В категории:Анализи / Свят

Тръмп и републиканците изпълняват всяко желание на братя Кох

Водената от братята милиардери консервативна мрежа отчита победа след победа в похода си срещу регулациите, данъците и правата на работещите

Благодарение на Тръмп и републиканското мнозинство в Конгреса, мрежата на братя Кох успява да наложи дневния си ред върху американското общество.

Лий Фанг, Ник Сърджей, Intercept

На фона на хаотичната първа година от президентството на Доналд Тръмп, консервативните милиардери братя Кох печелят победа след победа в усилията да преустроят управлението на САЩ в съответствие със собствените си интереси – и са горди от постиженията си.

Документи, цитирани от The Intercept и Documented Investigations, показват как мрежа от богати донори, водени от Чарлз и Дейвид Кох, си приписва заслугите за дълъг списък от политически постижения, издействани от администрацията на Тръмп и съюзниците им в Конгреса.

Тази мрежа от богаташи е наливала пари в не само в кампаниите на политици от Републиканската партия, но и в редица други организации, оказващи натиск върху управляващите да действат бързо за отмяната на регулации за замърсяването, одобряването на проекти за петролопроводи и въвеждането на най-големите данъчни облекчения за богатите от десетилетия насам.

“През тази година, отчасти  благодарение на нашите изследвания и достигането до високи нива в институциите, наблюдаваме прогрес по много от регулаторните приоритети, върху които тази мрежа работи от години”, се казва в документите. Като примери се дават мерки за защита на околната среда, за чието премахване Кох работят от години. Наред с другите “постижения” се посочва Планът за чиста енергия, чието формално отменяне тече в момента, както и решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Подчертават се и усилията на новата президентска администрация да отмени планираното по времето на Обама засилване на някои данъчни регулации. В документите се изреждат общо 13 регулаторни решения на Тръмп, които са одобрявани от мрежата.

Политическата операция на мрежата включва лобисти в Конгреса, няколкостотин служители, екипи за социологически проучвания, изследвания и изготвяне на предизборни реклами, както и различни граждански групи и движения, целящи да привличат определен тип избиратели. Инициативата LIBRE например е създадена, за да промотира политическите идеи на братя Кох сред латиноамериканските общности. Организацията Generation Opportunity от своя страна работи за привличането на студенти и млади хора, а Veterans For America е насочена към ветераните и про-военно настроените избиратели.

За да спечели обществена подкрепа за републиканската данъчна реформа, мрежата на Кох е организирала над 100 събрания в 36 щата, свързала се е с над 1.8 млн. активисти и е обиколила над 33 хил. къщи. Лобистката група също така е инвестирала сериозно в интернет и телевизионни реклами – само в щата Уисконсин са похарчени 1.6 млн. долара за тв реклами.

Благодарение на изтекли в края на миналата година вътрешни инструкции на мрежата на Кох стана ясно, че на членовете на организацията е било казано да омаловажават въпроса с бюджетния дефицит, докато лобират за новите данъчни облекчения. Същите консервативни групи за натиск представяха дефицита като огромен проблем по време на администрацията на Обама.

Няколко дни след като данъчните облекчения са приети от Конгреса, Чарлз Кох и съпругата му даряват 500 хил. долара на политическия комитет на републиканеца Пол Райън, говорител на Камарата на представителите.

Въпреки някои публични изяви на антагонизъм по отношение на Тръмп – включително подхвърляне на идеята за заменянето му с Райън като кандидат за президент на републиканците – Братя Кох се радват на изключителен достъп до неговата администрация. Главният юрист на Тръмп Дон МакГан, връзката на Белия дом с Конгреса Марк Шорт и президентският съветник Келиан Конуей са работели за мрежата на Кох, преди да заемат сегашните си официални позиции. Огромен брой официални назначения на правителството, включително служители на Агенцията за защита на околната среда и Министерство на енергетиката, преди това са работели в тинк-танкове на Кох или други финансирани от братята организации. Вицепрезидентът Майк Пенс също поддържа много близки отношения с братята.

Милиардерите Кох се надяват да наложат фундаментално преустройство и в други аспекти на американското общество, включително работническите синдикати и съдебната власт. Документите включват подробности за усилията за подкопаване на профсъюзите, включително широкомащабни атаки срещу организирания труд в частния сектор, проведени в контролираните от републиканците щати през 2017 г.

В отчета за дейността на мрежата се изтъква, че администрацията на Тръмп е отменила или спряла приемането на редица правила, разработвани по времето на Обама, които според Кох са твърде дружелюбни към работниците и синдикатите. В това число влизат правилата за извънредното работно време, както и  промени в законодателството, които биха намалили пречките пред създаването на синдикати във франчайз бизнеси като например ресторанти за бързо хранене.

“Реформата на трудовото законодателство не е бърз процес. Прокарването на големи реформи на федерални ниво изисква дългосрочна стратегия”, се изтъква в документа. С тази цел мрежата на Кох планира да работи за прокарването на „Закона за правата на служителя“, който ще въведе допълнителни бариери за сформирането на нови синдикални организации.

В документите на мрежата се посочват тактиките, които ще бъдат използвани за налагането на подходящ наследник на апелативния съдия Антъни Кенеди, за когото се очаква в скоро време да се пенсионира. “Ако президентът Тръмп номинира принципен и конструктивен кандидат за мястото на Кенеди или за друга овакантена позиция, очакваме усилията за потвърждаването на назначението да включват както граждански, така и политически тактики, също така платени медийни изяви и организирани събития”, се посочва в документа. Там също така се заявява, че мрежата е спонсорирала усилията за натиск върху сенатори от Демократическата партия, които в крайна сметка са подкрепили спорният избор на Нийл Горсич за член на Върховния съд.

През миналия месец мрежата е организирала среща на 700 донори в Калифорния. На събитието са били поканени няколко журналисти, които е трябвало да обещаят, че няма да публикуват имената на присъстващите. По време на срещата е била разяснявана стратегията на мрежата за предстоящите през 2018 г. избори. Братя Кох възнамеряват да изхарчат 400 млн. долара, за да запазят републиканското мнозинство в двете камари в Конгреса и да поддържат контрола на консерваторите на щатско ниво. Мрежата на Кох вече активно излъчва реклами, насочени срещу кандидатите на Демократическата партия в ключови щати.

Ситуацията в САЩ е резюмирана ясно от самия Чарлз Кох, който по-рано тази година заяви следното: “През последните пет години отбелязахме по-голям напредък, отколкото през предишните 50. Възможностите, които имаме сега, ни извеждат до съвсем друго ниво”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар