В категории:България / Екология

Близо 45% от територията на България е покрита с гори, които абсорбират 10% от парниковите емисии

Международният ден на горите на 21 март, който тази година е под мотото “Гори и устойчиви градове“, няма да бъде отбелязан от държавните институции. Ден по-късно обаче пред МЗХГ ще се проведе протест „За Пирин и горите“

Мурова гора в НП „Пирин“. Снимка: Барикада

За пета година на 21 март се отбелязва Международния ден на горите, обявен от ООН с цел да повиши осъзнатостта относно важността на горите и дърветата извън тях. Интересното е, че резолюцията на Общото събрание на глобалната организация е приета на 21 декември 2012 г., когато мнозина, на шега или сериозно, очакваха края на света.  

Резолюцията също така приканва държавите да насърчат или организират “конкретни дейности”, свързани с горите и дърветата, като например кампании за засаждане. Българската държава в лицето на МОСВ, МЗХГ не планират никакви прояви във връзка с деня, а Изпълнителната агенция по горите само информира, че честванията тази година се провеждат под мотото “Гори и устойчиви градове“.

Същевременно, ден по-късно, на 22 март от 11:30 пред МЗХГ ще се проведе 14-тият протест в защита на Национален парк “Пирин”. По това време ще бъде първото заседание на Националния съвет по горите към министъра на земеделието, който ще разгледа и предложението на екологични организации за забрана на износа на дърва за огрев, добивани от държавни гори.

Въпреки усилената сеч в последните години, площта на горите в България се увеличава с 2.5% от територията на страната между 2012 и 2015 г., достигайки 44.7%. Това е над средното ниво от 41.9% за ЕС. Най-голям дял се пада на горите във Финландия (71%), Швеция (67%) и Словения (63%), а най-малък в Дания (16%), Малта (12%) и Нидерландия (8%). Малта е и една от малкото страни в общността, в която площта на горите намалява в последните години.

Страната ни разполага с почти 50 хил. кв. км гори, което е приблизително 2.8% от всички гори в ЕС. По-големият дял на горите у нас се дължи на два предимно планински региона – Югозападен с 61.2% гори и Южен Централен с 55.1%. Най-обезлесен е Североизточният регион с 30.5% гори.

Една от най-важните роли на горите в контекста на глобалните климатични промени е да спомагат за намалението на емисиите на парникови газове. Дърветата в ЕС абсорбират 417 млн. тона въглероден диоксид годишно, което е 9% от всички емисии. Лидери по този показател отново са Швеция (84% от емисиите) и Финландия (60%), следвани от Литва (44%) и Словения (35%).

Българската икономика отделя 62 млн. тона парникови газове през 2015 г., докато горите ни абсорбират 6 млн. т от тях, което отново е малко над средното за ЕС ниво. Горите в градовете и околностите им също допринасят за по-доброто качество на водите, охлаждането през горещите месеци, намаляването на фините прахови частици и шумовото замърсяване и са източник на възобновяема енергия. Освен това те са среда за поддържане на биоразнообразието и насърчават активен начина на живот сред населението.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар