Барселона: С ареста на „двамата Жорди” Мадрид взривява мостовете към диалога

Това заяви в радиоинтервю говорителят на автономното каталунско правителство Жорди Турул, коментирайки решението на испанска съдийка зад решетките да бъдат изпратени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на две водещи организации, настояващи за независимостта на Каталуня. Каталунският премиер Карлес Пучдемон изрази в Туитър съжаление, че „отново имаме политически затворници”. Правосъдният мининистър на Испания репликира: „Не можем да говорим за политически затворници, а за политици затворници”

"Двамата Жорди"–Жорди Куишарт (вляво) и Жорди Санчес на една от пресконференциите си от последните дни. Снимка: EFE
„Двамата Жорди“ – Жорди Куишарт (вляво) и Жорди Санчес на една от пресконференциите си от последните дни. Снимка: EFE

Градусите на напрежението между Барселона и Мадрид подскочиха още по-високо, след като в последните часове на 16 октомври испанската съдийка Кармен Ламела разпореди в затвора да отидат двама от най-активните дейци в лагера на защитниците на каталунската независимост – Жорди Санчес и Жорди Куишарт, често наричани „двамата Жорди”.

Професорът по политически науки Жорди Санчес оглавява основаната през 2012 г. проиндепендистка организация ANC (Национално събрание на Каталуня). А бизнесменът от металургичната индустрия Жорди Куишарт е начело на Omnium Cultural (Културна писта), създадена през 1961 г., по времето на франкистката диктатура, с основната цел да популяризира тогава все още забранения каталунски език и култура. След 2006 г. Omnium Cultural се ангажира активно с каузата за каталунска независимост.

Двете организации имат голямо влияние сред гражданското общество в Каталуня и винаги са основните организатори на масовите прояви в подкрепа на независимостта. Лидерите им са сред най-популярните лица в този лагер.

Сегашното съдийско решение „двамата Жорди” да отидат зад решетките се базира върху отправени към тях обвинения за подстрекаване към масови безредици и нарушения на закона по време на демонстрациите в Барселона на 20 и 21 септември. Тогава по призива на ANC и Omnium Cultural около 40 000 души се събират да протестират пред централата на автономния Икономически съвет („съвети” се наричат структурите в автономната власт, представляващи по същество местни министерства). В сградата по заповед на съдебните органи са задържани 11 висши административни служители, ангажирани с подготовката на вече обявения за незаконен референдум, който все пак се състоя 10 дни по-късно- на 1 октомври. Множеството настоява за освобождаването на арестуваните и по-късно те наистина са пуснати.

Като цяло демонстрацията е мирна, но според съдия Кармен Ламела е имало и прояви на агресия, включително и нанасяне на сериозни щети на стойност 135 600 евро върху три джипа на Гражданската гвардия. Въз основа на тези данни е взето и решението за арест на „двамата Жорди”.

Реакцията на Барселона беше много болезнена. В свое интервю за „Радио Каталуня” говорителят на каталунската автономна власт Жорди Турул обяви, че с този арест „Мадрид взривява мостовете към диалога”. Той добави още: „Онова, което вижда днес международната общност, е как на предложението за диалог се отговаря с още репресии и с атака върху фундаменталните права”.

На свой ред премиерът на автономното каталунско правителство Карлес Пучдемон написа в Туитър: „Испания праща в затвора лидерите на гражданското общество, защото са организирали мирни демонстрации. За нещастие, отново имаме политически затворници”. Гневни изказвания също за „политически затворници” направиха и няколко депутати от каталунския парламент.

Последваха ответни реакции от неколцина членове на испанското правителство. Испанският правосъден министър Рафаел Катала репликира от Мадрид, че „не можем да говорим за политически затворници, а за политици затворници”. Колежката му Долорс Монсерат, каталунка по произход, която е начело на испанското министерство на здравеопазването, заяви за „двамата Жорди”, че „те не са в загвора заради идеите си, а заради действията си”. Доста по-рязка бе испанската министърка на околната среда Исабел Гарсия Техерина, която определи реакцията на Пучдемон и на други каталунски ръководители като „индепендистки делириум”. Според нея е нормално правосъдието да взима такива решения, защото иначе щял да влезе в сила „законът на джунглата”. Генералният координатор на управляващата Народна партия Фернандо Мартинес-Майо добави, че всеки трябва да плаща за действията си, като специално натякна на „двамата Жорди” за трите разрушени джипа на Гражданската гвардия. Той изрази недоволство, че „индепендистите рисуват образа на една репресивна Испания, която съществува само във въобръжението им”.

В ранния следобед днес, след като вече се беше състояло заседание на автономното правителство на Каталуня, говорителят Турул даде пресконференция, на която изрази позицията на екипа на премиера Пучдемон относно новите събития.  Според Турул каталунските власти няма да отстъпят от вече изразеното си желание за диалог, но настояват да разберат дали наистина на същото държи и централното правителство в Мадрид, или „окончателно затваря вратата” и „избира репресиите”. „Искат ли да разговаряме? Можем ли да разговаряме? Засега това не е ясно,” заяви Турул.

Той нарече Жорди Санчес и Жорди Кушарт „две невинни личности”, съдени от „некомпетентен съд” по начин, подобен на франкистката епоха. Турул отново повтори, че те са „политически затворници” – „нещо, което не можехме дори да си представим”.

Междувременно от днес сутринта в Барселона се разиграва още един невралгичен епизод. Гражданската гвардия влезе в централата на каталунската автономна власт в рамките на провеждащото се разследване за хода на незаконния референдум за независимост на 1 октомври и за поведението по време на вота на местната каталунска полиция, известна като Mossos d’Esquadra. Смята се, че с пасивността си Mossos d’Esquadra са нарушили закона, насърчавайки реализирането на намеренията на индепендистите. Именно заради тази пасивност в действията срещу гражданите на 1 октомври са били включени сили на испанската полиция и на Гражданската гвардия.

Ръководителят на Mossos d’Esquadra Жозеп Люис Траперо, който придоби и международна слава покрай решаващата си роля в разкриването на извършителите на атентата в Барселона на 17 август, вече няколко пъти бе викан на разпити в централната следствена служба в Мадрид. Същата съдийка Кармен Ламела, която постанови ареста на „двамата Жорди”, засега реши да остави Траперо на свобода.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар