Университетите в Русия – под контрола на църквата?

Патриарх Кирил ще осигурява на всяко висше учебно заведение православен храм и свещеник

Руският патриарх Кирил. Снимка: patriarchia.ru
Руският патриарх Кирил. Снимка: patriarchia.ru

„Независимая газета“

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова свещениците да извършват богослужения в руските висши учебни заведения. Той заяви това, откривайки на 16 март заседание на Висшия църковен съвет на Руската православна църква. Вероятно според него е дошло времето да се възстанови онази връзка между църквата и системата на държавното образование, съществувала в Руската империя, където самодържецът на свой ред е контролирал самата църква.

Главата на РПЦ се позовава на съществуващите порядки в този дух в редица западноевропейски университети, които са били основани от църкви. Но в Русия университетската система се е създавала от държавата като структура, паралелна на църковните учебни заведения.

„Университетският свещеник, църквата във вуза – това е демонстрация на историческата и съществуваща и досега връзка на християнството и науката. Ще видите университетска църква и в Оксфордския, и в Харвардския университети. Мнозина са били в онези страни и са виждали, че присъствието на капелан в университета е също толкова естествено, колкото и присъствието на професора.” Така ТАСС цитира думите на патриарха.

Главата на РПЦ напомня, че сега в някои руски вузове се възстановяват църкви, давайки като пример храмът в Московския държавен университет на името на светата мъченица Татиана.

Може да се възрази, че не във всички страни на Европа пускат църквата в стените на университетите. Да кажем, във Франция, с изключение на Елзас, свещениците ги държат на уважително разстояние от студентите и изобщо от академичната среда.

„Чрез храмовете у образованата част на нашето общество ще може да се сформира представа за православието, ще могат да се изтрият стереотипи, включително за това, че науката и религията са във вечен конфликт. Работата на капеланите ще трябва да помага на студентите и професорите да отговарят на онези критични въпроси, които възникват в обществото, които се отправят към църквата. Църквата им отговаря според възможностите си, но тези отговори не винаги достигат до университетската среда,” продължава патриарх Кирил.

По думите му това предложение не олицетворява „клерикалния поход срещу науката”, а представлява „точно онази традиция, която е принадлежала на Русия и днес принадлежи на много страни”.

Впрочем, това изказване на патриарха идеално се вписва в картината, която е трудно да се нарече някак иначе, освен клерикално настъпление срещу образователната система и науката. В много вузове се създават катедри по теология. Самата теология под натиска на църквата е призната за академична дисциплина. Дори има вече защитена дисертация по теология, като в средите на учените битува мнение, че научната степен е била присъдена с нарушения. През лятото на 2017 г. Общоцърковната аспирантура на РПЦ получи лицензията на Рособрнадзор (Федерална служба по надзора в сферата на образованието и науката) за провеждане на образователна дейност, а от 15 февруари т.г. – и държавно акредитиране.

На предишното заседание на Висшия църковен съвет на РПЦ, състояло се на 28 февруари т.г., патриарх Кирил заяви: „Поддръжката за теологията от страна на държавата по никакъв начин не поставя под съмнение принципа на светското образование, което бе създадено не от академичната общност, а от партийни идеолози и бе агресивно атеистично”.

„Теологът е равноправен участник в обществените дискусии, в теоретичните, във философските,” добави той. Патриархът призова богословите да защитават „повече” дисертации по теология.

Подобна последователност в изказванията на патриарха по една и съща тема позволява да се предположи, че системата на висшето образование в Русия стои пред перспективата на пореден повратен етап в процеса на нейното срастване с доминиращата религия. Остава да почакаме реакции от представителите и на други традиционни за страната религии.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар