В категории:Свят

ООН: Етническото прочистване на рохингите продължава

Правителството на Мианмар продължава да прогонва рохингите към Бангладеш и да унищожава останките от селищата им.

Бежанският лагер Балкухали в Бангладеш. Снимка: Ройтерс

Мианмар не е прекратил етническото прочистване на рохингите в щата Ракхин, заявиха във вторник представители на ООН, цитирани от BBC. Според пратеника на международната органзиация в региона, “кампанията на терор и принудително гладуване” не спира шест месеца, след като действията на мианмарската армия принудиха около 700 хил. мюсюлмани рохинги да избягат в съседен Бангладеш.

Оцелелите свидетелстват за масови убийства, изнасилвания и опожарявания на цели селища, извършвани от войниците и войнствени тълпи, обикновено съставени от членове на будисткото мнозинство. Въпреки огромното количество доказателства, минамарските военни отричат, че са атакували цивилни.

“Етническото прочистване на рохингите от страна на Мианмар продължава. Това са единствените заключения, които можем да извадим предвид чутото и видяното в бежанските лагери”, коментира Андрю Гилмор, зам.-генерален секретар на ООН по човешките права. “Естеството на това насилие се е променило от дивашките кланета и масови изнасилвания от миналата година до по-нискоинтензивна кампания на терор и принудително гладуване”, заяви Гилмор след разговори в пристигнали наскоро в огромният бежански лагер Балкухали, намиращ се в близост до бангладешкото пристанище Кокс Базар.

Балкухали е един от най-големите бежански лагери в света, където над 300 хил. мъже, жени и деца пребивават в скалъпени от бамбук и найлон колиби. В лагера няма канализация, а обитателите му разчитат за прехраната си на помощите от хуманитарни агенции. Това все пак представлява подобрение спрямо миналата година, когато бежанците живееха покрай пътищата или в джунглата. След няколко месеца обаче започва сезонът на мусоните, което се очаква да влоши значително ситуацията.

Правителствата на Бангладеш и Мианмар водят преговори за репатриране на бежанците, но струпването на мианмарски военни по границата през миналата седмица предизвика нови опасения. По думите на Гилмор изглежда немислимо за рохингите да се завърнат в домовете си в близко бъдеще по начин, който да е “безопасен, достоен и устойчив”. „Докато правителството на Мианмар убеждава света, че е готово да приеме обратно рохонгските бежанци, военните му сили продължават да ги прогонват в Бангладеш”, отбелязва Гилмор.

В края на миналия месец Associated Press публикува сателитни изображения, от които се вижда, че мианмарските власти систематично изравняват със земята опожарените рохингски селища. Правителството на Мианмар твърди, че просто се опитва да възстанови опустошения регион. Операцията обаче предизвика сериозни опасения сред правозащитниците, които посочват, че властите разрушават местопрестъпленията, преди да може да се проведе надеждно разследване. Рохингските бежанци също са ужасени от тези действия, в които виждат опит на правителството да заличи останките от културата им и да направи невъзможно завръщането на прогонените.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар