В категории:България

Липса на кворум провали борбата с корупцията

Свиканото от Румен Радев заседание на КСНС по отношение на борбата с корупцията беше провалено и отложено за следващата седмица заради „международни ангажименти“ на част от участниците. Сред по-рано напусналите беше премиерът Бойко Борисов, който преди това се появи на заседанието с близо час и половина закъснение.

Снимка: president.bg

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента се провали заради липса на кворум, съобщи държавният глава Румен Радев в изявление.

„Днес се проведе заседание на КСНС. Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха заради отсъствието и напускането на част от членовете в Съвета заради международни ангажименти въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум. Прекратих заседанието на КСНС и насрочих заседание на същата тема на 17 октомври от 13:00″, обяви Радев след предсрочния край на заседанието.

Днешното заседание започна в 10:00 в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който дойде в президенството с близо час и половина закъснение. Борисов беше и един от хората, които си тръгнаха по-рано. Това сториха още вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група на управляващата партия Цветан Цветанов, финансовият министър Владислав Горанов и лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ и „ВОЛЯ“ Веселин Марешки.

В краткото си изявление пред медиите Румен Радев добави още, че „за остротата на проблема с корупцията можем съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата, по препоръките и оценките на нашите европейски партньори“. По думите му, корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани.

„Корупцията, пряко или косвено, бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение“, добави Радев и подчерта, че пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато „антикорупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти“.

Пред журналисти след проваленото заседание лидерът на БСП Корнелия Нинова определи случилото се като бойкот от страна на управляващите. „Не може толкова хора от управляващите да не присъстват“, каза тя, цитирана от OFFNews, като посочи, че на заседанието не е бил и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и отговарящата за реформата Екатерина Захариева.

„Или всички ще осъзнаем, че трябва безкомпромисна борба с корупцията и да приемем законодателство, или е имитация. В първия случай политиците все още имаме последен шанс да узреем за това и да го свършим. В другия случай думата ще има народът и тази дума ще бъде срещу политиците“, добави лидерът на БСП.

Категорично не става дума за бойкот, отвърна правосъдният министър Цецка Цачева. Тя обясни, че част от напусналите участници в съвета са взели отношение по част от представените доклади, но са имали полети към чужбина в 13:00 часа, поради което се е наложило да си тръгнат. „Беше ясно предварително, че вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева е на международен форум на НАТО във Варшава, предварително поет ангажимент. Г-н Каракачанов като вицепремиер и министър на отбраната е във Франция, по покана на президента Макрон, изпълнява задължение поето от визитата на френския президент по-рано лятото тази година“, коментира Цачева, цитирана от „Фокус“.

„Няма категорично и сянка, камо ли съмнение за някакъв бойкот. Всички бяха добронамерени и коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество“, добави Цачева.


„Барикада“ призовава всички свои читатели да подкрепят петицията за промяна на несправедливата и неработеща данъчна система в България. Подпишете се тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар