В категории:Плюс-минус

Алтернативен факт: Арестуваха ромите, ощетили БДЖ със стотици милиони

По предварителна информация на обвинението именно заловените роми са отговорни за решенията в последните две десетилетия, ощетили обществото със стотици милиони и довели БДЖ до сегашното ѝ състояние. Те не са оказали съпротива и са изглеждали искрено озадачени при ареста.

Железницата и хората все повече се разминават. Снимка: авторът

След като през миналата седмица криминалисти установиха самоличността на ромите, които нападнаха мотриса на БДЖ с камъни край Кюстендил, нанасяйки ѝ щети за 12 хил. лв., сега бяха заловени и ромите, довели железницата до сегашното ѝ критично състояние с действията си през последните близо две десетилетия. Също през миналата седмица Софийският градски съд оправда бивш изпълнителен директор на БДЖ във връзка с обществена поръчка от 2008 г., която сама е ощетила държавната компания с 20 милиона лв., тъй като се оказа, че прокуратурата не е обвинила правилните хора.

Сега държавното обвинение се надява, че е намерило извършителите и на това престъпление. “Двамата са били заловени, докато се навъртат подозрително около жп-линия, недалеч от гетото, в което живеят” – заяви прокурорът и допълни, че вероятно само бързата реакция на органите на МВР е предотвратила ново престъпление.

По предварителна информация на обвинението именно заловените роми, които иначе не са оказали съпротива и дори са изглеждали силно озадачени, са отговорни за сегашното състояние на БДЖ. “Под предлог, че следват препоръките на Световната банка те са отделили държавните железници от инфраструктурата, по която те се движат и са ги задължили да плащат за нея” – обясни прокурорът като допълни, че такова изискване на СБ наистина е имало, но е било абсурдно да разделяш една компания на две и да караш едната част да задлъжнява на другата.

Според него, цената, която извършителите са определили за плащане, е била непосилна за БДЖ и тя бързо започва да задлъжнява към доскоро своята инфраструктура, но същинското престъпление идва, когато вместо държавата да се намеси и да уреди абсурдното самозадлъжняване на една разделена на две публична компания, двамата извършители теглят голям заем, който пренася задължението към външна страна.

“По-късно е изтеглен втори заем, който да покрие първия, с което положението се влошава допълнително и БДЖ затъва в дългове” – гласи обвинителният акт. Пътническите превози са изправени пред фактически фалит, когато от тях са отделени товарните, които извършителите са искали да приватизират. Тежкото състояние на повторно раздвоената компания дава повод на ромите да започнат да разпродават на безценица имуществото на железницата, като същевременно не пропускат да обявяват подозрително оскъпени обществени поръчки за доставки и ремонт. Една такава е поръчката за над 100 млн. лв. за поддържа на иначе нови мотриси, докато същевременно ремонтните заводи на самата БДЖ тънат във все по-голяма разруха, а служителите в тях работят при мизерни условия, докато не биват съкратени.

От пресслужбата на вътрешното министерство заявиха, че само бързата реакция на полицаите е попречила на БДЖ да се нанесат допълнителни щети за стотици милиони от недобросъвестни управленски решения от страна на ромите. Освен това полицаите вероятно са предотвратили счупването на още няколко прозореца. От МВР също добавят, че обикновено не споделят информация за етноса на заподозрени и арестувани лица, но сега направили изключение, тъй като “медиите само това питаха”.

Говорител на министерството също коментира: “Органите на реда не смятат, че етническият произход на лицето е определящ или дори има някакво отношение към склонността на дадено лице да наруши закона. Това би било просто расистко. По същия начин българите биха могли да бъдат третирани като престъпници по произход в някои европейски държави, в които имиджът им е бил изграждан от недобросъвестни медии. В цивилизованите държави се носи индивидуална отговорност, а не колективна, още по-малко етническа.”

Представители на медии обясниха, че етичният им кодекс изрично забранява оповестяването на “расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията”, какъвто безспорно е случаят. “Хората обаче искат да знаят” – оправдаха се те. – “Ако не го научат от нас, ще се обърнат към друга медия, така работи пазарът. Ние не сме виновни, че расизмът се продава по-добре от качествената журналистика – други наложиха тези стандарти на цялото съсловие, така че сега всеки трябва да се съобразява с тях или да загуби работата си.”

Потърсени за коментар, от Българското либертарианско общество заявиха, че данъците са кражба.


 

„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар