при последното му пътуване до Финландия, когато испански агенти, наблюдаващи придвижванията на каталунския деец, са изчислили, че той ще тръгне обратно за Белгия със специално повиканата от него оттам кола и саответно ще мине на връщане през германска територия. А в германското законодателство съществува престъпление „висша измяна”, което при определено тълкувание може да се приравни към испанското за метеж.

Но ето, че съдът в Шлезвиг-Холщайн сега попари надеждите на испанската съдебна система за подобно приравняване. И явно Пучдемон все пак ще мине по по-леката процедура при евентуално екстрадиране в Мадрид.

Витиеватата реакция на всичко това от „правителствените източници” на все по-проправителствения „Ел Паис” подсказва, че може би нещата все пак са били договорени предварително по неофициални канали между Берлин и Мадрид. И може би „мути” Меркел е подсказала на непреклонния досега идалго Рахой, че най-после южният фланг на Европа трябва да намали малко вътрешните си конфронтации и инати в тези смутни времена.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар