В категории:България

Официално: 40% от републиканските пътища са „дупка до дупка“

Огромна част от тях или не са пипани от създаването им през 70-те години на миналия век, или са били подложени на основен ремонт веднъж преди 20 години

Българите вече не могат да търпят – и протестират. Снимка: Фейсбук група на хората, обединени в гражданска инициатива с искане за тунел под Петрохан

40% от пътищата на републиканската пътна мрежа са в окаяно състояние. Това е констатацията не на недоволен шофьор, а на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Тя е направена в рамките на парламентарния контрол от ресорния министър Николай Нанков. В отговор на депутатски въпроси той е предоставил данни за девет области, които са показателни за цялата страна. „Барикада“ обобщи статистиката на МРРБ, публикуваме я по-долу. От отговорите на Нанков става ясно още, че на голяма част от окаяната инфраструктура основен ремонт не е извършван от създаването ѝ преди 40 години. Друга „новина“ е, че

пари за реконструкция… няма.

МРРБ дели на три вида пътищата според моментното им състояние – добри, средни и лоши. Третият тип са тези, върху които хората си трошат колите – дупка до дупка. Може да се очаква, че една част от класифицираните като „средни“ също са в незадоволително състояние, но в настоящата статистика ще се спрем само на определените като „лоши“.

В област Плевен положението е трагично. От 794 км републиканска пътна мрежа 352 км са от последния вид, тоест са в окаяно състояние. МРРБ признава, че на тях не е извършван основен ремонт от 90-те години на миналия век, а други – въобще не са пипани от строителството им 20 години преди това.

В област Видин от 615 км държавни пътища 140 км са в лошо състояние. И там основен ремонт не е извършван в последните 20 години.

Би трябвало в столицата и около нея нещата да са наред. Но не са. От 1500 км в Софийска област и София-град в плачевно състояние са 629 км. Всъщност в общите километри влизат и 170 км магистрали и връзки към тях. Ако ги извадим от сметката, се оказва, че половината от трасетата са много зле.

Във Великотърновска област от 937 км републиканска пътна мрежа 336 км са в лошо състояние. Има дори и

към 5 км републикански път без асфалтова настилка.

Интересно, плаща ли се винетка за тях?!

Във Варненска област от общо 718 км отсечките „дупка до дупка“ са 238 км. Процентът на тези участъци е около 30, което отрежда на региона цветущо състояние в сравнение с другите.

Стара Загора е направо оазис. От обща дължина 883 км „само“ 220 са в окаяно състояние.

На другия полюс е Перник. От 575 км общо пътища при повече от половината има огромни проблеми. МРРБ признава, че на значителна част от тях не е извършван основен ремонт от въвеждането в експлоатация, тоест отпреди 40 години.

В Русенска област от 472 км републикански пътища доста зле са 215 км. Нуждаят се от превантивен ремонт и рехабилитация.

Каква в крайна сметка е общата статистика? Ето я – от 6494 общо километра в деветте области 2500 км, или 40%, са от типа „трошач на коли“.

Положението практически е още по-лошо,

защото данните не включват четвъртокласната мрежа, която е общинска. А там, известно е, нормалните отсечки са кът.

Въпреки прилежно направената от МРРБ „снимка на състоянието“, конкретни действия за оправяне на пътищата много-много не бива да се очакват. Така например през настоящата година едва 21 км от трасетата във Видинска област ще бъдат ремонтирани. В Плевен предстои рехабилитация през 2018 г. на около 35 км. Любопитен е отговорът на Нанков относно пътя Златарица – Джулюница край Велико Търново. Това е 16-километров път,

един от най-ужасните в страната – почти без асфалт, с огромни трапове, с приведени до земята клони

на неизсечени околни дървета. Местните жители няколко пъти протестираха срещу трагичното състояние на участъка. Отговорът на Нанков е, че пари за цялостен ремонт няма. А всъщност са нужни едва 6.5 млн. лв.

Проблеми има, пари няма, действайте – това най-често обяснява регионалният министър Николай Нанков (в ляво) на колегите си. Снимка: Фейсбук профил на Нанков

Инфраструктурата все повече се превръща в нетърпим проблем за жителите на стотици населени места. През последната година протести срещу дупките по пътищата имаше в Северозападна България, Родопите, общините Полски Тръмбеш, Павликени, Добрич и на много други места. Недоволството ще се изостря с приближаването на местните избори през 2019 г. От статистиката се вижда, че хората имат пълно право да негодуват.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар