Столичната община замисля нова такса за покойниците

Междувременно от Брюксел Бойко Борисов поучи, че социалното измерение на Европейския съюз трябва да бъде засилено

Снимка: /www.facebook.com/sofiamemorial

В деня, в който премиерът Бойко Борисов замина за Европейски съвет в Брюксел, се разбра, че Столична община замисля да събира нови парични вноски – този път и от мъртъвците. Близките на починалите ще трябва да плащат не само за заетите гробни места, а и още една такса за поддържане на гробищните паркове, за която настоява Столичната община. Това стана ясно от радиорепортаж, излъчен по БНР от Петата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества.

По време на тази среща, която се провела в град Ловеч, бил представен Законопроект за гробищата и погребално-обредната дейност. Той бил подготвен от Националното сдружение на общините по инициатива на Столичната община. Въпреки че по-малките общини са били доста предпазливи в подкрепата си от Националното сдружение твърдят, че скоро законопроектът им ще стигне до парламента, без да уточняват кои депутати ще го внесат.

В края на 2017 г. от ГЕРБ подготвиха законопроект за гробищата, погребенията и погребално-обредната дейност, но внезапно и без обяснения го оттеглиха в средата на януари т. г.

Едно от законодателните намерения на управляващите бе социалните погребения да не остават да тежат на бюджета на общините, а наследниците им да бъдат издирвани и принудително задължавани да платят за изпращането на тленните останки.

Друго сходство, което юристи откриват между оттегления законопроект на ГЕРБ и новия, подготвен от Националното сдружение на общините, е създаването на регистър за частните траурни агенции и за каменоделците. Мотивът – да бъдат предпазени потребителите от некачествени услуги и от менте-бизнес в бранша.

Финансиране на гробищата от общинските бюджети е истинската причина за законотворческото усърдие на Столична община, според обяснението на Благой Станчев, парламентарен секретар на Националното сдружение на общините. Сега общините – малки и големи – се грижат за реда на в парцелите и по алеите на гробищата според бюджетните си възможности.

В София гробните места са безплатни само през първите 8 години след полагането на покойника, но после опечалените наследници трябва да платят за ползването на мястото или 155 лв. за 15 години, или да го откупят за вечни времена срещу 570 лв. През юни 2017 г. столичното общинско предприятие конфискува 109 гробни места в София, които били неподдържани, и наследниците на покойниците не били платили таксата за гробното място вече повече от 10 години. В престижното частно гробище в Бояна мястото за вечни времена струва 9 600 лв., в някои парцели и по 18 000 лв. А трап в престижен парцел на Централните гробища, пренебрегвайки условието починалият да е живял в столицата, можело да се уреди за 7000 евро, твърдят информационни сайтове.

С официално постъпващите такси обаче става все по-трудно да се поддържа чистота и ред в траурните паркове. Затова общинските власти в София замислили със законопроект да наложат нова такса и за алеите в гробищата. И щом мъртвите не могат да я платят, с нея ще задължат роднините им.

Таня Тимчева от община Ловеч също коментира, че натискът за нова такса, с която да се облагат близките на покойниците, идва от софийското общинско предприятие „Гробищни паркове”. Въпреки че върши социална дейност, то непрекъснато разширява каталога и ценоразписа на гробищните услуги, притискано от „скоростта”, с която мрат софиянците. Средно по 70-80 души на ден е постоянната клиентела на столичните траурни паркове, по статистически данни.

По същото време, докато се лансира инициативата за нова гробищна такса, министър-председателят Бойко Борисов коментира от Брюксел, където бе за сбирката на Европейския съвет, че социалното измерение на Европейския съюз трябва да бъде засилено. Обсъдени бяха основните предизвикателства за постигане на по-високи социални стандарти в Европа, посочи Борисов след Тристранната социална среща на върха за растеж и заетост.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар