В категории:Свят

Новата надпревара във въоръжаването е по-страшна от предишната

Светът се нуждае от нови начини за окуражаване на мира, сигурността и взаимното доверие. Вместо това получава само повече оръжия

Увеличаващите се доставки на F-35 спомагат за общия ръст на оръжейните продажби в САЩ. Снимка: Wikimedia Commons

Леонид Бершидски, Bloomberg

Ако търсите конкретни данни, които да доказват, че светът става все по-несигурен, трябва само да погледнете статистиката за стоте най-големи производители на оръжие.

Световната оръжейна индустрия отчита първия ръст на годишните си продажби след 2010 г. според последните данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). Общите приходи на стоте най-големи оръжейни компании са нарастнали с 1.9% през миналата година спрямо 2015 г. Спрямо 2002 г., когато организацията почва да води такава статистика, увеличението достига 38 на сто (при постоянен курс на долара). Макар финансовият срив от 2008 г. да е довел до застой в тенденцията на нарастване на оръжейните продажби в глобален мащаб, сега изглежда те отново тръгват рязко нагоре.

Друг доклад на SIPRI от тази година показва, че сделките за износ на оръжие са достигнали нива, които не са виждани от края на Студената война. Военните бюджети също са започнали отново да растат след кратък спад в годините след финансовата криза. Ръстът на военните разходи е особено изявен в някой от най-нестабилните региони на света като Източна Европа, Източна Азия и Африка, докато в Западна Европа и Америките се отчита лек спад.

САЩ остават световен лидер както по отношение на производството на оръжия (57.9% от приходите на стоте най-големи производителя се полагат на американски фирми) така и на купуването (с 36% от общите покупки). Тенденциите по тези показатели обаче демонстрират отслабващата роля на САЩ като световен жандарм. През 2007 г. САЩ са отговаряли за 61% от приходите от продажби и за над 41% от разходите за покупка на оръжия. Днес страните извън западния свят харчат все повече за отбрана.

Продажбите на оръжия отчасти растат заради разрастването на този пазар в САЩ – най-вече благодарение на увеличаващите се поръчки на изтребителите от пето поколение F-35 и течащата консолидация в сектора. Други държави обаче също са допринесли за глобалния растеж. На фона на нарастващото напрежение със Северна Корея, южнокорейските оръжейни производители отчитат повишение на продажбите с 20.6% през миналата година спрямо 2015 г. Украинската държавна компания „Укрооборонпром”, единственият представител на страната в топ 100, е увеличил продажбите си с 25.1% благодарение на увеличения военен бюджет на Киев.

Русия, въпреки рецесията през 2015 и 2016 г., е увеличавала продажбите на оръжия и през двете години. Нарастващият оръжеен износ на Китай подсказва, че местните производители също са увеличили продажбите си, но статистиката на SIPRI не включва данни за тамошните компании.

По време на Студената война надпреварата във въоръжението бе между НАТО и Съветския блок. Концентрираното естество на това състезание улесни деескалацията и свиването на въоръженията след разпада на Съветския съюз. Сега обаче всеки е за себе си.

Страните от Близкия Изток и Северна Африка се въоръжават за многобройните локални конфликти. Украйна, поради ограничената военна помощ от САЩ, също се стреми да се въоръжава сама. Други източноевропейски държави също бързат да подсилят отбраната си на фона на неясното отношение на новия щатски президент към НАТО.

Русия, подсилена от скорошния си военен успех в Сирия, подсилва отбранителната си индустрия, за да отстоява новата си геополитическа позиция и за да увеличи износа на оръжия, вече тествани в истински пълномащабен конфликт.

Китай изгражда военна база в Джибути и според доклад на Пентагона вероятно планира и други, които да позволят изпълнение на „мисии извън собствената периферия”. Подобно на Русия, Китай реформира армията си в съответствие с изискванията на модерната война.

В този свят вече съществуват малко гаранции за сигурността, а желанието на САЩ да използват господството си бързо и ефективно вече не се приема за сигурно. Статутът на съюзник на САЩ вече не е достатъчен, както наскоро Саудитска Арабия и Египет демонстрираха, като подсилиха връзките си с Русия. Подобен статут вече може би дори не е толкова желан, както турският президент Реджеп Ердоган показва с публичното си раздразнение от политиките на САЩ и действията си в Сирия, които не следват линията на интересите на Вашингтон.

Светът се нуждае от нови начини за окуражаване на мира, сигурността и взаимното доверие. Вместо това получава само повече оръжия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар