7 милиона лв. отиват за частните училища и детски градини

Частните учебни заведения за пръв път ще получават субсидия от бюджета, но тяхната асоциация твърди, че при сегашните условия нито едно от тях няма да се възползва от държавните пари. Изискванията в закона обаче могат лесно да се заобиколят.

Според министъра, ако извадите 600 гр. от раницата, тя става с 200 гр. по-лека. Скрийншот от БНТ

През 2018 г. държавата за пръв път ще финансира частни училища и детски градини, за което в проектобюджета са предвидени допълнителни 7 млн. лв., каза образователният министър Красимир Вълчев след заседание на образователната комисия в парламента в четвъртък. Промяната бе предвидена с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование през 2015 г. Финансирането за частните образователни институции обаче бе отложено с три години, за да се намали напрежението, което се създаде покрай спорната промяна.

Освен това като допълнителна отстъпка бе решено частните училища, които поискат държавна субсидия, да се задължават да приемат 20% от учениците безплатно. Под “безплатно” обаче се разбира просто без държавна субсидия за тях. Нищо не пречи на частните училища да поставят каквито преценят такси на родителите на „безплатните“ ученици.

Училищата и детските градини не могат да поставят допълнителна такса само за дейността, която се заплаща от държавата, но никой не ги ограничава да изискват заплащане за други услуги от родителите на приетите ученици. В резултат, надеждата, че субсидията ще направи частните заведения по-евтини и достъпни за повече хора, не почива на някаква твърда логика. Няма изрична забрана и те да бъдат регистрирани като търговски дружества, каквато е практиката в някои от страните, които предоставят публична субсидия, например Великобритания.

Все пак министър Вълчев очаква, че ще има училища или градини, които ще предпочетат да не получат държавна субсидия, така че има възможност не всички средства по това перо да бъдат използвани. При приемането на тези промени представители на частни училища, Институт за пазарна икономика и други поддръжници на ваучерната система заявиха, че нито едно училище няма да се съгласи да приеме субсидия при тези условия. Това предстои да стане ясно едва към края на ноември.

Министърът също така акцентира, че през 2018 г. за образование ще бъдат дадени около 400 милиона лв. повече, отколкото през предходната година. От средносрочната бюджетна прогноза до 2020 г. обаче става ясно, че правителството очаква да отдели 3.6% от БВП за образование, колкото е делът на това перо и в Бюджет 2017, при средно около 5% за страните от ЕС.

В сряда министър Вълчев коментира и теглото на ученическите раници, тъй като темата отново изплува в публичното пространство в последните дни след като петокласнична подаде жалба към Държавна агенция за закрила на детето. Коментарът на министъра обаче едва ли би убедил дори петокласник: “Ако намалим с 600 грама тежестта на учебниците, ще намалим с 200 грама тежестта на раниците, защото в общия случай учебниците са 1/3 от тежестта на раниците.” Можем само да се надяваме, че министърът е оставил математиката около бюджета на ведомството му на други хора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар